Jump to content

mirovina i prevođenje


Bety

Preporučene objave

Prevode se one invalidske mirovine koja su ostvarene prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji i drugim propisima koji su bili na snazi do stupanja na snagu novoga Zakona na odredbe toga Zakona (01.01.2005.), ako je to za njih povoljnije.

Znači, sve invalidske mirovine HB-a, koje su priznate nakon 01.01.2005. godine (točnije bi bilo reći: kod kojih je invalidnost nastupila na dan 01.01.2005. ili kasnije), već su određene po odredbama novog Zakona pa ih nema potrebe prevoditi.

U čl. 152. Zakona govori se, između ostalog, o prevođenju prava na invalidsku mirovinu, kod kojeg Zakonodavac nije napravio razliku između invalidskih mirovina određenih za stalno i onih privremenih, te se može zaključiti da u prevođenje invalidskih mirovina ulaze i privremene (naravno, pod uvjetima navedenim na početku).

Osim toga, ako se prevode naknade plaće (čl. 153. i 154.), koje su po svojoj prirodi uvijek privremene, ne bi trebalo biti dileme oko prevođenja privremene invalidske mirovine.

masya je napisao:

Ili su to oni koji su 2005 otišli u mirovinu??????I mora li mirovina biti trajno rješena?????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bio mi je u posjeti kolega iz specijalne policije pričuvnog sastava i pokazao mi je nešto začuđujuće. naime on je otišao u mirovinski kako bi ga uputili u prava u ostvarivanju mirovine. tamo mu je referentica objasnila kako će mu mirovina biti manja od naknade plaće s tim da joj ovaj nije rekao ni da ima status hrvi i da je bio u specijalnoj policiji a nije joj spominjao ni iznos naknade plaće. kad je bio ustrajan u svom zahtjevu ostvarivanja prava na mirovinu referentica mu je rekla da mora napisati izjavu da se odriće prava na žalbu ako mu mirovina bude manja od naknade.s obzirom da je ovaj bio zbunjen i zatećen takvim "pravilnikom" rekao je da nezna napisati takvu izjavu pa mu je "susretljiva" referentica sama napisala izjavu na a4 formatu.njegova priča bila je toliko nevjerovatna da mu nisam vjerovao dok mi nije pokazao tu izjavu. ipak se dobro snašao i rekao joj je da će kod kuće razmisliti. ja sam ga uputio da se javi pravniku županijske hvidre.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

esad je napisao:

... kad je bio ustrajan u svom zahtjevu ostvarivanja prava na mirovinu referentica mu je rekla da mora napisati izjavu da se odriće prava na žalbu ako mu mirovina bude manja od naknade.s obzirom da je ovaj bio zbunjen i zatećen takvim "pravilnikom" rekao je da nezna napisati takvu izjavu pa mu je "susretljiva" referentica sama napisala izjavu na a4 formatu.njegova priča bila je toliko nevjerovatna da mu nisam vjerovao dok mi nije pokazao tu izjavu. ipak se dobro snašao i rekao joj je da će kod kuće razmisliti. ja sam ga uputio da se javi pravniku županijske hvidre.

Nitko od njega ne može tražiti da se odrekne njegova ustavnog prava na žalbu protiv prvostupanjskog rješenja HZMO-a ("Jamči se pravo na žalbu protiv pojedinačnih pravnih akata donesenih u postupku prvog stupnja pred sudom ili drugim ovlaštenim tijelom. Pravo na žalbu može biti iznimno isključeno u slučajevima određenima zakonom ako je osigurana druga pravna zaštita.").

Izjava koju je dao ne obvezuje ga, može slobodno izjaviti žalbu u žalbenom roku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija