Jump to content

Vrijeđanje i omalovažavanje policajaca, kako se tretira


Bebeli

Preporučene objave

Bok svima,

 

Isprika ako ovo ne spada ovdje. Nedavno sam se nešto (sad nebitno) posvađao s jednim policijskim službenikom tokom njegove intervencije, bio sam odmah uhićen zbog toga, priveden u policijsku postaju (policajci su pisali neke izvjestaje valjda) te potom odležao 24h u zatvoru (jedinica za zadržavanje). Idući dan sam sproveden na prekršajni sud, a na teret mi se stavilo da sam "vrijeđao i omalovažavao policijske službenike tokom vršenja službe" za što sam proglašen krivim. Za kaznu je rečeno da je nemoram platiti pošto sam bio 1 dan u zatvoru (kao poništava se)

E sad mene zanima sljedeće:

 

Ulazi li ovo u dosje, kad me pita neki policajac tokom legitimacije "dali sam kažnjavan" ili sl. pitanje - moram li ovo spominjati?

 

Dali i dalje mogu dobiti potvrdu o nekažnjavanju?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ono što nazivaš dosje nije baš primjenjiv naziv u Hrvatskoj. Naime u nas postoji kaznena i prekršajna evidencija kojoj policija baš i nema neki pristup. Međutm ono što policija ima u svojoj bazi podataka je tvoja prijavljivanost za kaznena djela i prekršaja. Drugim riječima, kada policajac uzme tvoju osobnu na uvid prilikom legitimacije, često se zna dogoditi da preko radio veze provjeri tvoj "status" kod dežurnog kolege ispred kompjutera, koji nakon provjere kaže "prijavljivan za npr. remećenje javnog reda i mira". Nakon toga policajac razmisli (da, ponekad i to rade!), i često izvrši tvoj pregled (koji se zapravo prevori pretragu, ali srećom bez "gumenih rukavica za analno pretraživanje").

 

Moj savjet je da drogu, oružje (hladno i "vruće") ne nosiš sa sobom jer bi te mogli lako "locirati, uhititi, i isporučiti"

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija