Jump to content

koliko metara od kuce duzan nosit osobnu?


maligant
 Dijeli

Preporučene objave

Moraš je imati (ili neki drugi dokument kojim možeš dokazati svoj identitet) čim zaključaš vrata za stana, kuće i izađeš na ulicu, a ostalo ovisi o dobroj volji policajca i tvom ponašanju.

 

Dali je bilo 50 metara, a ne više?

 

Osoba je dužna imati kod sebe osobnu iskaznicu i dati je na uvid zakonom ovlaštenim osobama.Osoba ne smije dati osobnu iskaznicu drugome da se njome služi kao svojom, niti se služiti tuđom osobnom iskaznicom kao svojom.

 

 

Provjera i utvrđivanje identiteta osoba i predmeta

 

Ovlast provjere identiteta osobe primijenit će se prema osobi:

 

1. koju treba uhititi, dovesti, zadržati ili uputiti nadležnim tijelima državne vlasti,

 

2. od koje prijeti opasnost koja zahtijeva policijsko postupanje,

 

3. nad kojom se obavlja pregled ili pretraga ili se poduzimaju druge zakonom propisane mjere i radnje,

 

4. koja se zatekne u tuđem domu, objektu i drugim prostorima ili u prijevoznom sredstvu nad kojim se obavlja pregled ili pretraga, ako je provjera identiteta potrebna,

 

5. koja se zatekne na prostoru ili u objektu na kojem je privremeno ograničena sloboda kretanja, ako je provjera identiteta potrebna,

 

6. koja prijavljuje izvršenje kaznenog djela, prijestupa ili prekršaja ili počinitelje tih djela, odnosno priopćava obavijesti od interesa za rad policije,

 

7. koja svojim ponašanjem izaziva sumnju da je počinitelj kaznenog djela prijestupa ili prekršaja ili da ga namjerava počiniti ili po osobnom izgledu nalikuje osobi za kojom se traga,

 

8. koja se zatekne na mjestu izvršenja kaznenog djela, prijestupa ili prekršaja,

 

9. koja se nalazi na mjestu na kojem je iz sigurnosnih razloga nužno utvrditi identitet svih osoba ili pretežnog broja osoba,

 

10. na opravdani zahtjev službenih osoba tijela državne uprave, pravnih ili fizičkih osoba.

 

Opravdanim zahtjevom smatra se zahtjev iz kojeg je vidljivo da su službenim osobama takvi podaci nužni za zakonito postupanje ili da je fizičkim osobama povrijeđeno neko pravo.

 

Policijski službenik dužan je upoznati osobu s razlogom provjere njenog identiteta.

 

Provjera identiteta osobe provodi se uvidom u njenu osobnu iskaznicu ili uvidom u drugu javnu ispravu s fotografijom. Iznimno provjera identiteta može biti provedena na temelju iskaza osobe čiji je identitet provjeren. Ovlast utvrđivanja identiteta osobe primijenit će se prema osobi koja ne posjeduje osobnu iskaznicu ili kada se sumnja u vjerodostojnost takve isprave. Identitet se utvrđuje korištenjem metoda i sredstava kriminalističke taktike i tehnike, medicinskim ili drugim odgovarajućim vještačenjima.

 

U cilju utvrđenja identiteta osobe Ministarstvo je ovlašteno javno objaviti fotorobot, crtež, snimku ili opis osobe. Kada identitet nije moguće utvrditi na drugi način, Ministarstvo je ovlašteno objaviti fotografiju osobe koja o sebi ne može dati podatke ili mrtvog tijela nepoznate osobe.

 

Ovlast utvrđivanja i provjere identiteta predmeta primjenjuje se kada je u postupku potrebno utvrditi obilježja i svojstva predmeta kao i utvrditi odnos između osobe ili događaja i predmeta.

 

Ministarstvo je ovlašteno javno objaviti sliku, crtež, snimku ili opis predmeta ako je to od značaja za uspješno vođenje postupka utvrđivanja identiteta predmeta.

 

c005.gif

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 Dijeli×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija