Jump to content

tužba zbog dugovanja-hitno!


legalisgirl

Preporučene objave

Molim brze odgovore jer mi je hitno...

 

Vjerovnik ima neovjereni papir u kojoj dužnik se obvezuje vratiti dug u određenom roku. Rok je prošao. Što vjerovnik treba učiniti kako bi došao do svog novca?

 

Znam da bi trebalo podnijeti tužbu, no kakvu: radi isplate, ili radi utvrđenja da dug postoji (napomena: dužnik možda i prizna postojanje duga,no nije sigurno)?

 

Jel moguće da negdje nađem primjer takve tužbe?

 

hvala unaprijed...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trebate podnijeti tužbu radi isplate, nikako radi utvrđenja (za što trebate pravni interes). Takva tužba nije komplicirana, navedite činjenice, ispod toga dokaze, a zatim postavite tužbeni zahtjev npr. "Nalaže se tuženiku isplatiti tužitelju iznos od 10.000,00 kn sa zateznom kamatom tekućom na taj iznos od npr.01.09.2007., sve uz nadoknadu parnično troška u roku od 15 dana" Prije započinjanja postupka budite svesni da vas očekuju troškovi sudskih pristojbi, a u slučaju gubitka cjelokupnog postupka (npr. troškovi odvjetnika suprotne sranke ). Također očekuje vas postupak dug cca 1 godinu i više, at the best. Pozdrav :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na danim informacijama, no imam još pitanja... Našla sam primjer takve tužbe na internetu, no nije mi jasno na temelju kojih čl. zoo-a tražim donošenje presude...

 

o kakvoj kamati govorite, pretpostavljam zakonskoj, te da ista teče od dana do kada je trebao isplatiti novac, zar ne?

 

Jel i ovdje vrijedi da se može donijeti presuda zbog ogluhe ako se ispune uvjeti (da ne da odgovor na tužbu?

 

ajme, nadam se da ne gnjavim...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Kamatu ćete zahtijevati od dana dospijeća, tj. od prvog idućeg dana koji dolazi nakon zadnjeg dana roka u kojemu vam je dužnik morao vratiti dug.

 

Sudskih troškova se ne brinite jer u slučaju vašeg uspijeha u parnici druga strana vam naknađuje sve vaše troškove koji se odnose kako na plaćanje sudskih pristojbi(usput rečeno možete vjerojatno biti oslobođeni od plaćanja istih) tako i na nagrade odvjetnika i dr. troškova koji su bili potrebni.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija