Jump to content

Upis u zemljišnu knjigu


MIMEK1

Preporučene objave

Bok svima!

Znam da je već bilo jer sam prije par mjeseci čitala ali sad više ne mogu pronaći, kako mogu sama sastaviti tužbu protiv stotinjak suvlasnika na parceli. Naime, zemljišne knjige uopće nisu sređene, ja sam naslijedila od oca više čestica poljoprivrednog zemljišta, koje je u rješenju o naslijeđivanju navedeno kao izvanknjižno vlasništvo. Otac i njegova braća i sestre su se hvalili kako su sve lijepo sredili i podijelili, međutim činjenica je da su sve sredili na katastru, a za gruntovnicu nisu nikad ni čuli. Sve se to događalo prije desetak godina, a tad ni meni nije bilo jasno što je vlasništvo što posjed itd. Ja bih sad tu zemlju prodala, ali :panika: U gruntovnici je moj otac upisan kao jedan od stotinjak suvlasnika. Dobila sam šest listova ("vlastovnica") odnosno zku gdje se spominje ime mog oca. U stvarnosti na nekim česticama je vlasnik na nekima nije niti je ikada bio, sve u svemu totalni kupus. Uplašili su me da će me ta priča jako puno stajati, (više nego što vrijedi zemlja), pa bih voljela sma podići tužbu. Može li mi netko opet napisat šprancu takve jedne tužbe bila bih jako zahvalna.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najbolje rješenje nije tužba, to nek vam bude zadnji adut. Naime, napišite zamolbu sa uvidom u cjelokupnu situaciju te svu dokumentaciju koju imate a vezana je za navedeno zemljište (rješenje o nasljeđivanju, kupoprodajni ugovor, darovni ugovor, itd., znači - bilo kakav pisani trag da je vaš otac stvarni i pravi vlasnik dijela zemljišta koji vam po zakonu i pripada) fotokopirajte i predajte lijepo na ruke voditelju odjela zemljišnoknjižnog ureda u gradu u kojem živite.

 

Zatim obavezno navedite specifičnost svoje situacije i ne zaboravite naglasiti kako vam je HITNO i BITNO da se stvar što prije riješi.

 

Ako baš svakako i pod svaku cijenu želite tužiti sve suvlasnike, nisam siguran s obzirom na učinkovitost sudova te specifičnost vašeg predmeta i cijeloga slučaja, da ćete predmet uspjeti da tako kažem zaključiti i zatvoriti ove godine, a teško da će to biti i iduće godine. Možda - možda i ne, s obzirom na trenutno stanje u našem sudstvu.

 

Ako ste slabijeg imovnog stanja, onda svakako ne zaboravite navesti Sudu da želite da vam se dodijeli odvjetnik po službenoj dužnosti i to PRO BONO! To drugim riječima znači da će vas odvjetnik po službenoj dužnosti zastupati kao stranku u postupku BEZ NOVČANE NAKNADE!

 

Nadam se da vam ove smjernice i natuknice mogu barem malo pomoći u rješavanju vaših problema!

 

Puno sreće!

 

P.S. Ako mislite da vam nekako mogu pomoći, svakako mi se javite!

 

ADIO! BOG!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još nešto:

 

Ne znam da li ste upoznati da vam zemljišnoknjižni uložak kao takav vrijedi 6 mjeseci, ni dana više ni dana manje.

 

Jedino ZK (zemljišnoknjižni uložak) koji je ovjeren pečatiran i potpisan vrijedi, kao i povijesni izvadak (fotokopija cijelog ZK uloška od prvog do zadnjeg upisa zajedno sa pravnim sljednicima i novčanim teretima te teretima služnosti).

 

Nadam se da imate važeći ZK uložak ovjeren potpisan i na njemu je pečat, jer u protivnom, on vam može služiti samo kao običan bezvrijedan komad papira s kojim ne možete ostvariti baš nikakva prava!

 

Lip pozdrav! ADIO!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemam želju tužiti nikoga. Uostalom koliko sam shvatila kao totalni laik, i nemam koga tužiti, jer je za pretpostaviti da se ostali suvlasnici neće protiviti da se moj otac odnosno ja kao njegova nasljednica upišem u zemljišne knjige, kao što se ni ja ne bih protivila u njihovom slučaju. Na pr. moj se otac vodi kao suvlasnik kuće koja nije bila niti od njegovog pradjeda, a kamoli njegova. Kako izgleda "pojedinačni ispravan postupak"? Da li bih mogla proć samo s prijedlogom za pokretanje postupka, u kakvoj formi se piše takav prijedlog i sl.

kako sam više "matematičar" nego "pravnik", sve sam suvlasnike popisala s njihovim udjelima i tako došla do smješnih rezultata. U jednom zku nedostaje 1/16 :-? (gdje se izgubio vlasnik), u drugom pak kad se zbroje svi udjeli ispada da svi suvlasnici zajedno imaju 1 cijelo i razlomak udjela :-o (očito netko ima više nego što treba).

Što se tiče valjanosti zemljišnoknjižnih uložaka - imam ih 6 i očito više ne vrijede, ali ako trebam dići ću nove: to je 6 x 20,00 kn - nije strašno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

ovako:

 

1. Zk izvadak vrijedi dok se ne promijeni stanje u gruntovnici a ne 6 mjeseci .

2. Vi trebate napraviti prijedlog za razvrgnuće suvlasničke zajednice sudskim putem

3. To što ima viška i manjka udjela ne znači ništa drugo nego grešku referenta u izračunavanju

4. Najbolje vam je da uzmete odvjetnika jer postupak nije jednostavan za laika i traje ipak malo duže, možda ne godinu dana ali sigurno ne ni pola godine..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razvrgnuće suvlasničke zajednice!?

Što bi to točno trebalo značiti? Ja sam zainteresirana za 26 čestica ukupne površine oko 18.000 m2. Na svakoj toj čestici je najmanje 17 starnih suvlasnika, kojima ja niti ne osporavam suvlasništvo. Mislila sam da najprije trebam podnijeti zahtjev za pojedinačni ispravni postupak, kojim bi se proveo upis tih 17 suvlasnika, a ostali bi se brisali. Tek nakon toga bi se mi međusobno dogovarali što kome pripada.

Zanima me da li mogu tražiti povijesni izvadak u katastru na ime mog pokojnog pradjeda koji je umro 1970. godine i od kojega smo svi mi (17 suvlasnika) nasljednici. Miislila sam tražiti izvadak iz te godine kako bih identificirala sve čestice koje je on posjedovao, jer od onda do danas nije bilo nikakve kupoprodaje. taj papir bih onda priložila uz prijedlog za pokretanje pojedinačnog ispravnog postupka. Uz taj prijedlog bih također priložila prijedlog nacrta novih zku, odnosno izmjene postojećih.

E sad.... svih 17 suvlasnika se slažu samnom da podnesem takav prijedlog u svoje i u njihovo ime.

 

Možemo li odmah u prijedlogu nacrta napraviti međusobnu raspodjelu prema svom nahođenju? To pitam zato, jer kad bi se na kraju upisali u pripadajućim dijelovima svi na sve čestice, opet ne bi imali riješeno stanje, pa bi morali sastavljati darovne ugovore po principu "ja tebi 15 m2, ti meni 15 m2" i to bi na kraju bilo 17 x 26 darovnih ugovora = isto toliko ovjera kod javnog bilježnika + ovjerene kopije + porez koji ne bi bio zanemariv.

 

odvjetnik nikako ne dolazi u obzir, jer se ostali suvlasnici slažu da ja to pokrenem ali ne pristaju snositi troškove, a ja si to ne mogu priuštiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija