Jump to content

pravo na nasljedstvo


Petra38

Preporučene objave

Moj otac i majka su gradili kuću sa tri stana od 120 m2 koja je u njenom vlasništvu.Nakon smrti oca ona je zahtjevala da napustim kuću što sam i učinila.Saznala sam da je s bratom potpisala ugovor o uzdržavanju kako ne bih jednog dana imala pravo na dio kuće iako joj ja i moja djeca obavljamo sve poslove jer je ona teško pokretna i ne može sama.Brat živi u ženinoj kući u istom mjestu.S obzirom da su tu kuću zajedno radili moji roditelji,a otac nije ostavio oporuku imam li kakva prava?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa izgleda da ćeš morat tužit majku, jer ako je kuća stačena u braku to je bračna stečevina.Znači da najprije moraš dokazati da je i otac bio vlasnik,a potom se očeva imovina dijeli na nasljednike.Hm trebala si to prijaviti na ostavinskoj,ona bi se prekinula a ti upućena u proces radi dokazivanje bračne stčevine.no još uvijek nije kasno.To je samo jedna varijanta,no pametno je uzeti dobrog odvjetnika specijaliziranog za te slučajeve

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Mami pomažete samo ti i djeca ili pomaže i brat. Možda su se majka i brat odrekli na ostavini nečega u tvoju korist, jer vjerujem da bi svako pametan u suprotnom odmah postavio pitanje kuće te nekakav ugovor ovjerio kod bilježnika zajedno sa njima. Otac je svoj dio možda ostavio sinu oporučno ili usmeno pred svjedocima? Te su sad napravili ugovor o uzdržavanju? Ko održava kuću?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kuću održava isključivo mama jer je sav novac koji su ona i otac zaradili stavljala na svoje ime,pa je tako napravila novi krov na kući.

 

Normalno je da kuću održava mama ako u njoj živi, ako krov prokišnjava onda ga treba i popraviti? novac koji su otac i ona zaradili stavljala je na svoje ime pa naravno ako su bili u braku i ako je bio takav dogovor između nje i oca, kome bi onda trebala stavljat na račun?

 

i moja mam je stavljala novac na svoj račun i stan je glasio na nju jer ga je dobila od poduzeća i otkupili su ga zajedno. Kad je umrla i ja i brat smo se i novca (bilo je dosta ušteđevine) i stana odrekli u ime oca, otac je sad našao drugu ženu, novac troši sa njom a kome će pustit stan neznamo možda meni možda bratu možda nikomu od nas, smatram da je to sad njegova stvar a mi se trebamo snalaziti svaki za sebe. Bilo bi glupo od oca tražiti ušteđevinu kada nismo u zadnje vrijeme živjeli sa njima, a oni su nas ipak odškolovali i pomagali su nas dok je majka bila živa koliko su mogli, a sad otac ima svoj život pa nek živi kako hoće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve je to meni jasno.Ipak kod nas je priča išla ovako:Ja nikad ništa od njih nisam dobila osim jednog zemljišta u okolici Crikvenice.Brat je za to vrijeme dobio dva auta,da ne spomenem računalo,namještaj kad se ženio,70000 DEM.,zemljište u okolici Crikvenice kao i ja,šumu u zaleđu Crikvenice od oko 16000 m2,...Njegova kćer je dobivala zlatne ogrlice,narukvice...dok moja djeca nisu dobila ništa (ne računam 200 kn za rođendan).Brat je kad se oženio otišao iz kuće kod žene nekoliko ulica dalje.

Ja sam s djecom nakon rastave došla živjeti nazad u kuću,ali me je mama nakon očeve smrti maltretirala (nije dala da koristim kuhinju,tražila je stanarinu...) te sam morala otići.Zašto?Rekla mi je da nikad nije voljela oca,da ja ličim na njega i da ne voli ni mene.

Znam od susjede da je s bratom potpisala ugovor o uzdržavanju da bi nakon njezine smrti sve pripalo njemu.

Novac koji su zajedno skupljali ona i otac,znam da je njen i može raditi s njim što želi.Ali kao osobi mi je krivo da sada živim u garsonjeri od 29 m2 sa dvoje djece od kojih je jedno s teškoćama u razvoju,da ne mogu kupiti auto...dok je njemu nedavno kupila novi C3,...

Tata je slikao i dogovorili smo se da ćemo ja i brat podijeliti slike (ima ih oko 300),ali su se poslije predomislili i rekli da mi neće dati ništa...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

neznam baš da je tako, odvjetnici uzmu slučaj dal ga dobili ili ne a to poprilično košta, ako je inače situacija loša onda bolje malo razmisliti. Kako vidim brat je živio sa roditeljima, a ti nisi. Prematvojoj priči izgleda mi da je brat bio nezaposlen, a ako je bio zaposlen i ulagao zajedno sa roditeljima u kuću onda ima i on neka prava. Inače čovjek koji normalno zarađuje u 10 godina rada može od prosječnih plača kupiti dva nova ili 4 i više polovnih automobila. Famozni ugovor - moraš znati da li uopče postoji da bi išta poduzimala - rekla je susjeda a jeli ga ta susjeda vidjela ili je sve rekla kazala, jer ako ga niko nije vidio do ostavinske nečeš moći ništa a to može biti ko zna koliko godina.

 

Probaj se nagoditi sa njima makar vidim veliki jaz, lijepo sjedni reci ja sam u lošoj situaciji imam te te i te probleme bi li mi vi kako mogli pomoći, mama je mama, a brat je brat ako ih počneš povlaćiti po sudovima onda je gotovo za cijeli život, a može ti se desiti da ništa ne postigneš nego još više izgubiš, Poznata su mi nekoliko takva slučaja .....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da i postigneš to što želiš, da dobiješ dio u kući a to ti bi bilo max.1/6 kuće (mamina polovica ostaje cijela, a drugu bi djelili svi tri, jedino ako nebi bilo dokazano da je mamin udio bio veći onda bi dobila i manje od 1/3) i da se pri tome zakrviš sa njima kako bi si onda organizirala život sa njima, ili nek ti nešto daju jer nemaš normalne uvjete za život ili se nagodi.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

brat je dobio šumu

šumu je malo ko kupovao pa pretpostavljam da se radilo o nekakvom daljnjem nasljeđu tj.djedovini to može ali i ne mora ulaziti u ovaj spor, jer vjerojatno ima i drugih nasljednika koji su se tu nešto morali odricati jer sam i ja dobio tako nešto s time da parcela u graađevnom pojasu na moru je prije 10 god koštala oko 30 000 DEM dok je vrijednost ovakve parcele u okolici Bjelovara oko 3000, a znam čovjeka koji je kupio 4 jutra zemlje sa ruševnom drvenom kućom u G.Kotaru za 5000 DEM.

 

Majka je tražila da joj plačaš stanarinu, i ja sam svojim roditeljima plačao stanarinu, koja se koristila za uređenje kuće i okoliša, nemožeš nigdje živjeti za badave.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

slučaj je jednostavan ti možeš dobiti ali i izgubit, da si to pitanje postavila na ostavinskoj bilo bi lakše, a sada nakon nekoliko godina ide ti ovako: moraš uzet odvjetnika i tužit majku, zatim sudski vještaci određuju očev dio, koji nemože biti veći od 1/6, ako je majci zemlja darovana, ako je ona bila nosioc kredita onda njezin dio može biti samo veći. Ako su u međuvremenu brat i majka ulagali u kuću tj. podigli su vrijednost nekretnine, krov, fasada... onda je opet njihov dio veći no to utvrđuju sudski vještaci koje plačaš ti, kao i odvjetnika, kao i sudske troškove. Ako se oni slože na kraju oko toga da ti imaš nešto pravo tj.ustvari spora nema onda kompletne sudske troškove plačaš ti jer se oni nisu niti tužili niti žalili.... Oni se mogu požaliti na dio koji bi tebi trebao pripasti onda opet treba izači sudski vještaci na teren i tako to nekoliko godina možda i 10, a tebi za sve to pošto si pokrenula spor treba puno puno novaca, vremena, živaca... spor češ dobiti ali če ti ta 1/6 ili 1/8... manje vredjet od uloženih novaca u odvjetnike. Drugo gdje će biti tvoj dio u kući? nemožeš mami uzet sobu koju korist, nemožeš bratu uzet sobu koju koristi... dat će ti neki dio sobu i sobu i pol i uvjetovat da si napraviš poseban ulaz, za to će ti trebati lokacijska, urbanist.uvj. projekat građevinska, pa kad sve napraviš žalit će se da narušuje izgled kuće da zatvara pogled, da ometa kretanje oko kuće, da narušuje stabilnost objekta...... pa tako još 10 godina nećeš moći koristiti svoj dio, a dok to ne rješiš nit ćeš moći stanovati, nit ćeš moći prodati nit ćeš moći staviti podstanare.... unaprijed si izgubila makar bi spor vjerojatno dobila. Najbolje ti je da taj slučaj zaboraviš.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pokretnine (novac, aute, nakit, igračke, bombone...) punoljetna osba može darivati kome hoče i u kojoj mjeri to želi. Npr. muškarac dijeli ljubavnicama zlatni nakit - to bi inače bila zajednička stečevina muža i žene u braku, a on to dijeli trećim osobama, kada umre ta se imovina niti dijeli niti spominje, nit se zna za to. Npr. neka Baka isključivi vlasnik neke zemlje (nekretnine) može za života jednom unuku darovati sve čega je samostalni vlasnik i to se dešava drugi rođaci se naljute ali ne mogu ništa jer je ona vlasnik, a ako umre i neda nikome onda to ide u ostavinu i djele svi .....ako je samostalni vlasnik može i prodati. Nekad (u nekim krajevima i danas ) zemlju i kuću tzv. grunt je nasljeđivalo samo jedno dijete (muško) ako ih je bilo više onda ili najstariji ili najmlađi sin (kako gdje), ženska djeca su dobila neki miraz namještaj itd... a od nekretnina ništa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Draga Petra, ti nama jos uvijek nisi odgovorila

1. prije koliko godina je bila ostavinska rasprava

2. da li si ti bila pozvana na tu raspravu

3. da li si prisustvovala ostavinskoj raspravi

4. da li si na ostavinskoj raspravi potpisala bilo kakve papire u kojima se odrices prava na nasljedivanje bilo kojeg dijela ostavine

5. da li su slike prijavljene i spomenute u ostavinskoj raspravi

To nam sve lijepo odgovori pa ce se naci netko tko ce te moci uputiti sto treba ciniti dalje.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ostavinska rasprava je bila pred nepune tri godine,ali o kući se nije raspravljalo jer nije na oca..U to vrijeme sam ja tamo živjela,a brat ne živi od kada se oženio već je tamo samo prijavljen kao i ja.Slike nisu prijavljene na ostavinskoj jer smo se kod kuće dogovorili da ćemo ih ja i brat podijeliti svaki pola,a mama će odabrati par da ima.Na ostavinskoj nisam potpisala ništa čime se odričem bilo kojeg dijela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bila sam u gruntovnici i katastru.Ispostavilo se da ništa nikad nije bilo na oca i da je dokument od katastra na kojem piše da su oboje vlasnici falsifikat i da ga je tata uspio dobiti samo da sredimo moje mjesto prebivališta jer sam nekoliko godina bila prijavljena u Rijeci gdje sam studirala i neko vrijeme živjela.

Na ostavinskoj sam dobila zemljište u okolici Crikvenice na kojem sam u međuvremenu započela neku gradnju koja je u teškom početku.Brat me tada ucjenjivao da će mi mama i on uzeti svaki svoj dio osim ako potpišem da on dobiva isto tako zemljište gdje i ja,pola kuće u mjestu kojem živimo (Skradu) koje je nasljedstvo mog oca (nakon smrti njegovih roditelja),16000 m2 šume u zaleđu Crikvenice,cijeli vrt u selu kod Skrada na kojem je nekad bila kuća tatinih roditelja i neke sitne čestice u okolici Crikvenice.Bila sam glupa i to potpisala,ali počela sam raditi sa 17 godina i u tu započetu gradnju uložila sve što imam.Moj brat je za to vrijeme kad se oženio dobio 70000 DEM,a meni nisu ništa kupili kad sam se udala već je mama rekla da su za te novce stavili roletne na kuću.To je ipak kuća sa tri stana po 120 m2 sa dograđenim podrumskim prostorom.

Znam da roditelji nisu dužni nikome ništa dati i ne bi me to boljelo da moj brat u životu nikad ništa nije prstom mrdnuo,a ja sam sve svoje dobro odradila.

Kad sam se vratila sa katastra i gruntovnice,shvatila sam koliko je moja mama cijeli život bila veliki "igrač".Moj otac je počeo kopniti od onog dana kada je shvatio da nakon sve muke nema ništa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Draga Petra znam da ste pogođeni nastalom situacijom ali nemojte miješati pravo na nasljedstvo i ono što osjećate. To vam jednostavno nije ista stvar. To što vi mislite da je pravedno nemora biti i u okviru onoga što je po zakonu važeće. Kod vas je sve zakomplicirano, javljaju se različite skoro proturječne informacije ili ja nisam sve dobro razumio. Mislim da bi vam bilo ipak najbolje nekako doći do pravog odvjetnika koji bi vas posavjetovao u vezi svih dijelova koje smatrate da trebate nasljeiti. Novac će vam svakako biti potreban za taj sastanak ali možete se s njim dogovoriti na razne naćine. Otiđite i probajte, sve mu točno recite, kako sad stojite financijski, sve što se odnosi na očevo nasljedstvo, sve što ste potpisali. Ovdje na forumu vam nitko nemože detaljno objasniti što da ćinite zato što je vaš problem jako kompleksan i mora se rješavati drugaćije, tj u 4 oka s odvjetnikom.

Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam odvjetnik i dobio sam sličan slučaj u parničnom postupku samo što nije bilo u igri ugovora o uzdržavanja. Tatin dio treba tek utvrditi i njega dijelite jednako ti brat i majka s time da majka po svim zakonima ima jednu polovicu + 1/3 dijela, može biti problem i nekakvo stubište koje može biti proglašeno kao nekakav zajednički prostor koji se ne dijeli a time se stambeni prostor za diobu smanjuje, ako se dokaže da su mama i brat u protekle tri godine povećali vrijednost nekretnine onda se njihov udio povečava (spomenula si krov i fasadu) - tatin dio i samu situaciju oko povećanja vrijednosti utvrđuje sudski vještak ćije troškove treba neko platiti, cijela situacija bi bila puno lakša da je pokrenuta na ostavini ali sad je tu jedno sudsko rješenje, a drugo sudsko rješenje je ugovor to bi se moglo pretvoriti u dvije parnice koje koštaju.... Šta je brat dobio to zaboravi to se može jako zakomplicirat jer ti kažeš da je dobio 70000 oni mogu reći da si ti dobila 100000 to ne vrijedi ništa i tu dolazi do prepucavanja ko je šta dobio, ti kažeš da je on dobio dva auta a oni će reći da si ti dobila tri auta, to na sudu u ovom slučaju ne vrijedi puno jer punoljetna osoba svoje vrijednosti za života može dijeliti kome hoče, majka može u dobrotvorne svrhe dati 50000 E da ni ti ni brat nemožete ništa. Najbolje je da se pomiriš sa slučajem i probaš sa njima dogovorit bolje češ proći jer novci koje možeš potrošiti neće biti vrijedni toga što ćeš dobit, niko tu ne kaže da ti nebi dobila neki svoj dio ali neće biti vrijedan toga što ćeš potrošiti i izgubiti 3-5 god po sudovima.

Slike se po zakonu o ostavini dijele na tri dijela znači pripada ti jedna trećina, s time da može postojati problem ako su slike na zidu one su sastavni dio kuće kako rješiti njih opet problem što se to nije rješilo na ostavini, sat na zidu gobleni, namještaj zajednički su bili od oca i majke, ali još nisam vidio da su na ostavinama djeca kad je jedan roditelj umro odnosili namještaj, posuđe, alat, slike, satove sa zida to uglavnom ostaje onome ko živi u kući. Bio je slučaj da su djeca živila sa roditeljima sestra je studirala a sin je ulagao u kuću, kupovao alat zajedno radio sa roditeljima... kad se oženio otišao je od kuće a kćer se nakon studija vratila kući otac je umro i majka je svoju trećinu dala kćerki jer je kuća bila na oca kćer je dobila svoju trećinu, a onda joj je i sin (brat) dao svoju trećinu jer je to bilo dvije prostorije, sa time je kćerka dobila i sve što je bilo u kući tako i bratov alat....

Probaj se dogovoriti za slike jer možeš mirnim dogovorm dobiti polovicu, a na sudu ako se odbije dio onih koje su na zidu više od 3 god. sastavni su dio kuće, može ti ispasti 1/3 ili 1/4. Najprije - ja te savjetujem nemoraš napraviti tako sjedni sa njima i probaj se dogovoriti, uzmi rješenje o nasljeđivanju napravi popis što je brat dobio (to ti u nagodbi može proć ali na sudu ne) saberi majku i brata i razgovarajte, a ako ne postigneš nikakav dogovor idi na sud. NA sudu češ dobiti nešto ali to će biti vjerujem manje nego što očekuješ i više ćeš potrošiti na odvjetnike i sudske troškove nego što ćeš dobiti (ovisi ti i kakve ćeš odvjetnike oni uzeti), pozitivnom nagodbom dobivaš više, a ne ulažeš ništa nego samo jedan razgovor sa njima.

 

Što se tiće ugovora on je sudsko pravomočan i ti ne moraš majki obavljati ništa ako ti to ne želiš kao i da ugovora nema, dok brat ako mu majka kaže on mora obavljati sve.

 

Pitanje je važno koje ti mogu postaviti na sudu, a ti mi odgovori: posvađala si se sa njima dobivaš 1/6 stambenog prostora to je dvije prostorije na etaži što ćeš sa njima doći živjeti (jednosoban stan sa dnevnim boravkom) na toj etaži ćete dijeliti nekakav zajednički WC. Bilo bi ti suprotno da je majka umrla onda bi dobili svaki po 1/3 to bi bila jedna etaža i onda otac može svoj dio dati kome hoće, ali nije tako. Ako pak dijelite kompletnu kuću polovica ide majci i onda svima po još šestinu , ti nemožeš dobiti stubište jer je to možda više od 1/6 i daju ti dvije prostorije na trećoj etaži šta onda... sve se da riješiti samo to su ti takvi dogovori i pregovori da ti ih jednostavno ne treba. Zato nagodba bez suda reci im da ti je loša situacija da nemožeš živjeti u jednosobnom stanu nek ti daju dio ili nek ti pomognu oko kupnje stana, nemoj ih tražiti isplatu jer to grubo zvuči i mogu se revoltirati. Pretjesno mi je za pisat pa više neznam što sam napisao ali misli da sam ti probao pojasniti, javi dali ti je jasno što od toga i koja su tvoja prava razmisli o svemu i vidi dali ti se sve to isplati.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zaboravio sam reći u slićnom sporu koji smo dobili na kraju nagodbom kraj silnih žalibi nakon 4 godine moja stranka iako je dobila spor nije bila zadovoljna sa dijelom koji joj je pripao i uvjetima oko korištenja tog dijela i ja sam onda bio kriv iako smo dobili jer je sve previše koštalo na kraju. Neznam dali bi opet uzeo takav spor zato te upozoravam na to. Neznam zaboravi sam imaš li supruga da ti da podršku jer nakon tih troškova i navlačenja po sudovima može doći do obiteljskih problema ako nemaš podršku od partnera da ustraješ u tome (vremenski i financijski). Inače odvjetnik koji nema puno posla rado će uzet takav slučaj jer može potrajati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako si nešto potpisala to ti je sada to dali si bila glupa ili ne ti si se onda složila i za sud to vrijedi. Isto tako brat sad može reći da je bio glup što ti je prepustio svoj dio zemljišta gdje si započela gradnju, a problem bi mogao biti kad si započela gradnju prije očeve smrti ili poslije to se lako vidi po dokumentima (građevinska), ako si prije započela gradnju neznam u kojoj je to fazi i na koga glase dokumenti u građ. može i brat reći da je on započeo gradit, onda moraš pa dokazivat da si ti započela....NEznam nešto mi u tvojoj priči ne štima dobro je kolega rekao:

 

Kod vas je sve zakomplicirano, javljaju se različite skoro proturječne informacije ili ja nisam sve dobro razumio.

 

Mislim da bi vas mogli srušit na sudu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije baš da od sve muke nema ništa, to je problem kod tebe, ali otac je imao pravo na polovicu kuće i vjerojatno je tamo normalno živio i radio, a to što je kuća bila na majku to je bilo vjerojatno zbog neko0g drugog razloga, na koga je zemljište jer onda kod prepisa treba plačati porez prepis itd, možda je majka dizala kredit za kuću a otac ne, on je u stvari za života imao u kući ista prava kao i majka svaki u 1/2 ali su papiri bili na nju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1.

Tu si napisala:

Na ostavinskoj sam dobila zemljište u okolici Crikvenice na kojem sam u međuvremenu započela neku gradnju koja je u teškom početku

 

A u forumu upis kuće u katastar i gruntovnicu

Nakon smrti oca dobila sam u nasljedstvo kuću u izgradnji

Na ostavinskoj je prijavljeno samo zemljište jer kuća nije upisana

Kuću smo gradili zajedno (nije dovršena već do pod krov

 

Znači da na ostavinskoj iza oca nije da nisi dobila ništa nego si dobila kuću u izgradnji u Crikvenici!

 

2.

Tu si rekla:

meni nisu ništa kupili kad sam se udala već je mama rekla da su za te novce stavili roletne na kuću

 

A u forumu upis kuće u katastar i gruntovnicu

Otac Do 1991.god. nije započeo s gradnjom i tada bi mu istekao rok.Ja sam mu tada ponudila da ću mu dati novac koji sam uštedjela da ne izgubi pravo gradnje što je on i prihvatio te započeo s gradnjom u zadanom roku.Ja sam i dalje financijski sudjelovala u većem diju

 

Po tvojoj priči kad si se udala odnesla si gače na štapu, a nakon toga si dala novac ocu da započne gradnju kuče u Crikvenici i financijski si sudjelovala u večem dijelu?

 

Izvini ali ipak mislim da ti nešto muljaš

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Očito je onda da je kuća u izgradnji bila na oca a ova druga kuća je na majku, pa nije onda da ti otac baš nije imao ništa. Makar nema veze što je na koga upisano jer oba partnera imaju pravo svaki na jednu polovinu bračne stečevine - to im niko nemože osporit i lako se rješi na sudu a jedino je st var papirologije jer bi trebao potpisivati dokumente onaj na koga glase makar je i to formalnost.

 

Stečeno u braku je jedno a darovano i slično je drugo, darovano jednom partneru je samo njegovo jedino ako kasnije ne ulažu zajedno u to! Ako jedan partner umre onda i drugome po zakonu o ostavini pripada dio toga što je bilo kao samostalno vlasništvo.

 

A ako je kuća u izgradni bila na oca a ti još imaš majku i brata onda su se oni na ostavini morali odreći svoga djela u korist tebe, jer to se može isto (naklapam) okarakterizirat kao bračna stečevina oca i majke ili kao samostalno vlasništvo oca, kako god bilo oni su imali pravo na dio ako nije bilo oporuke ili nekakvog ugovora. Ako si ti investirala onda si isto tako trebala potpisati sa ocem nekakav ugovor, jer ako pokreneš jedno pitanje onda ti se na sudu vraća i ono staro....

 

Jesi li možda dobila još što na ostavini jer bi poslije moglo biti nisam znala?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 godina kasnije...

Dobar vam dan!

Htio bih vas zamoliti za jedan savjet,,, stanje je prilicno nepravedno i nema veze s zdravim razumom ,uglavnom prije 14 god. umro mi je otac i nije ostavio nikakvu oporuku na nas 4 djece ni na moju majku, uglavnom, cili svoj zivot zivim u toj obiteljskoj kuci dok su sve sestre njih troje otisle neke u inostranstvo ili u druge gradove jos dok su zavrsile skolu(i rjetko dolazile u posjete), a ja sam za to vrjemo ostao brinuo se o majci i napravio svoju familiju, Dakle sada je problem u tome sto sestre hoce svaka po 1/5 imanja i kuce ( kuce su vec dobili tj. uspjeli smo se dogovoriti) a imanje mi je od zivotne koristi jer na njemu se bavim i poljoprivredom s kojom prezivljavam tokom godine, na sudu sam gotovo bespomocan jer im to zakonski i pripada a bojim se ako dobiju to imanj e ( teren) da ce ga prodati i s tim zagorcati moj zivot koji ionako nije nimalo lak, ako imate bilo kakvih savjeta molim vas da mi odgovorite, hvala !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o nasljeđivanju određuje neka posebna prava za sunasljednike koji su živjeli u zajednici s ostaviteljem, te one koji su se pri tome bavili poljoprivredom.:

 

b) Imovina koja se izdvaja iz ostavine

 

Izdvajanje u korist potomaka koji su privređivali s ostaviteljem

 

Članak 75.

 

(1) Neovisno o svome nasljednom pravu ostaviteljev potomak koji je s ostaviteljem živio u zajednici te je svojim radom ili davanjima pridonio da se njegova imovina poveća, časom njegove smrti stječe pravo na onoliki dio ostavine koji odgovara vrijednosti za koju se njegovim doprinosom imovina povećala dok su živjeli u zajednici.

 

(2) Tako izdvojeni dio ne spada u ostavinu te se ne uzima u račun pri izračunavanju nužnog dijela, niti se uračunava nasljedniku u njegov nasljedni dio.

 

(3) Pravo iz stavka 1. ovoga članka ostvaruje se samo na zahtjev ovlaštenika. Pravo na podnošenje zahtjeva prestaje pet godina od dana otvaranja nasljedstva.

 

Izdvajanje kućanskih predmeta

 

Članak 76.

 

(1) Nadživjelom bračnom drugu i ostaviteljevim potomcima koji su živjeli s ostaviteljem u istom kućanstvu u času smrti, pripadaju kućanski predmeti koji služe za zadovoljavanje njihovih svakodnevnih potreba, kao što su pokućstvo, kućanski aparati, posteljina i slično, ali ne ako su ti predmeti znatnije vrijednosti.

 

(2) Tako izdvojeni predmeti ne uzimaju se u račun pri izračunavanju nužnog dijela niti se uračunavaju nasljedniku u njegov nasljedni dio.

 

(3) Osobe iz stavka 1. ovoga članka stječu izdvojene predmete u suvlasništvo, na jednake dijelove.

 

Pravo sunasljednika koji su živjeli ili privređivali u zajednici s ostaviteljem

 

Članak 143.

 

(1) Na zahtjev sunasljednika koji je živio ili privređivao u zajednici s ostaviteljem, a i zapisovnika, sud može, kada to iziskuje opravdana potreba, odlučiti da mu se ostave pojedine stvari, pokretne ili nepokretne ili skupine stvari, koje bi pripale u dio ostalih nasljednika, a da im on vrijednost tih stvari isplati u novcu u roku koji sud prema okolnostima odredi. Rješenje suda kojim udovoljava tom zahtjevu ovršna je isprava.

 

(2) Sunasljednik koji je poljodjelac ne mora učiniti vjerojatnom opravdanu potrebu iz stavka 1. ovoga članka kad se radi o nasljeđivanju poljoprivrednog zemljišta i stvari koje služe obavljanju poljoprivredne djelatnosti.

 

(3) Za tako određeni iznos osobe iz stavka 1. ovoga članka imaju radi osiguranja iznosa koji im je dužan platiti do isplate zakonsko založno pravo na dijelovima ostavine dodijeljenima nasljedniku.

 

(4) Ako im u roku ne bude plaćeno, oni imaju pravo zahtijevati naplatu svoje tražbine ili predaju stvari koje bi im inače pripale na ime nasljednog dijela.

 

Dakle, možete zahtijevati da vam ostane poljoprivredno zemljište u cijelosti i to uopće ne morate obrazlagati, ali morate drugim sunasljednicima isplatiti njihove dijelove. Da li se na vas odnosi čl. 75, to se iz vašeg opisa ne može zaključiti, ali ako biste mogli dokazati svoj doprinos u uvećanju imovine, onda ste možda pogriješili pri diobi kuće.

 

Pri tome se pretpostavlja da vam je poljoprivreda osnovni temelj egzistencije. Ako nije, drugi sunasljednici mogli bi se pozvati na to da imate drugi izvor prihoda, pa vam osporavati da se pozovete na stavak (2) čl. 143.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija