Jump to content

Savjet nakon nezgode II


anonimno

Preporučene objave

Molim savjet sto mi je ciniti nakon prometne nezgode u kojoj sam nepravilno okrivljen.

Cestom kroz naselje kretao sam se minimalnom brzinom te na mjestu gdje je vidljivost oko 50 m, skrenuo sam lijevo sa namjerom da se iskljucim iz prometa prelaskom preko traka namjenjenog za promet vozila iz suprotnog smjera. U momentu skretanja, vidio sam da se tim prometnim trakom krece vozilo visokom brzinom ali sam prednjim djelom svog vozila vec bio usao na taj prometni trak te mi nije bilo druge nego sam pokusao ubrzanjem kretanja preci preko tog prometnog traka ali dolazece vozilo nije smanjilo brzinu kretanja te je prednjim dijelom udarilo u straznja desna vrata mog vozila. Oba su se vozila zarotirala za 360 stupnjeva i sletila sa ceste za oko 30 metara od samog mjesta sudara. Na mom vozilu (vrijednosti 15000 e) nastala je steta od 6000 e a prilicna steta je nastala i na drugom vozilu. Policija je mene prijavila za oduzimanje prednosti prolaza a drugog vozaca za voznju pod utjecajem alkohola (1,12 promila). Nisu uvazili moju izjavu i izjavu mog suvozaca da se drugi sudionik kretao brzinom znatno vecom od dozvoljenih 50 km/h kao ni cinjenicu potpunog izostanka tragova kocenja drugog vozila. Da je to vozilo kocilo, tragovi su morali biti vidljivi na cesti jer su kod dolaska policije na cesti jasno bili vidljivi tragovi rotiranja oba vozila.

Sto mi je ciniti da povratim stetu obzirom da nemam kasko osiguranje a uvjeren sam da nisam kriv za prometnu nezgodu? Puno hvala! :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sto mi je ciniti da povratim stetu

 

bojim se da je malo toga na raspolaganju.

eventualno postoji suodgovornost na strani drugog vozaca, vrlo tesko da je iskljuciva odgovornost na njemu.

u vezi tragova kocenja kojih nema, moguce da je drugo vozilo opremljeno abs-om koji ostavlja slabo izrazene tragove pa nisu ni zamijeceni, ne mozete to usporedjivati sa tragovima zanosenja pa zakljuciti da ako postoje jedni, postojali bi i drugi. a i ako nema abs, i dalje je moguce da je kocio, samo ne punim intenzitetom.

u vezi alkohola, cinjenica da je ovaj drugi imao 1,12 promila sama po sebi ne znaci nista, mora postojati jos neki prekrsaj.

u vezi brzine kretanja - to moze naci samo vjestak (i to samo minimalnu brzinu) vjestaka mozete predlagati na sudu (bilo prekrsajnom bilo kaznenom) no oglase li vas krivim, platit cete to vjestacenje

ako je ovaj drugi samo suodgovoran, njemu se umanjuje iznos odstete, ali ne znam da li u tom slucaju i vi dobijate nekakve novce

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako ste vidjeli da Vam se približava vozilo velikom brzinom trebali ste odustati od skretanja - oduzeli ste prednost vozilu koje je uredno vozilo svojom voznom trakom, njegova brzina i alkohol Vas se ne tiću. Vi ste taj koji vrši skretanje i dužni ste obratiti pažnju da to učinite sigurno - prema zakonu. Bojim se da pred prekršajnim sudom nećete moći to poreći. Eh, sad, postoji mogućnost prometnog vještaćenja kojim bi trebalo dokazati da ste Vi poduzeli sve što je bilo potrebno i u Vašoj mogućnosti za sigurno skretanje i izbjegavanje prometne nesreće, no zbog npr. male preglednosti i prevelike brzine drugog učesnika iako ste pravovremeno sve poduzeli za izbjegavanje sudara to ipak niste mogli - jer ga niste mogli na vrijeme uočiti. Pitanje je da li će sudac dozvoliti prometno vještaćenje i pitanje je da li će vještaćenje to moći dokazati. Troškovi vještaćenja bi u slučaju da ono nije u Vašu korist pali na Vaš teret. Čini mi se da su Vam šanse male, ali na Vama je da to procijenite (pokušajte analizirati situaciju drugim očima - bez emocija). U svakom slučaju možete postaviti zahtjev za naknadu štete kod osiguranja onog drugog učesnika. Prekršajni postupak ne obavezuje osiguranje u pitanju naknade štete iako se oni u pravilu oslanjaju na rješenja prekršajnih sudova. Prometno vještaćenje možete naručiti i sami osobno kod nekog od ovlaštenih sudskih vještaka - naravno to morate platiti, ali ako je šteta velika i Vi ste zaista uvjereni da ste nedužni.........

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija