Jump to content

PDV i iznajmljivanje stambenog prostora


rundo

Preporučene objave

Kako se kod iznajmljivanja nekretnine "udje u sustav PDV-a"? Sto ta fraza tocno znaci? Je li potpadanje pod sustav PDV-a funkcija velicine ugovorenog najma ili mozda ukupnog godisnjeg dohotka poreznog obveznika bez obzira koliko je dohodio na tom konkretnom iznajmljivanju? Kako se tocno racuna porez u slucaju ne-potpadanja pod PDV, a kako u slucaju potpadanja? I na ovom forumu ima nekoliko proturjecnih "objasnjenja". Koje je pravo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dalje:

 

koliko sam uspio skuziti citajuci po webu, izgleda da je kljuc tog upadanja pod PDV ukupni godisnji prihod. Ajde-de, znaci "pokupis" vise od tih 85,000 kuna pa si pod PDV-om. No, znaci li to da tada za aktivnost iznajmljivanja net-net placas samo taj PDV od 22% i to je onda sve, ili nakon sto platis PDV nastupa i ovo drugo, tj. to nekakvo oporezivanje dohotka od imovine, ili kako li se vec zove, po tim nekakvim poreznim razredima (15%,25%,35%,...), iako mozda uvazujuci cinjenicu da je sad "dohodak" manji jer se eto vec platilo PDV?? Dakle: "ako je PDV, onda je samo PDV", ili bas i ne?

Osjecam se porazeno sto to nisam uspio skuziti citajuci stranice Porezne uprave...

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kao najmodavac ste obveznik poreza na dohodak (dohodak od imovine i imovinskih prava). i uvijek ste obveznik za taj porez. međutim, ako godišnje ostvaritviše od 85 000, naredne godine se morate prijaviti kao obveznik pdv-a, i od slijedeće godine u cijenu najma zaračunavate pdv. dakle, obvezni ste izdavati račune. postajete obveznici i jednog i drugog poreza. mislim da je to na stranici porezne uprave dosta dobro napisano, odaberite publikacije, zatim brošure i nađite onu pod nazivom "najam ili zakup nekretnina i pokretnina", osobito na stranici 37 imate objašnjeno kakda ulazite u sustav pdv-a i kako se obračunava.

mala napomena, ako se radi o iznajmljuivanju stambenog prostora koji služi za stanovanje, ne postoji obveza plaćanja pdv-a, bez obzira i ako ostvarite primitke veće od 85 000.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala, ta brosura mi je promakla. Idem je procitati.

Nego, znaci li gornje da je svako iznajmljivanje prostora za necije stanovanje oslobodjeno PDV-a, bez obzira koliko ga imali i koliko iznajmljivanjem dohodili, cak i ako povrh toga imate i dosta dohotka od najma za poslovne namjene unajmitelja, koji prelazi 85 tisuca kuna? Dakle, za najam za stambene potrebe nema PDV-a i tocka? Cak i ako su te stambene potrebe sezonske prirode, dakle stanuju sezonski radnici u turistickoj zoni (Jadran)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Proucio brosuru. Korisna je. Hvala.

 

Evidentno je da u slucaju totalnog dohotka od najma manjeg od 85,000kn, aplicira pausalni odbitak od 30%.

 

Medjutim, kad se prijedje taj iznos, kako onda tocno ide s odbitkom? Dojam je da tada mozete zaboraviti tih 30%, te se primjenjuju samo stvarni troskovi i izdaci, te mozda svega osobni odbitak (ako isti vec nije "ispucan" na penziju ili koji god drugi izvor prihoda da imate)? To mi se cini kao diskontinuitet pri samoj granici sume od 85.000kn. Jesam li u pravu?

 

Takodjer, sto se tice PDV-a, recimo da je porezni obveznik ubrao sumu A od najma za stambene svrhe, a sumu B od najma za poslovni prostor, i neka svaka od tih suma prelazi 85.000kn. Da li tada PDV-ovih 22% napada i A i B, ili samo B?

 

Je li tada pocetni prihod za potrebe "oporezivanja najma", nakon PDV-a, ovo:

 

A + B/1.22

 

ili

 

(A+B)/1.22 ? Nesto trece?

 

Dalje, sto bi znacilo "izdavati racun" za najam, ako se prebaci granicna suma? Nije li dovoljno dobar "racun" i sam najamni ugovor koje su stranke inicijalno potpisale? "Vodjenje kniga"?!? Ovo mi djeluje suludo. Moze li se zakljuciti da je prelaskom crte od 85.000kn odjednom "zivot" iznajmitelja naglo puno kompliciraniji? Ili (opet) nesto previdjam?

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija