Jump to content

Faktični rad???


pegula

Preporučene objave

Poštovani članovi foruma,

o ovome sam već pisao i zamolio putem foruma gospodu pravnike za pomoć.

Nažalost nitko mi nije dao nikakav savjet pa ću pokušati ponovno.

Zanima me što je to "FAKTIČNI RAD" i koji zakon definira pojam faktični rad. Zakon o radu poznaje nočni rad, smjenski rad, dnevni rad, rad na određeno, rad na neodređeno i možda jo neke oblike rada, ali nigdje se ne spominje "FAKTIČNI RAD". Molim pomozite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, s efektivnim radom nema veze.

Radi se o slijedećem: Sklopio sam s poslodavcem ugovor o radu ne određeno i tako radio 8 godina (zamjena za privremeno nenazočnog djelatnika) i sve je to u skladu s ZOR-om. Ali, djelatnik kojeg sam mjenjao se vratio na posao a ja sam nastavio raditi narednih 67 dana. Tužio sam poslodavca i pozvao se na Zakon o radu ČL. 15. st. 5 NN 137/04 pročišćeni tekst, koji kaže da ako djelatnik nastavi raditi kod poslodavca i nakon isteka ugovora na koji je sklopljen, tada se smatra da je djelatnik s poslodavcem sklopio ugovor o radu na neodređeno. Zakon je na mojoj strani, a za suce je to samo FAKTIČNI RAD koji nije definiran Zakonom o radu. Što je Faktični rad????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rad bez ugovora predstavlja faktični rad koji može svaka stranka raskinuti u svako doba. Faktični se rad ne može u svojim pravima izjednačavati s radnim odnosom po ugovoru o radu

ili odluci o zaposlenju, zasnovanima bilo na određeno ili neodređeno vrijeme. Zato tužiteljici,

osim naknade za rad do trenutka prekida rada (a za koju nije prijeporno da ju je ostvarila) ne

pripadaju druga prava, pa utoliko niti ona utužena.

 

Broj: Rev-1448/1996-2

 

Faktični rad = rad bez sklopljenog ugovora o radu u pisanom obliku

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako sam dobro shvatio ova presuda Rev-1448/1996-2 je iz 1996. godine. Zakon o radu se nakon 1996. godine mijenjao nekoliko puta, a u 2003. godini je doživio također određene promjene.

Ako Zakon o radu (NN 137/04)- pročišćeni tekst kaže:

 

Ugovor o radu na određeno vrijeme

 

Članak 15.

 

(4) Ugovor o radu na određeno vrijeme prestaje istekom vremena utvrđenoga tim ugovorom.

 

(5) Ako je ugovor o radu na određeno vrijeme sklopljen protivno odredbama ovoga Zakona ili ako radnik ostane raditi kod poslodavca i nakon isteka vremena za koje je ugovor sklopljen, smatra se da je radnik sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

 

(6) Poslodavac je dužan obavijestiti radnike koji su kod njega zaposleni na temelju ugovora o radu na određeno vrijeme, o poslovima za koje bi ti radnici mogli kod poslodavca sklopiti ugovor o radu na neodređeno vrijeme te im omogućiti usa­vršavanje i obrazovanje pod istim uvjetima kao i radnicima koji su sklopili ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

 

Oblik ugovora o radu

 

Članak 16.

 

(1) Ugovor o radu sklapa se u pisanom obliku.

 

(2) Propust ugovornih stranaka da sklope ugovor o radu u pisanom obliku, ne utječe na postojanje i valjanost tog ugovora.

 

(3) Ako ugovor o radu nije sklopljen u pisanom obliku, poslodavac je dužan radniku prije početka rada uručiti pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru.

 

(4) Ako poslodavac u roku iz stavka 3. ovoga članka ne sklopi s radnikom ugovor o radu u pisanom obliku ili mu ne izda pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru, smatra se da je s radnikom sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

 

Milim da rad bez ugovora predstavlja rad na crno, a to je protuzakonito i kažnjivo.

Mene zanima u kojem zakonu stoji definicija faktičnog rada, jer ako zakonom nije propisano što je faktični rad, znači da je to nečija izmišljotina. Jedino što znam je da Zakon o radu koji uređuje radni odnos nije propisao i definirao pojam "FAKTIČNI RAD",

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema potrebe za pastiranjem Zakona o radu ovdje.

 

Taj pojam koji te muči malo je složenija stvar od onoga što si ti zamislio i ne postoji zakonska definicija tako nečeg.

 

Rad bez ugovora je vrlo širok pojam i pravni odnos do kojeg dolazi u određenim situacijama i u smislu obrazloženja presuda Vrhovnog suda nikakve veze s radom na crno nema. Radi se o sudskoj praksi s kojom se ne moraš opterećivati, jerbo za razumijevanje revizije spomenutog suda (odluka) treba znati malo više od lingvističkog tumačenja jednog članka Zakona izvađenog iz konteksta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rubens hvala na trudu, ali se ja još uvijek ne slažem s Vama. Mislim da bi sudska praksa trebala biti u skladu Zakona, u ovom slučaju Zakona o radu, a rad bez ugovora je ili rad na crno ili kao što kaže čl. Zakona o radu, smatra se da je sklopljen ugovor o radu na neodređeno radno vrijeme. Ukoliko je sudska praksa protivno odredbama zakona dolazi do ovoga što je zahvatilo RH. Dolazi do sudačkog nasilja.

Nadalje, nedavno sam vozio u naselju gdje je dozvoljeno 50 km/h, a ja vozio 80km/h. U Zakonu stoji kazna 500 kn + 1 kazneni bod. S obzirom da mi je ovo prvi prekršaj u zadnjih 20 godina bilo bi lijepo da mi sud to oprosti, ali nije. Zašto je u ovom slučaju sudska praksa u skladu s propisanim kaznenim odredbama 500 kuna + 1 kazneni bod.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 12 godina kasnije...
, pegula je napisao:

Rubens hvala na trudu, ali se ja još uvijek ne slažem s Vama. Mislim da bi sudska praksa trebala biti u skladu Zakona, u ovom slučaju Zakona o radu, a rad bez ugovora je ili rad na crno ili kao što kaže čl. Zakona o radu, smatra se da je sklopljen ugovor o radu na neodređeno radno vrijeme. Ukoliko je sudska praksa protivno odredbama zpoakona dolazi do ovoga što je zahvatilo RH. Dolazi do sudačkog nasilja.

Nadalje, nedavno sam vozio u naselju gdje je dozvoljeno 50 km/h, a ja vozio 80km/h. U Zakonu stoji kazna 500 kn + 1 kazneni bod. S obzirom da mi je ovo prvi prekršaj u zadnjih 20 godina bilo bi lijepo da mi sud to oprosti, ali nije. Zašto je u ovom slučaju sudska praksa u skladu s propisanim kaznenim odredbama 500 kuna + 1 kazneni bod.

poštovani gospodine, jeste li se nakon takve odluke Vrhovnog suda obratili Europskom sudu za ljudska prava?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija