Jump to content

KZ čl.337


jadra5

Preporučene objave

Prije 10 godina imala sam firmu (d.O.o) sa bivsim suprugom. Kako je firma bila pravni sljednik srpskog poduzeca, sva imovina unesena je kao imovina novonastale firme, pa i poslovni prostor od 9 m2. Kako posao nije isao poslovni prostor smo iznajmili jednoj firmi koja je nakon nekog vremena odbila izaci iz spomenutog prostora, te smo angazirali odvjetnika kako bi oslobodili prostor i prodali ga. Kako sporovi traju prilicno, nasa firma je otisla u stecaj. 2003.godine napokon dobivamo sud, nalazimo kupca i po savjetu odvjetnika, buduci da je ziro racun nase firme zatvoren, kupac uplacuje iznos od 10000 € na racun odvjetnickog ureda. Racun za odvjetnicke troskove nismo dobili, jer kada smo prigovorili na previsoku uslugu receno nam je da mogu smanjiti ali da nece izdati racun zbog pdv-a. I tako, 3500 dobivam ja, 3500 moj bivsi suprug a ostatak ostavlja sebi odvjetnicki ured. Cinjenica je da su nam iz odv.ureda dali na potpis dokument po kojem se vidi da su nam isplatili iznos od 10000 € (u kunskoj protuvrijednosti), pa danas ispada da su nas zastupali 3 godine gratis. I gle problema. Pocetkom godine dobivam poziv od PUZ. Odazivam se i govorim kako je bilo. Nakon par dana dobivam poziv i od zupanijskog suda, na koji se takodjer odazivam i gdje cujem da sam okrivljena po cl.337 st.4 u svezi cl.337 st.1 i 3 KZ. :place: Moram jos napomenuti da je porez po kupoprodajnom ugovoru (koji je sastavio isti odvj.ured) trebao platiti kupac. Mi smo ocito trebali platiti porez na prodaju nekretnine..ili na dobit..nisam bas sigurna, jer je odvjetnica nakon svega rekla kako je prica sa nasom firmom napokon gotova i kako ne treba placati vise nista jer je firma u stecaju.

Iskreno, bojim se..nikada nisam kaznjavana a niti u zatvor mi se ne ide :hekla::bjezi:

Sto da radim? Trebam li odvjetnika? Molim za pomoc i savjet. Hvala.

Jadranka

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Novac niste smjeli zadržati za sebe i policija Vas osnovano tereti. Naime dijeliti popola između Vas i bivšeg suproga novac od d.O.o. je nedozvoljeno i potpada pod kazneno djelo Zlouporabe položaja i ovlasti. Naime vi ste tim prisvajanjem zlouporabili svoju ovlast i novac nemjenjen d.O.o.-u zadržali za sebe, a dio dali suprugu.

Djelomični izlaz je vraćanje novca d.O.o.-u i onda sigurno ne bi završili u zatvoru, ali ako novac ne vratite, onda ništa nije sigurno.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru..imam ipak jos pitanje..taj prostor smo bivsi suprug i ja kupili i platiti RH u pretvorbi (hrvatskom fondu za privatizaciju). I kako novac od prodaje dati firmi kada ona tada vise nije postojala? Dakle, odvjetnica nam je da li svjesno ili nesvjesno krivo savjetovala..

Sto da radim..fakat sam u komi :-?:-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako ste mogli u privatizaciji nešto kupiti kao fizička osoba i platiti ga Republici Hrvatskoj, a onfda opet novac zadržati za sebe??? Ovdje mi nekako to nije jasno. Vjerojatno mi niste dobro objasnili.

 

Ako ste kupili prostor za d.O.o. , a onda nakon stečaja prodali taj prostor, očito je da taj poslovni prostor niste naveli u imovinu d.O.o., a što ste bili obavezni. Da ste to uradili, taj prostor bi išao u stečajnu masu i ne bi bilo problema.

Nije mi jasno da li ste prodali prostor prije, za vrijeme ili nakon stečaja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prostor je bio u vlasnistvu jedne firme iz vojvodine. (radila sam u zagrebu za njih) Kada je izbio rat, izasao je zakon koji je rekao da se sve firme u srpskom vlasnistvu trebaju preregistrirati u hrvatsko vlasnistvo. Tada je to znacilo da je sva imovina vlasnistvo RH, ne pravnog sljednika vojvodjanske firme. To sam i napravila. Tada je taj prostor i sva ostala imovina (stolovi...itd) unesen u imovinu novonastale firme (ime je ostalo). Nakon toga dolazi nam zakon o privatizaciji i na moj upit ministarstvu dobivam odgovor da i pravni sljednici moraju u pretvorbu. Kada mi je odobren elaborat odlazim sa bivsim u Hr fond za privatizaciju i placamo vrijednost poduzeca po pola (svu imovinu koja je upisana, pa i prostor). Dakle, platila sam prostor RH koji je bio vlasnistvo firme iz vojvodine. I nakon toga iznajmljujem prostor jer mi posao nije isao firmi sa koju na kraju moram tuziti jer odbija izaci iz prostora. Angaziram odvjetnicu koja pokrece parnicu. Kako sudovi kod nas rade brzinom puza parnica je trajala vise od 4 godine tako da smo, po savjetu odvjetnice pokrenuli stecaj. Spor je zavrsio nakon stecaja. I odvjetnica savjetuje da se novac od prodaje uplati na njezin racun. Daje mi na potpis dokument da mi je isplatila 10.000 €, ali mi ne daje racun da je uslugu naplatila 3.000 €. Prisutan je bio i moj bivsi suprug, jer je i on bio vlasnik polovice poduzeca. Eto, dakle, prostor je prodan nakon stecaja.

Hvala na pomoci.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stečajni upravitelj je bio taj koji je bio ovlašten oprodavati prostor, a ne vi. Dakle sigurno ste morali prekršiti zakon da bi proidali taj prostor. U vašem slučaju je odvjetnica vas poticala na zlouporabu položaja i ovlasti, a onda je potom opet prekršila zakon uzimajući za sebe 3000 Eura za sebe bez računa. ako vam je suprug bio prisutan imate već 2 svjedoka (sebe i njega) proiti odvjetnice, ali to ipak ne rješava problem vaše kaznene odgovornosti.

.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svjesna sam da me neznanje ne opravdava, ali sam upravo zbog svog neznanja i angazirala odvjetnika od kojeg ocekujem da poznaje zakone a ne da i sebe i mene dovede danas u ovakvu situaciju. Nije li odvjetnica trebala znati da je protupravno isplatiti nam novac???? Nije li nam trebala savjetovati da novac treba ici na ziro racun firme (iako on vise nije postojao).

Mozete li mi preporuciti odvjetnika?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Preporučivati odvjetnika preko Legalisa je zabranjeno. Dopušteno je jedino da vam kažem kako bi trebali uzeti odvjetnika koji se bavi kaznenim pravom, a ne koji svaštari ili koji se bavi najviše građanskim pravom.

Nije stvar samo u isplati novca. Čim se stečajni postupak pokrene vi više ne možete odlučivati o prodaji.

Time što je odvjetnica znala da je tvrtka u stečaju, pa ipak opet vama isplatitla novac, i ona je počinila kazneno djelo. To bi mogla biti vama olakotna okolnost i ne bi bvilo kloše i nju "upetljati" u cijelu priču tokom kaznenog postupka. Na kraju krajeva uzela je 3000 Eura koje ćete vi eventualno trebati vratiti. Zašt bi samo vi snosili odgovoronost za dio tuđih grijeha

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvalna sam vam na savjetu jako. Vjerujte, da mi je samo i jednom rijecju rekla da na ovakav nacin cinimo kazneno djelo sigurno se nebi odlucila na takav korak. Nikada nisam bila optuzivana i nikada to nebi voljela niti biti. Iskreno, strah me je :-(

Bila bih vam zahvalna ako mi mozete preporuciti nekoga putem maila (jadrab@gmail.com)

Hvala :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jako interesantno

 

vi ste krivi jer vam je odvjetnik dao 10000€ i prodao kao punomoćenik tvrtke u stečaju

 

bez obzira na sve -bi se reklo da niti vi niti odvjetnik niti stečajni upravitelj niste postupali pažnjom dobrog gospodarstvenika, i da tko je jamio jamio - a prste u pekmezu ste imali svi skupa pitanje samo tko je kriv

 

sama činjenica da ste vi dobili 10k€ uopće ne predstavalja kazneno djelo

 

pa nije odvjetnik dijete iz vrtića da ne zna da stečaj nije otvoren, i da je njegova punomoć prestala itd

 

trenutkom otvaranja stečaja vaše su ovlasti prestale, pa kako je sudski registar javan (pa tako i onaj za stara poduzeća neusklađena sa ZTD) odvjetnik nije smio isplatiti vama nikakve novce već ih uplatiti na račun firme- e sad ako on nije znao da je žiro račun zatvoren ili je znao - trebao je novce odnijeti na sud ili kod bilježnika

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sama činjenica da ste vi dobili 10k€ uopće ne predstavalja kazneno djelo

 

Ako ne predstavlja kazneno djelo zasto me se onda tereti??

Odvjetnica je znala da je stecaj i da nas ziro racun vise ne postoji i upravo zbog toga je postupila na nacin da je kupac spomenutog prostora uplatio novac na njen racun. I kada je novac uplacen na njezin racun poziva mene i bivseg supruga. Daje nam na potpis dokument da nam isplacuje 10.000 €, no racun za svoje troskove ne izdaje. Ali uredno uzima 3.000 € za svoje troskove ( vodila je za nas spor nekih 4 godine, napisala kupoprodajni ugovor..)

Molim vas, recite mi sto da ja sada radim..nekako mi je jasno da cu trebati odvjetnika..15.10. pozvan je bivsi suprug na trgovacki sud kao svjedok..

Eto, bas sam vec pomalo luda od svega.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Time što je odvjetnica znala da je d.O.o. u stečaju, pa vam je unatoč tome isplatila cifru, a za sebe zadržala 30%, onda je ona počinila zasebno kazneno djelo, a vi uopće zaprvo niste mogli počiniti kazneno djelo kao službena ili odgovorna osoba jer tijekom stečaja niste više imali svojstvo te osobe, ali vas to ne opravdava od odgovornosti za neko drugo kazneno djelo.

 

To je za vas povoljnija situacija jer su ostala djela koja dolaze u obzir znatno blaža za vas.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je za vas povoljnija situacija jer su ostala djela koja dolaze u obzir znatno blaža za vas.

 

..vjerujem da sam vec dosadna, ali strah je strah :tuzan: ..koja bi to djela mogla doci u obzir?

stvarno ste mi jako pomogli savjetima..jos da nadjem i dobrog odvjetnika..

..nekako se nadam da ipak necu u zatvor..mislim da bi umrla tamo :bjezi:

..hvala :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija