Jump to content

MVI - RVI


zugaj999

Preporučene objave

Imam status MVI 40% (trajna ozljeda). Do 1996 sam imao RVI privremeno. Za RVI sam ponovo podnio zahtjev 11. 06. 2005. ali još nisam dobio poziv na prvostupanjsku komisiju da mi vrati RVI zbog mirovine jer sam dragovoljac, mirovinsko dalo 100% u vezi obarne Republike Hrvatske. Koliki je rok za poziv na komisiju? Ili da idem na opću bez RVI-a

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

11. 06. 2005.? :-o

Ne znam koji su zakonski rokovi, ali po mojem iskustvu trebao si već davno biti pozvan. Bilo bi dobro da odeš osobno provjeriti o čemu se radi, je li sve u redu, da ti nisu slučajno zagubili predmet. Ja sam zahtjev bio predao poslije tebe, a na PLP sam bio negdje u studenom 2006. Dakle, negdje godinu dana sam čekao od predaje zahtjeva do izlaska na PLP.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

 

Imam nove nalaze prvo bolničko lječenje 2005, drugo bolničko lječenje 2006 - dijagnoza PTPS ( F43.1, F43.2, F07.9). Te nove nalaze nisam priložio uz zahtjev za priznavanje RVI-a. Mirovinu sam dobio na osnovi trajne invalidnosti, ozljeda koljena 1992. Ozljeda je nastala prilikom odlaska na položaj tj. utovaru kamiona u vojarni. Po sadašnjem zakonu o braniteljima članak 2. točka 2 mogu li ostvariti RVI i da li mi je to bolje jer sada imam 3500kn mirovine, 100% od mirovinskog bez RVI-a. Jedino mi je faktor 1.50, a ne 1.85. Molim za savijet ili kuda da se obratim jer za status MVI nitko ništa ne zna, pogotovo dragovoljac sa statusom MVI.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako imaš ove dijagnoze, te ostalu potrebitu dokumentaciju (ratni put, potvrdu da si branitelj/dragovoljc) iz koje se vidi da je to posljedica sudjelovanja u DR, možeš ostvariti status RVI. Jedino nisam siguran kako to dalje ide na HZMO, odnosno hoće li ti raditi novi obračun mirovine, odnosno na koji način to ide. Raspitaj se da ti se ne dogodi da dobiješ faktor 1,85, ali da ti preinače opću u profesionalnu, ako ti budu ponovno vještačili po novim osnovama. Kažem, ne znam kako to ide.

 

Ali obvezno otiđi u svoj županijski ured državne uprave-odjel za branitelje i provjeri što je s tvojim predmetom da čekaš 2 godine, ako si sve papire predao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zugaj999 je napisao:

... Te nove nalaze nisam priložio uz zahtjev za priznavanje RVI-a. Mirovinu sam dobio na osnovi trajne invalidnosti, ozljeda koljena 1992. Ozljeda je nastala prilikom odlaska na položaj tj. utovaru kamiona u vojarni. Po sadašnjem zakonu o braniteljima članak 2. točka 2 mogu li ostvariti RVI i da li mi je to bolje ... Molim za savijet ili kuda da se obratim jer za status MVI nitko ništa ne zna, pogotovo dragovoljac sa statusom MVI.

 

Kada vas pozovu na pregled kod nadležnog PLP-a tražit će od vas da sa sobom ponesete i nalaze. Isto tako možete preslike nalaza uputiti preporučeno poštom na adresu PLP-a i zamoliti ih da te nalaze prilože vašem spisu, ako je isti kod njih. Ukoliko je spis još kod prvostupanjskog tijela, priložite spisu nove nalaze. Dakle, prvo otići kod tijela kod kojeg ste podnijeli zahtjev za priznavanje statusa HRVI-a i vidjeti gdje vam je predmet. Ukoliko budete poštom slali preslike nalaza PLP-u, svejedno na pregled ponesite preslike tih nalaza.

Što se tiče ozljede, utovar kamiona u vojarni se smatra pripremom za odlazak na bojište, koju pripremu novi Zakon primjerice navodi kao djelovanje u izravnoj svezi s oružanim otporom agresoru, pa prema tome i tu radnju opisuje kao obranu suvereniteta RH.

Što se tiče isplativosti, vjerujem da vam je povoljnija invalidska mirovina kao HRVI-u sa statusom dragovoljca, ali ipak brojke provjerite u nadležnoj PS HZMO-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kuna je napisao:

... Jedino nisam siguran kako to dalje ide na HZMO, odnosno hoće li ti raditi novi obračun mirovine, odnosno na koji način to ide. Raspitaj se da ti se ne dogodi da dobiješ faktor 1,85, ali da ti preinače opću u profesionalnu, ako ti budu ponovno vještačili po novim osnovama. Kažem, ne znam kako to ide.../quote]

Ako uzrok invalidnosti-nesposobnosti za rad nije bio u svezi DR tada samo novo vještačenje i prava od dana novog vještačenja. Opću najvjerojatnije neće preinačiti u profesionalnu ali biti će problem koji omjer uzroka invalidnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima.

Bio sam u uredu državne odjel za branitelje.Tamo mi je gospodin koji je zaprimio i " navodno" poslao moje papire za RVI rekao da nas ima 40000 i da on tu ne može ništa, papiri su u Zagrebu. Nemože nikoga pitati niti zna koji doktori tamo rade i da ću biti pozvan, a kada to sve zavisi od njih. to je njegov odgovor. Polako počinjem sumnjati u njegove rijeći da su papiri u Zagrebu. Ratni put imaju u HZMO-u jer ne bi dobi 100% profesionalno, a ove nove nalaze ne bi slao dok ne saznam gdje su papiri. Molim pomoć kako saznati da li su papiri u Zagrebu.

 

 

Pozdrav svima i hvala na dosadašnjim savjetima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jel on to tebi rekao onako napamet ili je pogledao u računalo? Ja sam bio pitati što je s mojim predmetom, odnosno s rješenjem DLP jer sam ga dugo čekao. Gospođa je tada pogledala u terminal, jer su svi oni povezani računalno i na taj način mogu pratiti što se s predmetom događa.

 

Drugo, ne znam odakle si, ali mislim (možda griješim) da moji papiri za PLP nisu izšli u ZG, jer ne vidim za to razloga, ako sam papire predao u Osijeku, a PLP mi je također u Osijeku. A koliko znam, odjel za branitelje proslijeđuje papire PLP-u i mislim da nema nikakvog posrednika između toga, nikakve "usputne stanice" u ZG. No opet kažem, možda i griješim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kuna je napisao:

... Drugo, ne znam odakle si, ali mislim (možda griješim) da moji papiri za PLP nisu izšli u ZG, jer ne vidim za to razloga, ako sam papire predao u Osijeku, a PLP mi je također u Osijeku. A koliko znam, odjel za branitelje proslijeđuje papire PLP-u i mislim da nema nikakvog posrednika između toga, nikakve "usputne stanice" u ZG. No opet kažem, možda i griješim.

Četiri su Prvostupanjska liječnička povjerenstva: u Splitu, Osjeku, Rijeci i u Zagrebu. Svakom od tih PLP-ova gravitira po nekoliko županija (npr. PLP u Splitu daje nalaz i mišljenje za sve zahtjeve predate od Zadra do Dubrovnika - mislim na županije). Zato, ovisno od mjesta prebivališta moguće je da nekome spis predmeta ide na PLP i na DLP u ZG (npr. osobama koje žive u Zagrebu, Karlovcu ili u Varaždinu itd.).

Svako od Povjerenstava (PLP i DLP) ima svog tajnika/tajnicu, pa zugaj999 pokušaj doći do broja PLP-a u Zagrebu i nazovi ih kako bi znao je li tvoj predmet kod njih ili nije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Bok svima!

 

11. 06. 2005. podnio sam zahtjev za priznavanje RVI. A u 4. mjesecu 2007 papiri su poslani u Zagreb iz županijske državne uprave. Rok je istekao. Ne znam što se čekalo 2 godine. Imam papir sa datumom, ovjeren kad je zahjev primljen u županijsku državnu upravu. Čekam poziv za PLP, što im raći za PTSP (F43,1, F43,2, F07,9).

Imam još ozljedu iz rata pogoršanje za koju imam status MVI. Da li mogu na nju dobiti RVI. Molim za odgovor i savijet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po ovome, ti si Zahtjev za priznavanje statusa HRVI-a podnio u zakonskom roku. Ovaj papirić čuvaj kao zlatno jaje kad si predao zahtjev. Već ti je Morskywuk napisao što činiti sa liječnićkom dokumentacijom. Pismenim putem zatraži od Pododsjeka za hrvatske branitelje ( županijskom pod čijom si nadležnošću) zašto zahtjeva nije poslan ranije, a ujedno o svojoj problematici izvjesti i MOBMS. Svaka promijena zdravstvenog stanja dužna se prijaviti HZZMO-u, tako da ako je nastalo pogoršanje bolesti možeš ponovo pokrenuti postupak. Osim ovjerene liječnićke dokumentacije trebati će ti obrasci IN-1 i IN-2 (popunjuje ih obiteljski liječnik), te Zahtjev za mirovinu, preslika osobne iskaznice. To predaješ u Područnom uredu HZZMO-a, koji će te pozvati na tzv. vještačenje. Tu će ti opet male zapreke stvarati još ne utvrđen status HRVI-a.

No najviše me zanima zašto se tako dugo čekalo s slanjem zahtjeva na PLP, jesu li oni zagubili papire ili se čekao još neki dokumenat (ratni put, okolnosti stradavanja i sl.). Zatraži ih ipak pismeno očitovanje.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

napokon sam dobio poziv za PLP idem u Dubravu 22.01.08. Zanimaju me uvjerenja koja sam morao dostaviti(mjesto prebivališta ,uvjerenje o nekažnjavanju i sve ostalo) na njima je datum i 2005.g upisani,jer sam tada predao zahtijev za rvi.Da li ta uvjerenja dobiva i PLP zajedno sa nalazima, jer prošlo skoro tri godine.Može li mi povjerenstvo nakon 12g. ponovo vratiti rvi ,jer idem na pogoršanje zdravlja u psihičkom i fizičkom pogledu.Da li mogu izgubiti ovih 100% invalidnosti u vezi rata po kojoj primam mirovinu.Hvala za odgovor i savjet kako i kuda dalje. BOK

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovani,na komisiju ponesite sve raspoložive dokumente koji utječu na pogoršanje stanja,papirić kada ste podnjeli zahtjeve i sve ,sve.Pitanje je dali ste vi podnjeli zahtjev za priznavanje statusa HRVI-a,dali ste podnjeli zahtjev za pogoršanje stanja kao MVI ili ste podnjeli zahtjev za pretvaranje statusa MVI u HRVI?Jedno nema veze sa drugim.

 

Ako ste podnjeli zahtjev za priznavanje statusa HRVI-a onda nosite dokumentaciju na osnovi PTSP-a i potvrdu da ste zahtjev predali u zakonskom roku, te rješenje o priznatom statusu MVI -a kao i svu moguću medicinsku dokumentaciju koju posjedujete.

 

Ako ste podnjeli zahtjev zbog pogoršanja stanja na osnovi MVI-a vjerujem da će vam u obzir uzeti PTSP,te ostale bolesti koje su u uzročno-posljedičnoj vezi sa vašom ozljedom koljena.Znači da je zbog te ozljede npr.nepravilnog hodanja također otišlo drugo koljeno,kralježnica...na ovo oštećeno koljeno ste dobili maximum 40%tjelesnog oštećenja i na osnovu njega nemožete više dobiti.Također možete priložiti i sve dokumente,koji dokazuju pogoršanje vašeg općeg zdravstvenog stanja.

 

Status RVI-a 1996.godine izgubili ste dolaskom na snagu ZOPHBDR-a kada su svi pripadnici OSRH koji su stradali u izravnom oružanom otporu dobili status HRVI,a svi oni koji su stradali u drugim okolnostima dobili su status MVI-a ,jer nisu stradali u izravnom oružanom otporu agresoru.To je slučaj kod vas.

 

Kako se zakoni mijenjaju tako je i vaš slučaj ubačen, izmjenama ZOPHBDR u taj zakon.Naime vaš slučaj ulazi u obranu suvereniteta RH u članku 2.gdje se kaže da je i obuka i priprema za odlazak na bojište(npr.utovarivanje kamiona sa oružjem i eksplozivom)obrana suvereniteta,to im sa dokumentacijom morate dokazati.

 

Ostvareni status MVI-a možete jedino promijeniti tako da u svom uredu koji vam izdaje rješenje o statusu MVI-a zatražite formular,zahtjev za pretvaranje MVI-HRVI.Oko pojedeinosti se raspitajte kod svojeg referenta koji vas vodi kao MVI i koji šalje vašu dokumentaciju na prevođenje.

 

 

Kakav ste zahtjev vi podnjeli,ja neznam,ali mislim da ste podnjeli zahtjev za priznavanje statusa HRVI.Zato ponesite sa sobom sve potvrde o podnošenju zahtjeva,Svu raspoloživu medicinsku dokumentaciju,čak ako imate i onu od početka kada ste prvi puta stradali pa sve do dana današnjeg.Ponesite im i rješenje o priznatom statusu MVI-a i ništa se nebojte.Sve im lijepo objasnite kako ste ispričali na ovom forumu i neće biti problema.Oni će vam sve reći.

 

Vi možete sada po ovome što je poznato imati 20-30%tjelesnog oštećenja kao HRVI na osnovi PTSP (što vam je dosta da ostvarite koeficijent 1,85)i 40%kao MVI.

 

Tu ima jedna caka iz ZOPHBDR koja kaže:

 

 

PRAVA HRVI IZ DOMOVINSKOG RATA NA OSNOVI OŠTEĆENJA ORGANIZMA

 

Članak 65.

 

(1) Oštećenjem organizma, u smislu ovoga Zakona, smatra se oštećenje nastalo kao posljedica rane, ozljede ili bolesti, pogoršanja bolesti, odnosno pojave bolesti u obrani suvereniteta Republike Hrvatske ili kod zatočenika u neprijateljskom logoru. Radi ostvarivanja prava iz ovoga Zakona HRVI Domovinskog rata razvrstavaju se, prema utvrđenom postotku oštećenja organizma, u deset skupina:

– I. skupina – invalidi sa 100% oštećenja organizma kojima je za redovit život potrebna njega i pomoć druge osobe,

– II. skupina – invalidi sa 100% oštećenja organizma,

– III. skupina – invalidi s 90% oštećenja organizma,

– IV. skupina – invalidi s 80% oštećenja organizma,

– V. skupina – invalidi sa 70% oštećenja organizma,

– VI. skupina – invalidi sa 60% oštećenja organizma,

– VII. skupina – invalidi s 50% oštećenja organizma,

– VIII. skupina – invalidi sa 40% oštećenja organizma,

– IX. skupina – invalidi s 30% oštećenja organizma,

– X. skupina – invalidi s 20% oštećenja organizma.

(2) Invalidu koji je zadobio više oštećenja organizma pod različitim okolnostima i to:

– u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, na odsluženju obveznoga vojnog roka, mirnodopski vojni invalid (MVI) u svezi s ratnim događajima, civilni invalid rata (CIR) i u II. svjetskom ratu (NOR), pri ocjenjivanju postotka oštećenja organizma uzimaju se u obzir sva takva oštećenja organizma, a status se određuje prema oštećenju organizma za koje se, pri ocjenjivanju ukupnog postotka oštećenja, utvrdi najveći postotak osim ako se invalid ne odluči drukčije izjavom na zapisnik kod tijela koje vodi postupak.

(3) Pri utvrđivanju postotka oštećenja organizma osobama kojima je oštećenje organizma nastalo kao posljedica pogoršanja bolesti, odnosno pojave bolesti uzima se odgovarajući postotak od cjelokupnog oštećenja organizma s tim da po toj osnovi utvrđeni postotak oštećenja organizma ne može iznositi više od 80%.

(4) O HRVI iz Domovinskog rata kojima je status priznat na temelju bolesti PTSP vodi se posebna skrb putem centara za psihosocijalnu pomoć.

(5) Nalaz i mišljenje o oštećenju organizma iz stavka 1. i 3. ovoga članka daju liječnička povjerenstva u prvom i drugom stupnju koja imenuje ministar obitelji, branitelja i međugenera¬cij¬ske solidarnosti.

 

Probajte svoju referenticu pitati neka vam rastumači ta prava.Mislim da vam se tu kod određivanja svih vaših tjelesnih oštećenja uzima ono koje je najpovoljnije za vas što znači da nemožete u isto vrijeme biti i MVI i HRVI.Ili jedno ili drugo.Najbolje da pitate u odjelu za skrb.Mislim da ćete se zbog koeficijenta za izračun mirovine morati odreći statusa MVI i da će vam se to koljeno nekako ubrojiti u oštećenje po osnovi HRVI kao i sva druga pogoršanja stanja jer je to za vas povoljnije.Ljudi malo pišu o tome a vjerujte mi to vam neznaju niti oni u gradskom uredu za branitelje.Pustite se bez straha i vidite što će biti.Kada dobijete prvo rješenje od PLP-a znati ćete kako dalje.Ovo utvrđivanje tjelesnog oštećenja nema veze sa vašim omjerom rat-mir u mirovini jer je ovo sasvim druga komisija,kojanema veze sa mirovinskim i zato se netrebate bojati.Vi samo trebate kada i ako ostvarite status HRVI-a nakon što vam dođe drugostupanjsko rješenje odnjeti to rješenje u mirovinsko da vam promjene koeficijent za obračun mirovine.To ste dužni napraviti u roku od petnaest dana nakon dobivanja pravomoćnog rješenja.

 

Mislim da sam vam dao dosta informacija.Najbolje vam je da iz svega ovog izvučete neka pitanja i pitate svoje referente neka vam to rastumače.Oni su to dužni.Ja vam želim da uspijete pretvoriti tih 40%MVI u HRVI pa da imate sve skupa oko 60%HRVI ako ne i više.To bi bilo super.

Lijepi pozdrav i sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Danas sam bio na prvostupanjskom lječničkom povjerenstvu u Dubravi. Doktor mi je dao 40% za stalno, za ozljedu noge, druge papire nije gledao niti htio pogledati. Zahtjev sam podnesao za priznavanje RVI. Pitao sam ga da li on određuje status, on je rekao da neodređuje status već postotak, a da li ću dobiti RVI ili će ostati MVI određuje pravna služba. Pitam vas da li to dolazi sa drugostupanjskim riješenjem.

 

Pozdarv

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo čitam vaše postove na ovom topicu, pa nigdje ne mogu naći da ste decidirano izjavili za što ste podnijeli zahtjev za priznavanje statusa HRVI-a. Da li za ozljedu (za koju već imate priznat status MVI-a) ili za oboljenje psihe ili i jedno i drugo?

Kada to razjasnimo, možemo pokušati sa objašnjenjem u vezi "negledanja drugih papira" i "određivanja statusa" (MVI ili HRVI).

Jasno je jedino da vam je PLP utvrdila oštećenje organizma od 40% po osnovi ozljede.

Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,vi ćete sada prvo dobiti rješenje od prvostupanjske liječničke komisije, kroz neko vrijeme,neznam sad mjesec,dva ,tri.(to više nitko nezna).U njemu će vam pisati koji ste ostvarili status,HRVI ili MVI?Neznam kako to da niste vidjeli koji vam je status kada ste potpisivali onaj plavi nalaz od lječničke komisije,nema veze.Morate čitati što potpisujete.Na prvoj strani nalaza piše vam MVI ili HRVI.Isto tako vam piše dali je komisija za osobe obuhvaćene zakonom o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata ili komisija za osobe obuhvačene ZOPHBDR-a.Kada dobijete to rješenje javite se na forum.U njemu će vam sve pisati.Dali ste dobili 40%stalno HRVI ili MVI?Na to rješenje prvostupanjske komisije imate pravo na žalbu u roku od 15 dana.

 

Mislim da su vas poslali na komisiju zbog pogoršanja stanja kao MVI-a.U prijašnjem postu nisam vas htio uznemiravati,pa vam nisam htio direktno napisati (nemojte kaj zamjeriti).To sam pretpostavio iz tog razloga što znam na koji način funkcioniraju ti birokrati.Ja sam jedini MVI na svojoj općini u svom gradskom uredu za rad,socijalnu skrb i branitelje i znam kako se prema meni odnose.Nitko nema pojma o zakonu, jer ga neće zbog jednog čovjeka proučavati.Npr. oni neznaju da MVI imaju pravo na opskrbninu,neznaju dali imaju pravo na besplatan prijevoz,neznaju koje papire nosite na lječničke komisije i sl.

 

Zašto vam nisu htjeli gledati ostale papire?

 

Vama su uzeli u obzir ,onako kako sam vam napisao samo onu ozljedu koja se dogodila dok ste bili na službi u OS.Pravo na pogoršanje stanja imali bi samo u sl. da vam je zbog te postojeće ozljede koljena ,otišla i druga noga te kralježnica što je u vezi nepravilnog opterećenja cijeloga tijela te se kao takva može povezati sa vašom prvobitnom ozljedom.I ja imam 40% stalno na koljeno ,ali sada imam i drugo koljeno i kralježnicu, te mi je sada određeno 70% i čekam rješenje od drugostupanjske komisije.Moje su ozljede povezane sa onom starom.Imam problema i sa visokim tlakom,već 10 godina ,i pijem tablete,ali mi to nisu uzeli u obzir,dok su npr.na mirovinskom kad sam išao na komisiju za mirovinu, uzeli sve u obzir ne obazirući se na moj status MVI.

 

Što se tiče nalaza na osnovi PTSP-a to vam nisu uzeli u obzir, zato što po njihovoj logici MVI nemogu bolovati od PTSP-a.Vi ste po njima stradali u mirnodopskim uvjetima i nemate pravo na PTSP, mada on postoji na njihovoj listi za određivanje postotaka tjelesnog oštećenja.

 

Nažalost ,mislim da vam nisu priznali status HRVI-a.

 

Što se tiće vaše mirovine u njoj su vam sve priznali,(taj postotak 100% rat) i to vam nitko nemože dirati.Oni su vam priznali i PTSP i koljeno i sve.Više od 100% nemožete dobitI.Lječnička komisija u mirovinskom je neovisna o ovoj gdje ste sada bili i jedna nema utjecaj na drugu tako da se ništa ne brinete.Jedino i ako ostvarite status HRVI-a nosite drugostupanjsko rješenje da vam promijene koeficijent za obračun mirovine.

 

Drugostupanjska komisija,nažalost, nemože mijenjati status iz MVI u HRVI,ako su vas poslali na komisiju kao MVI-a.Za to postoji drugi put koji ću vam sada pokušati objasniti.

 

Što vam je sada raditi?

 

Prvo pričekajte prvostupanjsko rješenje.Bez toga ništa.

 

1.korak

 

Ako vam je utvrđen status MVI-a i dalje ,žalite se samo u slučaju da imate druge papire koji su u uzročno-posljedičnoj vezi sa ozljedom koljena,(jer ste sami vidjeli da vas ne doživljavaju za drugo) iako ja osobno smatram da su u krivu ,jer vam moraju uzeti u obzir sve bolesti koje su vam se u proteklo vrijeme dogodile,ako nemate takve papire, pustite da vam DLP potvrdi to rješenje.Posavjetujte se sa svojim referentom.

 

2.Korak

 

Kada vam dođe drugostupanjsko rješenje.Molim vas da odete u svoj odjel za branitelje i tražite svog referenta, neka vaš predmet pošalje na pretvaranje iz MVI-HRVI.To možete napraviti tek kad dobijete drugostupanjsko rješenje,jer će tada i vaš predmet biti kod navedenog.Obrazložite to sa tim da ispunjavate uvjete iz članka 2.ZOPHBDR,da se obuka i priprema za odlazak na bojište uzima kao obrana suvereniteta.On mora imati taj formular.Jedino tako možete promijeniti MVI u HRVI,naravno uz uvjet da imate status hrvatskog branitelja.Nema za to zastare.Samo morate dokazati da stvarno ispunjavate zakonom propisane stvari.Znači morate dokazati da je taj kamion stvarno išao na bojište i da niste stradali ,da bi vi bili u njemu ili na neki drugi način sudjelovali u obrani suvereniteta.To dokazujete potvrdom i opisom stradavanja a to već sadrži vaš spis o statusu MVI,a i imate status branitelja što samo po sebi sve govori.Nema drugog načina.Morate sve iz početka.Žao mi je.

 

3.korak

 

Kada i ako ostvarite status HRVI,podnosite zahtjev zbog pogoršanja stanja i nosite svu moguću medicinsku dokumentaciju sa datumima,potvrdama....

 

Zaključak:

Još jedamput su nas preveslali.

 

Put:

Pričekati pravomoćno rješenje o statusu MVI.Kod referenta u uredu za branitelje tražiti formular za pretvaranje MVI-HRVI.Kad popunite formular on mora poslati vaš predmet u MOBMS na pretvaranje.Svaki dan ih gnjaviti i pritiskati.Neka rade svoj posao.Sve su dužni objasniti.

 

Želim vam puno sreće.Kada dobijete prvostupanjsko rješenje svakako se javite.

 

Lijepi pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,ako ste podnjeli ovakav zahtjev za priznavanje satatusa HRVI:

 

 

 

 

 

PREDMET: IZ

TELEFON

 

 

 

ZAHTJEV ZA PRIZNAVANJE STATUSA RATNOG VOJNOG INVALIDA

 

IME-IME OCA-PREZIME

DATUM ROĐENJA JMBG

DRŽAVLJANSTVO

PREBIVALIŠTE

DJELATNI SASTAV OSRH

PRIČUVNI SASTAV OSRH

MUP RH

CIVILNA ZAŠTITA

NARODNA ZAŠTITA

DATUM RANJAVANJA, POVREDE, OZLJEDE

U KOJI DIO TIJELA JE ranjen, povrijeđen, ozljeđen

OKOLNOSTI RANJAVANJA, POVREDE, OZLJEDE

 

U vrijeme ranjavanja, povrede, ozljede bio je pripadnik ZNG,MUP,CZ,NZ

ZDRAVSTVENA USTANOVA GDJE JE LIJEČEN

 

ZA KOJU BOLEST TRAŽI PRIZNAVANJE HRVI

 

 

KADA JE BOLEST NASTALA, POGORŠALA SE

POD KOJIM OKOLNOSTIMA

DATUM UHIĆENJA I OTPUŠTANJA IZ LOGORA

NAZIV LOGORA

DA LI PO PROPISIMA KOJI SU NA SNAZI PRIJE 07.11.2001. GODINE IMA OSTVARENO SVOJSTVO

ratnog vojnog invalida

mirnodopskog vojnog invalida

svojstvo ŽFT i GŽR

DA LI JE KAŽNJAVAN I ZA KOJE KD

DA LI JE OSTVARIO NOVČANU NAKNADU za tjelesno oštećenje po propisima o

mirovinskom i invalidskom osiguranju

DA LI JE OSTVARIO DODATAK NA NJEGU I POMOĆ DRUGE OSOBE PO DRUGIM

PROPISIMA

ZAGREB,

POTPIS

 

-morali su vam uzeti u obzir vaše sadašnje bolesti i morali ste navesti prijašnje statuse.Iz vašeg napisa nije vidljivo kakav ste zahtjev podnjeli.Ako ste podnjeli ovakav zahtjev svakako se žalite na prvostupanjsko rješenje jer vas očito onaj iz ureda za obranu nije dobro uputio.On vas je sigurno uputio kao MVI-a zbog pogoršanja stanja.Zašto niste pitali lječnika ,zašto vam ne uzima u obzir PTSP i ostalu dokumentaciju kada ste zahtjev prema vašim riječima podnjeli u zakonskom roku i za to imate dokaze?Stvarno više neznam kako da vam pomognem.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Predmet:Zahtjev za davanje nalaza i mišljenja- ime pr ezime,MVI ozljeda i bolest- pregled traži se,

Molim da izvršite uvid u medecinsku i drugu dokumentaciju,radi priznavanja prava prema 127.i 128.Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (NN br.174/04)

Nalaz i mišljenje traži se prvi put za bolest ,a za ozljedu-pogoršanje

Imenovani je bio hrvatski branitelj od1991 do 1993

Napomena:molimo nove nalaze uzimati samo ako se odnose na ranjavanje-ozljeđivanje-bolest navedenu u ovom zahtijevu.

Ukoliko se radi o preslikama,iste je potrebno ovjeriti nakon izvršenog uvida u izvornik.

Obavezno pročitati ratni put.

Napominjemo da imenovani već ima status MVI,a podnesao je sada zahtijev za RVI

Molimo obrazložiti nalaz i mišljenje.

 

Tako mi piše u zahtijevu što ga je doktor na povjerenstvu dobio iz mojeg ureda državne uprave.

BUDEMO VIDJELI REKLI SU SLIJEPI

pozdrav svima.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zugaj999 je napisao:

... Nalaz i mišljenje traži se prvi put za bolest ,a za ozljedu-pogoršanje

... Napominjemo da imenovani već ima status MVI,a podnesao je sada zahtijev za RVI

Po ovome kako ste napisali teško je zaključiti da ste tražili priznavanje statusa HRVI i za ozljedu za koju imate status MVI, već bi se prije moglo zaključiti da je traženo pogoršanje za ozljedu (kao MVI).

Jako je bitno dobro popuniti taj zahtjev jer je PLP (i DLP) vezano tim vašim zahtjevom, kao i pravna služba. Zato je važna uloga referenta koji zaprima zahtjev.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,prema ovome što ste napisali oni su napravili previd.Uzeli su u obzir samo status MVI-a i pogoršanje, te ozljede za koju imate priznat status.Zanemarili su molbu iz vašeg zahtjeva za priznavanjem statusa HRVI-a iako u zahtjevu piše da se nalaz i mišljenje traži prvi puta za priznavanje bolesti kao HRVI-a,a za postojeću ozljedu pogoršanje.Napomena:molimo nove nalaze uzimati samo ako se odnose na ranjavanje-ozljeđivanje-bolest navedenu u ovom zahtijevu.Napomena je malo nejasna, ali mislim da znači da se nalazi moraju odnositi samo na bolest ili pogoršanje bolesti koja je već priznata i ostala oštećenja koja se mogu povezati sa njim.O tome sam vam pisao ako su noge u pitanju moraju biti samo one bolesti koje su uzročno posljedičnoj vezi sa tom nogom.

Tamo ste vjerovatno završili zato što,kako ste napisali poslije imena i prezimena piše da ste MVI.

 

Postoji mogučnost da su vas poslali na komisiju koja pregledava osobe obuhvaćene zakonom o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata.Na mome nalazu i mišljenju piše da mi nalaz i mišljenje izdaje prvostupanjsko lječničko povjerenstvo za pregled osoba obuhvaćenim zakonom o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata.Ako su vas poslali na to povjerenstvo mislim da vam oni nemogu napraviti pregled za priznavanje statusa HRVI-a sve i da hoće.To je drugi zakon,druga pravila i oni se toga drže kao pijan plota.Tu ste samo mogli ostvariti prava kao pogoršanje stanja kao MVI.Mislim da vas je referent zbog nenamjerne pogreške ili neznanja uputio na krivo mjesto.U najboljoj namjeri htio je ubiti dvije muhe jednim udarcem.Vjerovatno zbog nepoznavanja posla i zakona kojim se bavi.Da je napisao poseban zahtjev za priznavanje bolesti na osnovu HRVI-a koje pregledava prvostupanjsko povjerenstvo za pregled osoba obuhvaćenih ZOPHBDR,drugačije bi prošli.Ovako izgleda obrazac koji potpisujete nakon pregleda PLP-a kod priznavanja statusa HRVI-a,ali za to vam treba poseban zahtjev koji u naslovu ima kako sam vam prije naveo i pokazao naslov da je to zahtjev za priznavanje statusa HRVI.Zahtjev za priznavanje statusa MVI izgleda potpuno drugačije,dva različita zakona dva različita pravila.

 

 

OBRAZAC BR. 3

 

PRVOSTUPANJSKO LIJEČNIČKO POVJERENSTVO ZA PREGLED HRVATSKIH BRANITELJA

IZ DOMOVINSKOG RATA I OSOBA OBUHVAĆENIM ZAKONOM O PRAVIMA HRVATSKIH

BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA I ČLANOVA NJIHOVIH OBITELJI

 

Broj: …………. Broj predmeta: ………… Dana …………. Klasa: …………………. U …………….. Urbroj: …………………

 

Prvostupanjsko liječničko povjerenstvo za pregled hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i osoba obuhvaćenih Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obiteljipregledalo je dana ..................... 200 ...............

 

…………………………… prezime (očevo ime) ime

 

iz..........................., općina................................ rođenog/e..................................

osobna iskaznica broj......................., izdana u

...........................................................................................................

 

te na temelju članka 4., 5. i 6. Pravilnika o radu liječničkih povjerenstava u postupku za ostvarivanje prava po Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji daje

 

NALAZ I MIŠLJENJE

 

Liječničko povjerenstvo utvrdilo je:

1) da postoje RANE, OZLJEDE koje se UZIMAJU kao osnova za priznavanje postotka oštećenja

organizma

........................................................................................................................................................................

........................................................................................................................................................................

2) da postoje BOLESTI koje se UZIMAJU kao osnova za priznavanje postotka oštećenja

organizma.........................................................................................................................................................

.........................................................................................................................................................................

3) da postoje RANE, OZLJEDE, BOLESTI koje se NE UZIMAJU u obzir za priznavanje postotka

oštećenja organizma

..........................................................................................................................................................................

.........................................................................................................................................................................

4) da oštećenje organizma iznosi .........................% i slovima

.............................................................................................

STALNO – PRIVREMENO DO

.............................................................................................

5) da je imenovanom-oj potrebna njega i pomoć druge osobe ........................ stupnja u skladu s

odredbama Pravilnika o medicinskim indikacijama za razvrstavanje HRVI iz Domovinskog rata od I. do

 

IV. skupine prema stupnju potrebe za njegom i pomoći druge osobe.

6) da se spomenuto oštećenje organizma može razvrstati u...................... stupanj oštećenja prema članku

 

1. točki ....... Pravilnika o oštećenju organizma po osnovi kojih HRVI iz Domovinskog rata imaju pravo

na ortopedski doplatak i o razvrstavanju tih oštećenja u stupnjeve.

 

Obrazloženje

 

Članovi povjerenstva: Predsjednik povjerenstva:

 

1. ……………………….. ……………………………

 

2. ………………………..

 

Nalaz i mišljenje priopćeni su mi dana ....................... 200 . ..............

 

………………….……………….. (Nadnevak i potpis pregledane osobe)

 

Nažalost mislim da je vaš referent pogriješio.Dva različita statusa.Dve različite komisije.Moraju biti dva odvojena zahtjeva.Nemože se status HRVI-a pisati na nalaz i mišljenje PLP-a za osobe obuhvaćene zakonom o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata isto kao što se nemože pisati nalaz i mišljenje o statusu MVI-a na obrazac za osobe obuhvaćene ZOPHBDR.Mislim da su gadno zaribali,pogotovo stoga što ste u zakonskom roku predali zahtjev za priznavanje statusa HRVI-a na osnovi PTSP-a a što bi u ovom slučaju mogli izgubiti zbog toga što je rok prošao a vi zbog glupe greške niste otišli na komisiju.Ja vam savjetujem da kada dobijete prvostupanjsko rješenje odete kod svog referenta i neka popravi grešku.Neka nazove komisije i reče da se zabunio i neka vas neovisno o svemu(statusu MVI-a)pošalje na komisiju za HRVI.On ima original ovjeren zahtjev sa datumom kada ga je prvi put podnio i to mu može biti dokaz da ste vi u zakonskom roku podnjeli zahtjev ali zbog proceduralne pogreške je otišlo u krivom smjeru.Neka proba nešto iskombinirati.On je pogriješio neka to popravi.Neka nazove svoje kolege u Dubravi i neka ih pita zašto nisu lječnicima u komisiji rzdvojili papire.Jedne za priznavanje statusa HRVI,a druge zbog pogoršanja stanja kao MVI.Doktor pregledava samo ono što mu oni stave na stol.Mislim da je na toj relaciji došlo do pogreške.Ja nevjerujem da bi vam žalba na rješenje o statusu MVI-a i nešto promijenila jer napominjem da se radi o dva sasvim različita zakona i jedan sa drugim nema veze osim što ih u drugom stupnju rješava MOBMS.MOBMS nažalost nemože razmotriti vaš zahtjev za priznavanje statusa HRVI jer vam PLP nije ni uzela papire i dokumentaciju što ste i sami rekli.

 

Žao mi je što je to tako ispalo i mislim da bi najbolje bilo da to riješite sa onim tko vas je na te komisije i poslao.Druge pomoći nema.Savjetujte se sa njim i prije nego vam dođe rješenje PLP-a.

Pozdrav i sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija