Jump to content

Oporuka i nasljedstvo


Kiki05

Preporučene objave

Da li otac/majka mogu da pisanom oporukom ništa ne ostave svom djetetu? Odnosno, da jednostavno, svu svoju imovinu, pisanom oporukom ostave nekom drugom, ko im je u krvnom srodstvu?

 

Također, ukoliko su imali više brakova i više djece, da li je mogućno da svu svoju imovinu ostave jednom djetetu ili je ta oporuka ništavna i automatski podjela imovine ide na više dijelova?

 

Koliko je ovakvu pisanu oporuku mogućno sudski osporavati, ukoliko je ona uredno ovjerena i u prisustvu svjedoka?

 

Unaprijed zahvalna

 

S štovanjem,

 

Kiki

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Takva oporuka nije automatski ništava, već je ostali izostavljeni zakonski nasljednici mogu ili pobijati ili tražiti nužni dio što im je puno jednostavnije. Nužni dio koji pripada djeci u visni je polovice onog što bi nasljedili da nema oporuke.

Ostavitelj može oporuku sam napisati vlasoručno i potpisati je ili već napisanu oporuku (na PC ili sl.) potpisati uz istovremenu prisutnost 2 svjedoka oporuke koji istu supotpisuju. Ukoliko ne može potpisati ili ne zna pisati mora oporuku sastaviti pred javnim bilježnikom ili sucem. Oporuka se pred javnim bilježnikom ne ovjerava.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru.

 

Poznato mi je to za nužni dio, ali šta u slučaju ako je oporuka sastavljena u potpunosti sukladno zakonima, propisno ovjerena i postoje supotpisani svjedoci, a po toj oporuci su djeca isključena iz oporuke? Kolika je uopće realnost pobijanja te oporuke, imajući u vidu da su takve parnice dugotrajne, dosta skupe i poprilično mučne?

 

Zahvalna

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa nužni dio upravo predstavlja zakonsku zaštitu za određene kategorije nasljednika, prvenstveno djecu, za takve slučajeve kad im ostavitelj ništa ne ostavlja.

 

Ako je oporuka u potpunosti valjana, na temelju kakvih argumenata biste je pobijali?

 

Jedinci u takvim slučajevima ne prolaze loše, jer dobijaju polovicu ukupnog nasljedstva kao nužni dio.

 

U slučaju kad jedan roditelj ne ostavlja ništa djeci, drugi roditelj još uvijek može zadržati svoj dio zajedničke stečevine i naslijediti nešto od umrloga, pa nakon toga djeca mogu naslijediti od njega.

 

No, pomirite se s tim da svatko ima puno pravo po svojoj volji raspolagati svojom imovinom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste dobro razumjeli.

 

Zakonski valjana oporuka ne može isključiti i nasljeđivanje nužnog dijela. Nužni dio je reguliran zakonom i isključuje pravo ostavitelja da tim nužnim dijelom raspolaže po svojoj volji.

 

Oporuka, međutim, može sadržavati i izjavu kojom ostavitelj izrijekom isključuje nasljednika i iz nužnog dijela. Da bi se to u takvom slučaju provelo, nije dosta samo taj navod nego moraju postojati određeni zakonski preduvjeti za isključenje iz nužnog dijela, a ti su da se nasljednik teže moralno ogriješio o pokojnika, i neki drugi.

 

Ako se zbog toga ide na sud, pitanje je shvaćanja suda i sudske prakse što će smatrati "težim ogrješenjem".

 

Preporučujem Vam da potražite Zakon o nasljeđivanju na Internetu, odredbe o nužnom dijelu i osnovama za isključenje i lišavanje iz nasljedstva. Nisu komplicirane, može ih shvatiti i pravni nestručnjak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kiki, ako želite izbjeći bilo kakva traženja nužnog dijela ili nasljedna prava ostalih osoba, tada vam je najbolje s osobom kojoj želite dati imovinu sklopiti ugovor o doživotnom uzdržavanju.

Takav se ugovor ne može pobijati u smislu traženja nužnog dijela.

Vi sebi osiguravate uzdržavanje do kraja života, a osoba koja će vas uzdržavati imovinu stjeće trenutkom vaše smrti.

O tim ugovorima se puno piše u obveznom pravu, pa pogledajte tamo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija