Jump to content

100% bolovanje - pomoć


erdinger

Preporučene objave

Dragovoljac sam od 1991. g. do 2006. g. Na bolovanju od travnja 2006. g. dijagnoze zbog 43.1. Bolnički liječen u PB Vrapče. MUP-ova komisija u ožujkuo ive god. proglasila me je nesposobnim za obavljanje poslova OSO zbog bolesti koja je posljedica sudjeovanja u ratu. Danas sam dobio drugostupanjsko rješenje HZZO-a kojim mi se odbija pravo na 100% naknade za vrijeme bolovanja uz ubrazloženje da nemam nalaz stručnog tima i da se bolest ne priznaje kao posljedica rata. Tko je ovdje lud!? Nemam RVI jer sam zahtjev kasno predao (početkom 2006. g.) Zanima me načim na koji mogu dobiti nalaz stručnog tima i što trebam učiniti. Pomagajte 111

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete otići na primjer u KB Dubrava, u Regionalni centar sa psihosocijalnu pomoć (valjda se tako zove), tj na odjel psihijatrije i naručiti se za timski prikaz, gdje će te dobiti njihov nalaz. Ja sam također bio kod njih na timskom, samo je problem što se timski prikaz ako se ne varam zakazuje jednom mjesečno ili jednom u dva mjeseca, jer zavisi koliko pacijenata se predbilježi. Tako je uglavnom bilo ranije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

erdinger je napisao:

... Na bolovanju od travnja 2006. g. dijagnoze zbog 43.1. Bolnički liječen u PB Vrapče. ... Danas sam dobio drugostupanjsko rješenje HZZO-a kojim mi se odbija pravo na 100% naknade za vrijeme bolovanja uz ubrazloženje da nemam nalaz stručnog tima i da se bolest ne priznaje kao posljedica rata. Tko je ovdje lud!? Nemam RVI jer sam zahtjev kasno predao (početkom 2006. g.) Zanima me načim na koji mogu dobiti nalaz stručnog tima i što trebam učiniti.

O ovome problemu već je bilo riječi na jednom starijem topicu.

Da li ste na bolovanju zbog oboljenja koje je posljedica sudjelovanja u DR, trebala bi odrediti komisija HZZO-a i tako je bilo do unazad pola godine. Zbog povećanog broja zahtjeva za priznavanje 100% naknade plaće za vrijeme bolovanja, pretežito zbog psihičkih problema kod razvojačenih HB iz DR, HZZO je došao na genijalnu ideju da za svakog od HB koji nema priznat status HRVI zatraži da uz zahtjev priloži mišljenje stručnog tima za vještačenje.

E sad, tu počinju problemi sa propisima.

Naime, Pravilnikom o utvrđivanju zdravstvenih ustanova za vještačenje (kojim se utvrđuju zdravstvene ustanove kao konzultantske kuće za vještačenje činjenice da je bolest, pogoršanje bolesti, pojava bolesti ... HB iz DR moguća posljedica sudjelovanja u obrani suvereniteta RH, a medicinska dokumentacija potječe iz razdoblja više od deset godina nakon prestanka sudjelovanja u obrani suvereniteta RH) propisano je da vještačenje stručnog tima može zatražiti samo nadležni županijski ured državne uprave, odnosno nadležno upravno tijelo Grada Zagreba za bolesti za koju je HB iz DR zatražio priznavanje statusa HRVI-a iz DR. Dakle, sukladno navedenom, nema zakonske osnove da vas na to vještačenje uputi HZZO ili da sami to zatražite.

Međutim, kako je netko već naveo, da ne bi nepotrebno duljili postupak, i ako stručni timovi daju nalaz i mišljenje na zahtjev (i o trošku?) stranke, onda to i napravite. Također bih vam preporučio da o ovome obavijestite MOBMS (Park Stara Trešnjevka br. 4, ZGB), jer je njihov stav da se taj postupak vještačenja od strane stručnog tima može inicirati samo na zahtjev nadležnog tijela Državne uprave koje rješava o statusima HRVI-a, upravo onako kako je gore navedeno. Bar je tako do sada bilo ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa ovako kolega i suborče.Ja sam danas bio u uredu državne uprave zbog istog problema te mi je dano sljedeće objašnjenje.Pošto smo zakasnili sa predavanjem zahtijeva za HRVI oni nas automatizmom(neznam zašto)nemogu poslati na vještačenje stručnom timu,nego mi je još rečeno da čekam produljenje roka za HRVI kao oni imaju informaciju da će do njega doći u što ja, kao i mnogi drugi čisto sumnjam.Tako da nam preostaje borba sa bolešću i ostalim vjetrenjačama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema najnovijem naputku HZZO dokumentacija potrebna za vještačenje bolovanja kao posljedice sudjelovanja u domovinskom ratu:

 

1. Ratni put - evi (preslike),

2. Potvrda - e o pripadnosti HV - MUP (preslike),

3. Preslike medicinske dokumentacije i osobnog

zdravstvenog kartona, civilnog i vojnog

(ovjerene potpisom i faksimilom izabranog

liječnika opće medicine),

4. Drugostupanjsko rješenje o HRVI statusu

temeljeno na nalazu i mišljenju drugostupanjske

liječničke komisije (preslike) i

5. Presliku doznaka o bolovanju.

 

Vještačenja stručnog tima zdravstvene ustanove imenovane od MOBMS više nije uvjet, tko ima može priložiti presliku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pored onog što sam gore naveo izabrani liječnik opće medicine treba popuniti Uputnicu liječničkom povjerenstvu (obrazac LK-3) Područnog ureda HZZO-a.

Odgovor "zkova" provjereno u Područnom uredu Slavonski Brod, u fazi sam rješavanja tog problema za sebe, prošli tjedan su tražili, sada više ne traže vještačenje stručnog tima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

OKAN je napisao:

Prema najnovijem naputku HZZO dokumentacija potrebna za vještačenje bolovanja kao posljedice sudjelovanja u domovinskom ratu:

 

1. Ratni put - evi (preslike),

2. Potvrda - e o pripadnosti HV - MUP (preslike),

3. Preslike medicinske dokumentacije i osobnog

zdravstvenog kartona, civilnog i vojnog

(ovjerene potpisom i faksimilom izabranog

liječnika opće medicine),

4. Drugostupanjsko rješenje o HRVI statusu

temeljeno na nalazu i mišljenju drugostupanjske

liječničke komisije (preslike) i

5. Presliku doznaka o bolovanju.

 

Vještačenja stručnog tima zdravstvene ustanove imenovane od MOBMS više nije uvjet, tko ima može priložiti presliku.

Ja ću pokušati ponovno nešto napisati o ovom (ne tako malom i jednostavnom) problemu

Za početak da ponovim: vještačenje stručnog tima NIKADA, ni jednim propisom kojim se reguliraju prava iz zdravstvenog osiguranja, nije bilo predviđeno kao uvjet za ostvarivanje prava na 100% naknadu plaće HB koji je na bolovanju zbog oboljenja koje je posljedica sudjelovanja u DR.

To je problem na koji sam pokušao ukazati u prethodnom postu. Ne postoji propis koji tako nešto propisuje.

Međutim, Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju propisuje, u dijelu koji se odnosi na pravo naknada plaće u iznosu 100% od osnovice, da to pravo imaju osiguranici za vrijeme bolovanja zbog rane, ozljede ili bolesti koja je neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu.

Kao što vidite, nigdje se ne spominje da je za ostvarivanje toga prava potrebno imati priznat status HRVI-a, tako da je traženje drugostupanjskog rješenja o priznatom navedenom statusu nečija improvizacija u HZZO-u.

Pravilnikom je propisano da su Liječnička povjerenstva Zavoda stručno-medicinska tijela koja u postupcima ostvarivanja prava osiguranih osoba iz obveznog zdravstvenog osiguranja obavljaju stručno – medicinsko vještačenje, te o potonjem daju nalaz, mišljenje i ocjenu.

Također je u Pravilniku navedeno i slijedeće:

"Kada u postupku provođenja stručno medicinskog vještačenja pokrenutog na osnovi prijedloga izabranog doktora osigurane osobe, odnosno doktora specijalista ugovorne zdravstvene ustanove, odnosno ugovorne ordinacije privatne prakse liječničko povjerenstvo nije u mogućnosti donijeti valjanu ocjenu jer prijedlog nije dostatno obrazložen, odnosno jer uz prijedlog nije priložena potrebna medicinska dokumentacija obvezno je u neposrednom kontaktu (usmenom, a po potrebi i pisanim putem) s izabranim doktorom, odnosno doktorom specijalistom zatražiti dopunu obrazloženja, odnosno medicinske dokumentacije.

Liječničko povjerenstvo ima pravo, ali i obvezu radi utvrđivanja relevantnog činjeničnog stanja i osiguranu osobu zatražiti dopunu medicinske i druge dokumentacije kojom ona raspolaže, a koju nisu mogli pribaviti na način utvrđen stavkom 1. ovog članka."

Ta odredba Pravilnika daje pravo Liječničkom povjerenstvu HZZO-a da zatraži dopunu medicinske dokumentacije. To nije ništa sporno. Ali HZZO traži da stranka (osigurana osoba) sama pribavi nešto (vještačenje stručnog tima koje se provodi u postupku priznavanja statusa HRVI-a), što stranka ne može učiniti bez Ureda nadležnog za braniteljska pitanja (a Ured, opet, ga ne može uputiti na vještačenje bez prethodno podnesenog zahtjeva za priznavanje statusa HRVI-a). Kako je rok za podnošenje zahtjeva za priznavanje statusa HRVI-a po osnovi oboljenja prošao, navedeni Uredi nemaju pravnu osnovu da vas upute na to vještačenje stručnog tima na vaš zahtjev ili zahtjev HZZO-a (jer im to nije u nadležnosti).

Prema tome, tražite li da vam se prizna 100% naknade plaće jer ste na bolovanju zbog oboljenja koje je posljedica sudjelovanja u DR, imali ili ne imali priznat status HRVI-a, HZZO nema osnova tražiti vještačenje stručnog tima (jer on nije osnovan za potrebe HZZO-a, a ako niste istovremeno podnijeli zahtjev za priznavanje statusa HRVI-a ili već imate priznat taj status - na istoga vas nema tko uputiti), niti ima pravo tražiti da priložite rješenje o priznatom statusu HRVI-a (jer se u Zakonu nigdje ne spominje da to pravo imaju isključivo HRVI).

Nakon svega, postavlja se pitanje čemu onda služi njihovo povjerenstvo? Kako su radili do prije pola godine, kada nisu tražili vještačenja? Što će im opis ratnog puta i rješenje o statusu HRVI-a (ako već imate priznat status za to oboljenje ratni put je suvišan)?

Suština je u ovome: nema se para pa se postavljeju nerazumni zahtjevi. Ukoliko su nerazumni i povezani za određeni rok ("U slučaju da liječničko povjerenstvo dopunu dokumentacije traži osiguranu osobu, obvezno joj je naznačiti koju dokumentaciju mora dostaviti, te joj odrediti rok dostave potonje koji ne može biti duži od 15 dana. Pri tome je osiguranu osobu potrebno upozoriti da će, ako u ostavljenom roku ne dostavi traženo, liječničko povjerenstvo donijeti ocjenu na osnovi raspoložive dokumentacije i u skladu s njom utvrđenog činjeničnog stanja."), onda su - kao neprovodivi - idealna osnova da vas odbiju sa zahtjevom.

I još nešto za kraj: nijedan naputak ne može mijenjati citirane zakonske i podzakonske odredbe. Zato ću ponoviti da bi bilo dobro da o ovakvim slučajevima gdje vas HZZO "voza" obavijestite MOBMS, pa da čujemo što oni kažu o ovom problemu. Valjda ih se tiče.

 

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U potpunosti se slažem sa morskywukom u njegovim konstatacijama u svezi 100%plačenog bolovanja uslijed ranjavanja ili bolesti,a kao posljedica DR-a.

 

Moj primjer: u Koprivnici HZZO uz sve navedene dokumente,potrebite za ostvarenj 100% pl.bolovanja pisalo je i HRVI rješenje ako ga isti ima ,tj.ako ga je ostvario.Ja nisam imao još priznat status HRVI,tada su mi rekli da moram ići u Dubravu Zg napravit timski prikaz te priložit nalaze.Temeljne šifre tada su mi bile F43.1 i F62.0

 

Ako imaš još kakvih konkretnih pitanja -pitaj,te se oboružaj strpljenjem jer to je jedino kaj Vam je potrebno -SRETNO!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

iako sam pisao o svom slučaju ponovit ću ga.

na bolovanju sam bio od rujna 2005.

podnio sam zahtjev za 100% plaću 10.05.2006.

zahtjev odbijen

10.10.2006. ponovno podnosim zahtjev

25.10.2006. zahtjev odbijen

30.10.2006. podnio tužbu upravnom sudu-čekam

 

imao sam otvoreno bolovanje pod šifrom f43 od koje nemam rvi zbog birokratskih zavrzlama ali imam rvi na osnovu druge bolesti od koje se i danas liječim kao što se liječim pod šifrom f43.

hzzo mi je uporno odbijalo zahtjev iz razloga što nemam utvrđen status rvi iz bolesti ptsp na koju je bilo otvoreno bolovanje iako je u liječničkoj dokumentaciji vidljivo da sam se liječio i da se liječim u neuropsihijatrijskoj bolnici u popovači. također se navodi u liječničkim nalazima da su te dvije bolesti dakle pts i druga na koju imam rvi u komborilitetu i za njih dobivam terapiju od strane psihijatra u popovaći kod kojeg se i danas liječim.

za zaključiti je da područni uredi imaju svoje pravilnike i da rade po sistemu ide-ne ide jer puno branitelja odustane od svojih zahtjeva i ne podnose tužbu tako da hzzo ostaje u dobitku.ako sud presudi u moju korist hzzo će mi isplatiti novce koje je ionako morao isplatiti da su mi priznali zahtjev. dakle isplaćuju bez kamata jer za kamate ide druga tužba.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

OKAN je napisao:

Prema najnovijem naputku HZZO dokumentacija potrebna za vještačenje bolovanja kao posljedice sudjelovanja u domovinskom ratu:

 

1. Ratni put - evi (preslike),

2. Potvrda - e o pripadnosti HV - MUP (preslike),

3. Preslike medicinske dokumentacije i osobnog

zdravstvenog kartona, civilnog i vojnog

(ovjerene potpisom i faksimilom izabranog

liječnika opće medicine),

4. Drugostupanjsko rješenje o HRVI statusu

temeljeno na nalazu i mišljenju drugostupanjske

liječničke komisije (preslike) i

5. Presliku doznaka o bolovanju.

 

Meni su tražili sve osim ovog u plavom. Dakle nisu me tražili potvrdu o pripadnosti postrojbi, ali su me tražili potvrdu o statusu branitelja.

Rješenje RVI DLP nisam imao, pa sam priložio PLP, a DLP sam dobio naknadno, pa sam onda to naknadno i odnio. Još uvijek čekam "presudu".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

to je interno nepisano pravilo hzzo i koristi se u nekim područnim uredima hzzo. za ostvarivanje prava na plaću u iznosu 100% moraš imati otvoreno bolovanje na bolest ili ozljede nastale u ratnom periodu, nije potreban ni status hrvi. nešto drugo je što to hzzo ne primjenjuje i ide do krejnjih granica tjs. tužbe osiguranika upravnom sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prijatelju ja sam imao isti slucaj i slucajno ja otijem pravnici u polocijsku upravu i ona mi veli da obnovim postupak i tako ja ponovno kopiraj papire i salji u HZZMO ali sam i poslao resenje iz tvrtkove gdje pise da odlazim u mirovinu 50% u svezi rata jer ako idem na upravni sud cekat cu pet godina

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam prijatelju ako je rijec o 100 % bolovanju, evo da ti malo pojasnim svoj slucaj. 19.09.2006. odlazim na bolovanje, 2.03.2007. podnosim zahtjev za 100% bolovanje, 3.06.2007. odbijenica, pisem zalbu i prilazem rijesenje prvostupne zdravstvene komisije MUP-a. 20.09.2007. odbijenica, na sto ja ponovo kopiram lijecnicku dokumentaciju, uputnicu od doktora i rijesenje iz Tvrtkove o odlasku u invalidsku mirovinu 50% u svezi rata i to sve lijepo posaljem u HZMO Jukicevu 12. Danas nazovem i informiram se o svom predmetu te mi isti odgovore da su zaprimili moj predmet i da ga saljeju na povjerenstvo na sto ih ja upozorim o prijasnjom predmetu te ista referendica mi odgovori da ako ima novije dokumentacije oni na novije urudzbiraju predmet pod drugim brojem i saljeju na povjerenstvo evo ovo ti je provjerena informacija.Zaboravil sam napisat da mi je sve to i rekla pravnica u policijskoj upravi ,i ja mislim daje to bolje nego upravna tuzba na nju se uvjek stigne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam ljudi kao neki prolaze sa 100 % bolovanjem, ali znam da sam ja sredinom 3.mjeseca 2007.godine otišao na bolovanje, podesao nakon toga zahtjev za 100 % plaćeno bolovanje u HZZO u Zgb,Jukićeva i početkom 5.mjeseca 2007 godine dobio pozitivno rješenje.

Napominjem da sam predao drugostupanjsko rješenje o RVI i med.dokumentaciju i to je bilo rješeno bez ikakvih problema,bez ikakvih veza i poznanstava sve legalnim i redovnim putem, uz što sam se jako ugodno iznenadio susretljivošću i ljubaznosti gospođa koje tamo rade.

Eto to je moje iskustvo sa zahtjevom o 100% plaćenom bolovanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija