Jump to content

Uknjizenje i rasknjizenje nekretnine i porezi


ivica_85

Preporučene objave

Obrtnik je unio u svoj obrt nekretninu čiji je vlasnik. Razlog za upis te nekretnine u poslovne knjige obrta je plaćanje režije i ostalih troškova iz poslovanja obrta. Nakon odredjenog vremena obrtnik prodaje svoj obrt, ali zeli izvuci nekretninu iz obrta.

 

Na koji nacin sada taj obrtnik izvlaci nekretninu iz obrta.

 

Da li je samo rasknjizi iz poslovnih knjiga?

Da li si je proda po trzisnoj ili knjigovodstvenoj cijeni pa na to jos plati 5% poreza na nekretnine?

 

Ili postoji kakvo elegantnije rjesenje?

 

Molio bih vas odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Člankom 4. Zakona o porezu na promet nekretnina prometom nekretnina smatra se svako stjecanje vlasništva nekretninee u RH.

Prema Zakonu o obrtu obrt je samostalno i trajno obavljanje dopuštenih gospodarskih djelatnosti od strane fizičke osobe sa svrhom postizanja dobiti, a obrtnik je fizička osoba koja obavlja gospodarsku djelatnost u svoje ime i za svoj račun. Dakle, obrt nije ni pravna ni fizička osoba pa stoga obrt ne možebiti sudionik obveznog odnosa ni nositelj prav ai obveza iz takovg odnosa. Shodno navedenom, predmet oporezivanja porezom na promet nekretnina je promet nekretnina. Budući da u vašem slučaju neće doći do prometa nekretina ne postoji obveza plaćanja poreza na promet nekretnina.

Ali, obzirom da ste navedenu nekretninu morali voditi u popisu dugotrajne imovine i obračunavati amortizaciju, vjerojatno postoji neamortizirani dio.

Iz ovog razloga na neamortizirani dio morate platiti porez na dohodak od imovine i imovinskih prava sukladno čl. 40. st. 11. Pravilnika o porezu na dohodak i čl. 27. st. 4. Zakona o porezu na dohodak.

Za sve detalje oko ovog pitanja obvezno se posavjetujete sa vašim knjigovođom jer on ima uvid u vaše poslovne knjige temeljem kojih će znati kakva vam je porezna obveza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija