Jump to content

Bračna stečevina


KristinaD

Preporučene objave

Lijep pozdrav!

Imam problem vezan za imovinsko-pravne odnose između mog bivšeg supruga i mene. Navela bih vam nekoliko činjenica, i molim vas mišljenje. Bila sam u braku 2 godine i 3 mjeseca. Nakon godinu i pol braka kupili smo stan. Kredit sam ostvarila ja. Bivši suprug je u otplati kredita sudjelovao sa nešto ušteđevine i 2,5 rate kredita. 5 mj. nakon kupnje stana ja sam otišla stanovati u stan i ujedno sam preuzela kompletnu otplatu kredita. On u tom stanu nikada nije stanovao, nije plaćao režije i kažem sudjelovao je sa nešto štednje i 2,5 rate za kredit. Službeno smo se rastali 3 mjeseca nakon što sam odselila. Jasno mi je da se stan smatra bračnom stečevinom, ali ta je stečevina bila u zajedničkom vlasništvu cca 10 mjeseci. Danas on mene tuži i traži isplatu polovine trenutne vrijednosti stana. Jer tržišna vrijednost stana porasla je za cca 50%. Što on zapravo može i na osnovu čega tražiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obiteljski zakon (''Narodne novine'' br.116/03)

 

IMOVINSKI ODNOSI

 

I. IMOVINSKI ODNOSI BRAČNIH DRUGOVA

Članak 247.

Bračni drugovi mogu imati bračnu stečevinu i vlastitu imovinu.

1. Bračna stečevina i vlastita imovina

Članak 248.

Bračna stečevina je imovina koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe iz te imovine.

Članak 249.

(1) Bračni drugovi su u jednakim dijelovima suvlasnici u bračnoj stečevini, ako nisu drukčije ugovorili.

(2) Nevjesta i ženik, odnosno bračni drugovi mogu bračnim ugovorom drukčije urediti svoje odnose glede bračne stečevine.

Članak 250.

Na bračnu stečevinu primjenjuju se odredbe stvarnog i obveznog prava, ako ovim Zakonom nije drukčije određeno.

Članak 251.

Za poslove redovite uprave smatra se da je drugi bračni drug dao svoj pristanak ako se ne dokaže suprotno. Nepostojanje pristanka ne utječe na prava i obveze poštene treće osobe.

Članak 252.

Dobitak od igara na sreću bračna je stečevina.

Članak 253.

(1) Imovina koju bračni drug ima u trenutku sklapanja braka, ostaje njegova vlastita imovina.

(2) Vlastita imovina je i imovina koju je bračni drug stekao tijekom bračne zajednice na pravnom temelju različitom od navedenoga u članku 248. ovoga Zakona (nasljeđivanje, darovanje i sl.).

Članak 254.

(1) Autorsko djelo je vlastita imovina onoga bračnog druga koji ga je stvorio.

(2) Imovinska korist od autorskog prava i autorskom pravu srodnih prava ostvarena tijekom bračne zajednice bračna je stečevina.

2. Bračni ugovor

Članak 255.

(1) Bračnim ugovorom mogu se urediti imovinskopravni odnosi na postojećoj ili budućoj imovini.

(2) Prema trećim osobama uglavci o upravi ili raspolaganju imovinom imaju pravni učinak ako su upisani u zemljišne knjige, odnosno u javne upisnike kod kojih je upis nužan za stjecanje prava ili se stvar ne može rabiti bez takva upisa.

(3) Bračni ugovor sklapa se u pisanom obliku, a potpisi bračnih drugova moraju biti ovjereni.

Članak 256.

Umjesto bračnog druga koji je lišen poslovne sposobnosti bračni ugovor može sklopiti njegov skrbnik s prethodnim odobrenjem centra za socijalnu skrb.

Članak 257.

Nije dopušteno bračnim ugovorom uglaviti primjenu stranog prava na imovinskopravne odnose.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam sve to lijepo skinuto s interneta. Moj bivši mene tuži, što znači da će on morati dokazivati koliko je uplatio. Ako nemože, hoću li ja morati dokazivati koliko sam ja uplatila, pa će on meni morati vratiti pola i postati tako suvlasnikom? Upisana sam samo ja gruntovnici.

Dalje: Za vrijeme braka moj bivši je upisao i ''ispolagao'' ispite u sistemu izobrazbe odraslih radi čega ima pet puta veća primanja od prijašnjih. Zašto to nije bračna stečevina? Naime ulagala sam u to da bi zajedno imali koristi, odnosno kvalitetnije živjeli!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Trenutno idemo pokušati putem nagodbe. Ako ne pristane tada ćemo na sud. Na kraju jasno će se vidjeti tko je što uložio, i prema tome ne može mi uzeti nešto što je moje. Sud je ipak rješenje koje ne želimo ni on ni ja, ali ako će biti imalo pametan pristat će na nagodbu jer će sudski izgubiti puno više novaca, živaca i vremena. A sve zbog prkosa i inata!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mene sad u cjeloj prici interesira sto se desava (jer nisam bas potpuno shvatila iiz vaseg posta) kada se recimo kupi stan na 25 godina kredita i rastava uslijedi nakon 2 godine početka otplate istoga? Kredit je na osobu A,ona je zabilježena u zemljišnim knjigama kao vlasnik, a može lako dokazati da isključivo ona otplacuje kredit (izvodima s place). Nema logike potraživati polovinu vrijednosti stana kad on ionako nije u potpunosti isplacen, nego je vecim djelom od banke. U tom slučaju bolje je prodati stan, podmiriti kredit, još usput i malo zaraditi na razlici cjene stana.

Pitanje 2: ukoliko bivši ima pravo potraživati polovinu otplacene vrijednosti stana...što mu se isplacuje:polovina otplacene glavnice ili poloviina sveukupne vrijednosti isplacenih rata kredita, te od kojega datuma:podnošenja tužbe za razvod braka ili donošenja rješenja (koje uz žalbu bivšeg traje vjerojatno i preko 2 godine).

Jel ispravno razmišljam ili...?

Hvala unaprijed na odgovorima.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odvjetnica mi je rekla da bivši ima pravo potraživati polovicu tržišne-dakle današnje-vrijednosti stana. PITAM:Točno ili ne?? Logiku, vidim, mogu pospremiti da odspava. Prodati više ne mogu jer je zabilježba spora, iako u mom slučaju nije bolja opcija.

Ukoliko bivši u drugom gradu ima stan, a ja u ovom živim s djetetom može li se on isplatiti temeljem dokazanih retrogradnih uplata i kraj priče??

 

Ima li netko s konkretnim savjetom kako pred sud?

 

Oprostite mi na grubosti ali osobno bih uzela odvjetnika samo forme radi a ne da odlučuje o bitnim egzistencijalnim pitanjima po mene i moje dijete. Moja iskustva su koma. VI mi recite kakva su vaša.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni je isto tako sudac rekao,da sve što je stečeno za vrijeme braka ma koliko je on trajao,pa čak i novci dobijeni na lutriji se dijeli popola. Ja apeliram na očeve,radi djece koju imaju sa bivšom da se odreknu stanova,jer će njima biti lakše se snaći,naravno uz uvjet da djeca ostaju s majkom. Ja sam se rastao 25.09.2007. dakle friško. Išli smo na sporazumni razvod. Malo je duže trajalo jer su u pitanju maloljetna djeca,pa dok je centar za socijalnu skrb obavio svoje i tako to. Stan sam ostavio bivšoj supruzi, cca 100.000 eura, ali su djeca ostala sa njom. Ja sam uzeo 20.000 eura, da imam polog za neki manji stan i automobil. Sve skupa 28.000 eura. Pristao na alimentaciju od 2000 kuna,sada dižem kredit da kupim nešto manje,i počinjem ispočetka. Ali opet napominjem,iako sam imao cijelo vrijeme veća primanja,zbog djece sam išao na ovaj kompromis,i bio maksimalno pošten,iako mi svi vele da sam lud. Darovnim ugovorom sam joj darovao stan,na sudu platitli oboje po 100 kuna,i riješena priča. Nadam se samo da ćemo ostati prijatelji zbog naše zajedničke djece. Eto tako neki ulože malo a traže ili dobiju polovicu,a neki ulože gotovo sve pa se odreknu. Ali život ide dalje,daj bože zdravlja. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

To je ljudskost. Nažalost moj bivši nema nimalo ljudskosti. Sada se počeo baviti i lažima i želi mi oduzeti i ono što mu ne pripada. Lažima i prijevarama mi želi sve uzeti. Strašno je koliko čovjek može biti slijep i godinama neke stvari ne vidjeti! Vama svaka čast što ste nakon svega sačuvali ljudskost i pokazali brigu za ženu i djecu. Moja je namjera čim prije završiti ovu priču jer ne želim da mi to visi nad glavom. I upravo kao vi, idem dalje, polako i sve ispočetka! Slažem se, daj Bože zdravlja, a za sve ostalo sama ću se izboriti!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vidim da vas se vise javilo i da imate dobre savjete, pa me nista ne kosta da pokusam nesto izvuci :P

u izvanbracnoj sam zajednici od osmog mjeseca ove godine, zivimo zajedno i zajedno odgajamo dijete koje nije biolosko nase, vec samo moje. znaci: moje dijete ima svog tatu s kojim ostvaruje određene susrete i druzenja koji se ne zbivaju u ovog gradu.

u tom zajednickom kucanstvu vecinom pridonosim samo ja i to placom i alimentacijom. htjela bih dignuti kredit za kupnju vlastitog stana jer bi mi rata bila slicna onoj koliko sada placam podstanarstvo (iznajmljena kuca). kako sam se vec jednom opekla, zanima me kako se zastititi, znaci: i sebe i dijete i imovinu?

da ja sada dignem taj kredit za stan, a nasa veza pukne za 5 ili 10 godina, kakva su njegova prava?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Hm?! Možda da se dogovorite potpisati predbračni ugovor u kojem ćete jasno navesti da sva vaša imovina pripada isključivo samo vama, te da on nema pravo na istu, i da je vaš jedini nasljednik vaše dijete. Trenutno sam i ja u vanbračnoj zajednici i planiram i obitelj i budućnost s tim čovjekom, ali zbog svega što sam prošla i što još uvijek prolazim (a i on skupa samnom), naš je međusobni dogovor da ćemo napraviti predbračni ugovor. On je čak prvi taj koji je rekao da želi to, i bez obzira što mislim i vjerujem da ćemo nas dvoje ostarjeti, ipak ćemo napraviti taj ugovor. On nema baš ništa protiv toga i sve je više ljudi koji tako naprave i to nije nimalo loše. A i preporučam to svim curama, kako se ne bi opekle kao ja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija