Jump to content

Ugovor opartnerstvu


anovi

Preporučene objave

Zamolila bih vas za pravni savjet u svezi partnerstva.Naime moja obiteljska tvtka je trenutno u pregovorima sa drugom tvtkom koja bi uložila financiska sredstva u našu tvtku.Do sada smo radli samostalno i isključivo sa vlastitim sredatvima,ali zbog širenje posla vlasnik druge tvrke je predložio udruživanje.Molila bih vas za savjet kako se što bolje osigurati kako nebi to udruživanje bilo na našu štetu.

Puno hvala!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Iz tvog posta nije jasno kupuju li tvoji partneri dio tvog poduzeća ili se mislite zajedno upustiti u određeni poduhvat.

 

U drugom slučaju najčešće se sklapa tzv. ugovor o poslovno tehničkoj suradnji, koji je jedan od ugovora koji obuhvaća najrazličitiji broj međusobnih odnosa. Dakle, tu se popišu obveze jedne i druge strane, te kako dijeliti profit i dr. (joint venutre iliti zajedničko ulaganje bi spadao pod ovu vrstu ugovora - vidi dva posta ispod).

 

Također, možeš sklopiti i ugovor o ortakluku.

 

Osobno imam situaciju da moj potencijalni partner hoće kupiti dio mog poduzeća i to većinu udjela, tako da sam i ja svojevremeno postavio pitanje koje su najčešće opasnosti i kako se zaštiti od kompletnog preuzimanja, no nisam dobio odgovor kojem sam se nadao.

 

Ako prodaješ udio gledaj da zadržiš 75%, tada praktički kontroliraš sve. Ako to nije moguće zadrži barem 51%, a nikako ne pristaj na manje od 50:50.

 

Tako su barem mene savjetovali, jer da me u protivnom mogu istisnuti iz vlsništva, kako i zašto ne znam, niti mi je itko zano reći postupak, samo da se to u praksi događa.

 

Ako netko zna na koji način vas većinski vlasnik može istinuti molim da napiše, jer i mene zanima kako se zaštiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija