Jump to content

u godišnji mi se uračunava subota


niky78

Preporučene objave

Blagdani i neradni dani određeni zakonom ne uračunavaju se u trajanje godišnjeg odmora. Ako je rad organiziran u manje od šest radnih dana u tjednu, a kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije drukčije određeno, pri utvrđivanju trajanja go¬diš¬njeg odmora smatra se da je radno vrijeme raspoređeno na šest radnih dana.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam isto bio u takvim dilemama, ali više nisam. Međutim kako sam kupio knjigu "Radno vrijeme odmori i dopusti" autora Kristiana plazonića moram priznati da stvari kao što su prekovremeni rad, preraspodjela, godišnji odmor, plaćeni dopust itd. kužim jer je autor to tako jednostavnim jezikom opisao da je čovjek glup bi shvatio. Zato ti savjetujem kontaktiraj autora na elektronsku poštu koja glasi: hrobat9@gmail.com i sve će ti biti puno jasnije.

Lijep pozdrav

Lobelos

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da subota ne ulazi u godišnji odmor, no to ti ništa ne mijenja na stvari, svoja prava u ovoj državi je jako teško ostvariti. Prvo, teško se dolazi do potrebnih dokumenata, drugo sve se ostvaruje putem sudova, što znači privatnim tužbama (a to košta) i nema garancije nikakve da će pravda biti zadovoljena....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Rubens je citirao Zakon o radu i time objasnio što naš zakonodavac misli o suboti kao danu godišnjeg odmora i o tome je nepotrebno diskutirati. A pitanje što ako se uzme godišnji odmor od ponedeljka do petka, pa opet isto slijedeći tjedan, to je sasvim legalan način zaobilaženja prilično glupe, ali još uvijek važeće zakonske norme.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Rubens je citirao Zakon o radu i time objasnio što naš zakonodavac misli o suboti kao danu godišnjeg odmora i o tome je nepotrebno diskutirati. A pitanje što ako se uzme godišnji odmor od ponedeljka do petka, pa opet isto slijedeći tjedan, to je sasvim legalan način zaobilaženja prilično glupe, ali još uvijek važeće zakonske norme."

 

Po mom mišljenju, prije svega, godišnji odmor se ne uzima već poslodavac odlučuje o rasporedu godišnjeg odmora. Evo, ja kao poslodavac ne bih nikad nekom napisao jednu odluku o godišnjem odmoru za jedan tjedan, pa drugu odluku za drugi...

Kod nas u firmi, subota se računa u godišnji odmor ako odmor traje više tjedana, s tim da se ne računa zadnja ako se odmor završava na kraju tjedna. S tom logikom ako netko uzme tjedan dana godišnjeg ne računa mu se ta jedna subota u godišnji.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Logično bi bilo da se subota ne broji u dane godišnjeg ako je radni tjedan raspoređen na dane od ponedjeljka do petka.

 

Ali, kao što su neki već konstatirali, Zakon o radu kaže da se broji!

 

Izbori su na pragu, a ni jedna stranka ne najavljuje da će tražiti da se taj nelogičan zakon izmijeni.

Briga njih, nije to njihov problem, jer baš sva ministarstva, državne i gradske firme NE računaju subotu u godišnji. Tipično, za sebe su našli rješenje problema, a raja nek pati, nije ih briga!

 

Jedina nada da se subota možda ipak ne broji, ti je - KOLEKTIVNI UGOVOR. Vidi što u njemu o tome piše - ako uopće tvoja firma ima tako nešto. Ako nema, onda traži granski kolektivni ugovor u nekom sindikatu (odi u neku sindikalnu centralu i učlani se ako treba).

 

No, ono što si već uočila (uočio?) je da ako uzmeš godišnji do petka, onda ti tu zadnju subotu ne smiju uračunati! Bar nešto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija