Jump to content

Formiranje GRUPE poduzeća?


malena22

Preporučene objave

... na koji način je moguće nekoliko poduzeća (točnije 4, i to d.O.o) koja se nalaze u vlasništvu iste osobe, formirati u GRUPU, npr. kao što je to Mercator Grupa itd.

Koji ugovor sklopiti? Treba li unositi promjene u Statut matičnog poduzeća, da li treba tu grupu kao novo društvo upisivati u sudski registar? Dali grupa mora imati Statut, temeljni kapital? Uprava Grupe i odgovornost za poslovanje? Mnogo sam tražila po webu o tome, ali ništa temeljito ni konkretno. Teško mi je razlučiti, dali ta GRUPA poduzeća mora imati zajedničko knjigovostvo, odnosno bilance stanja i bilance uspjeha ako bi se željela prikazivati ukupna dobit te grupe (što je i cilj grupe), ili se npr. za svakog člana grupe vodi posebno knj. posebno PDV prijave, posebno sve... Ako netko zna i ima volje da podjeli svoje znanje... mnogo mu hvala :-)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana malenn22 odgovor na ovo pitanje prije svega nije uopće jednostavno, a i takvi savjeti koštaju.

 

Ako si zainterseirana ipak sama istraživati nije niti čudo što nisi nšala na web-u o tome jer naša ZTD ne poznaje pojam grupe nego pojam koncerna.

Koncern je cit. ZTD čl. 476. "Ako se vladajuće i jedno ili više ovisnih društava objedine jedinstvenim vođenjem od strane vladajućega društva, ona čine koncern, a pojedinačna društva su društva koncerna. Smatra se da su jedinstvenim vodstvom objedinjena društva među kojima je skopljen ugovor o vođenju poslova društva (članak 479.) ili od kojih se jedno društvo priključuje drugome (članak 503.). Pretpostavlja se da ovisno i vladajuće društvo čine koncern.

(2) Ako su pravno samostalna društva, a da jedno nije ovisno o drugome, spojena zajedničkim vođenjem, ona čine koncern a pojedinačna društva su društva koncerna."

 

Za ozbiljniji odgovor, angažiraj odvjetnika.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija