Jump to content

može li majka odbiti dati dijete na utvrđivanje očinstva?


Maja31

Preporučene objave

Ako moj brat (bio je u vezi sa udanom ženom u čijem se braku rodilo dijete,on sumnja da je njegovo) podnese tužbu za utvrđivanje očinstva (koji je postupak, gdje se podnosi tužba i koliko to košta?) može li majka djeteta i koliko dugo odbijati dati dijete na utvrđivanje očinstva?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo postupak DNK analize košta cca 6.000,00 kn, a sudski troškovi ovise o trajanju postupka jer ukoliko majka djeteta bude otezala... trajat će.

 

Ukoliko otac odbija pristupiti testiranju sud će donijeti presudu kojom se utvrđuje da je on otac (odbijanje se tumači kao priznanje), ali nisam sigurna što se događa kada je majka ta koja odbija testiranje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Majka djeteta ne želi više čut za mog brata naime, posvađani su negdje od početka njezine trudnoće, moj brat kad je čuo za trudnoću i mogućnost da je otac djeteta je odbio bilo kakvu vezu s tim, i odbio mogućnost priznanja djeteta, plaćanja alimentacije itd. Sad se predomislio i htio bi utvrditi svoje očinstvo. Majka djeteta to kategorički odbija, brak joj se nakon prekida s mojim bratom sredio i ona ne želi više nikakav kontakt s mojim bratom ni na koji način. Koliko dugo i da li uopće ona može odbijati odgovoriti na tužbu za utvrđivanje očinstva? U krajnjoj liniji ona bi mogla tvrditi da nije nikad ni bila u vezi s mojim bratom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tužba se podnosi općinskom sudu nadležnom za dotično dijete ako muškarac koji osporava očinstvo, u ovom slučaju vaš brat, istovremeno traži da se utvrdi njegovo očinstvo te ako se ista podnese u roku od godine dana od upisa priznanja očinstva (muža majke) u maticu rođenih. Ako su ispunjena ova dva uvjeta majka ne može odbijati utvrđivanje očinstva.

 

Pitanje je jedino koliko je preporučljivo da se netko upušta u sve ovo s obzirom na situaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se sve radi iz osvete i prkosa zanemarite moj prethodni post. Neka vašem bratu ne budu na prvom mjestu osobni interesi i zadovoljenje vlastite taštine, već interesi djeteta, njegovog ili tuđeg. Međusobne osobne probleme riješavati preko nemoćnog djeteta krajnje je nisko, bezobrazno i potpuno sebično.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija