Jump to content

Sistematizacija


Jethro

Preporučene objave

može li mi netko reći što je u biti sistematizacija radnih mjesta? kod mene u tvrtki (preko 1000 zaposlenih) napravljena je sistematizacija gdje su u kinuta radna mjesta. moje još uvijek postoji iako mi je rečeno da će se promijeniti naziv, tj da će se ukinuti.

q: da li zaposlenici moraju biti obaviješteni o sistematizaciji ili se ona može napraviti i po odluci direktora odgoditi na neko vrijeme ili nešto slično (nisam nikakav naputak i obavijest dobio),

q: nakon što sam čuo od direktora da je sistematizacija gotova, u novinama sam pročitao oglas da se primaju ljudi (zapošljavaju). ima li to i sa čim veze?

thx

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To ti je u biti pravilnik kojim se u detalje određuje unutarnja organizacija tvrtke gdje piše tko što radi.Sastoji se od: popisa svih radnih mjesta u tvrtci i opisa poslova svakog pojedinog radnog mjesta, a također i za svako radno mjesto navedeni su uvjeti za zapošljavanje na njima npr. potrebna stručna sprema i škola odnosno fakultet, zatim strani jezici i sl.

Da li zaposlenici moraju biti obaviješteni o sistematizacij?Naravno,to su važne odluke za položaj radnika, pa je poslodavac dužan prije konačnog donošenja takve odluke savjetovati se sa predstavnicima radnika - radničkim vijećem na način da mu dostavlja Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutarnjoj organizaciji.Tu se direktno primjenjuje članak 152. stavak 2. točka 5. Zakona o radu (NN: 137/04-proč. tekst)) jer se radi o promjeni u organizaciji rada, a radničko vijeće dužno je očitovati se o tome u roku od 8 dana, dok u protivnom smatra se da nema primjedbi i prijedloga (v. stavci 4. i 5. istog članka).Nakon tog roka, dakle savjetovanja s Radničkim vijećem poslodavac je dužan konačnu odluku, tj. izmjene i dopune pravilnika u ovom slučaju, izvjesiti na oglasnoj ploči društva i ona u roku od 8 dana stupa na snagu.Tu proceduru pogledaj i u NN br. 8/96 Pravilniko načinu objave praavilnika o radu. E onda je tek sistematizacija gotova, dok u protivnom odluka poslodavca je ništava (opet vidi članak 152. stavak 11. ZOR-a).

Ukratko za sistematizaciju ti se primjenjuju sve odredbe ZOR-a vezane za donošenje, te izmjene i dopune pravilnika o radu (čl. 131. ZOR-a-proč. tekst)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija