Jump to content

stjecanje vlasništva građenjem


Betty

Preporučene objave

sto je sve potrebno ispuniti da bi se ostvarilo stjecanje vlasnistva zemljisne cestice građenjem na istoj?

da li je dovoljno npr. da dio kuce (mali komadic )lezi na tuđoj parceli i da nitko vec 30 godina to ne osporava a vlasnik te zč se niti ne pojavljuje i ne zna se gdje je,je li ziv i ima li nasljednika?

sto jos treba dokazivati u takvoj parnici?

ima li smisla?

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vlasnik ne treba da se pojavljuje, ako nije ziv vjerovatno ima nasljednike, a ako nema onda imovina prelazi u vlasnisstvo opcine/zupanije.

 

U svakom slucaju, parcela nije vasa, i vi ste kucu napravili tako da ste povrijedili vlasnicka prava, kuca nije izgradjena sukladno gradjevinskoj regulativi, dakle gradnja je podlozna sankcijama.

 

Vlasnik zemlje je vlasnik svega na zemlji i iznad zemlje, pa i dijela kuce. Ne znam kako ce Vam dosjelost pomoci.

 

Mozete pokrenuti parnicu za utvrdjivanjem vlasnistva, ali Vam to moze donijeti vise problema nego koristi. Ja u Vasem slucaju ne vidim elemente dosjelosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da bi pravi savjet za Vas bio da pod svaku cijenu otvrdite tko je vlasnik parcele i pokusate otkupiti sporni dio zemljista.

 

Zemljiste cete vjerovatno dobiti po mnogo boljoj cijeni nego da isti novac upotrijebite u spor, koji Vam vjerovano ne bi donio nikakvu korist.

 

Cim stupite u vezu sa vlasnikom ili nasljednicima, napravite predugovor i dajte kaparu u malom iznosu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Imam sličnu situaciju. Susjedu smo dozvolili, odnosno dali suglasnost za izgradnju ob.kuće na

međi. Nakon što je kuća sazidana, počeo je raditi fasadu kojom cca 10 cm ulazi u našu parcelu.

Da li izgradnja na međi podrazumjeva vanjske gabarite sa završnim slojem ? Uz to je betonskim zidom uništio oznaku međe na obje strane.

Koliko košta usluga geodete da utvrdimo točnu granicu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Građenjem se može steći vlasništvo na tuđoj nekretnini, sukladno odredbama ZAkona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima...ako je graditelj pošten a vlasnik nije spriječio gradnju,a za nju je znao ili je morao znati graditelj ima pravo tražiti da se utvrdi da je stekao vlasništvo, ali prijašnjem vlasniku mora platiti tržišnu vrijednost nekretnine...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije mi jasno kako se građenjem može steći vlasništvo nad tuđim zemljištem. Ako je za građevinu potrebno imati građevinsku dozvolu kojoj prethodi lokacijska, odnosno po novom zakonu uvjete, tko to izdaje dozvolu za gradnju na tuđem zemljištu????

Kako bez dokaza o vlasništvu nad parcelom nije moguće dobiti dozvolu za građenje, bespravno sagrađenu građevinu trebalo bi ukloniti, a ne na osnovu nje potraživati vlasništvo nad tuđim zemljištem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svašta je moguće jer svijet ne počinje (bez izjašnjavanja kakvim) Zakonom o vlasništvu i... već je postojao i prije. Još manje počinje Zakonom o prostornom uređenju i gradnji. Svašta se moglo po prijašnjim propisima i samo bi :tikvan: donio zakone kakve je RH donijela bez da je itko vodio računa o onome što imamo u životu i što će se ljudima dogovditi kada takvi :panika: zakoni stupe na snagu.

 

Pa ti sad nađi načina da lička noga uđe u gradsku cipelu (NHF Ličani) :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 11 godina kasnije...

Hm, dižem temu  iz zaborava. Zamislite da jedan od suvlasnika dograđuje nekretninu pri tome povećavši korisnu površinu za 50%. Time novoizgrađeni dio čini 30% sadašnje površine objekta. U ZK su svi suvlasnici i dalje u svojim omjerima kako je i bilo prije dogradnje objekta.

Naravno, taj suvlasnik je smatrao da je postignut sporazum po kojem je on vlasnik objekta ali to kasnije ostali suvlasnici niječu i potražuju još novaca i ne odustaju od svoga suvlasništva i na tim novim kvadratima. Ucjenjuju i traže novac... Poznato? Šta i kako može učiniti pošteni graditelj? Napominjem kako su svi suvlasnici bili upoznati sa svim radovima i nisu prigovarali. Dakle, oni su nepošteni vlasnici?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija