Jump to content

kako zaustaviti naručitelja i izvođača da bespravno grade?


cukarin

Preporučene objave

Moj susjed gradi bespravno garažu točno na granici sa našom parcelom tj. južni zid garaže naslonio je na postojeći zid-granicu. Lokacija naše kuće i njegove je u brdovitom dijelu tako da je terasa prizmelja naše kuće ispod nivoa toga zida.

Taj zid na kojega on sada zida garažu je već dugo vremena napuknut iz razloga što u njemu nema niti malo željezne armature i građen je u nekoliko faza, zapravo nasipavao je zemlju i podizao zid.

Prošli tjedan, za vrijeme produženog vikenda počeo je iskopavat temelje u koje je nalio beton na državni praznik, a sve radove izvodi isključivo poslije podne i za vrijeme vikenda.

Napravili smo prijavu građevniskoj inspekciji, a isto tako zbog velike mogućnosti urušavanja tog zida na našu kuću pokrenuli smo kaznenu prijavu po čl. 266 KZ (NN110/97). Prijavu smo dali na policiju i ODO.

I naravno, nitko nije izašao napraviti uviđaj a on je jučer (subota), nastavio podizati zid. Pozvali smo policiju koja mu je tražila dozvolu, a on je samo rekao da ima sve papire. Radove mu izvodi obrtnik kojemu radnici rade neprijavljeni.

Moja pitanja posjetitlejima ovog portala:

1. Kako legalno zaustaviti susjeda da dalje gradi

2. Mora li obrtnik koji izvodi radove od naručitelja tražiti valjanu dokumentaicju za gradnju

3. Kome se sve obratiti da se ova gradnja zaustavi

4. Kome prijaviti državnu inspekciju da ne obavlja svoj posao

5. Kome prijaviti obrtnika ako ne radi u skladu a zakonom

Unaprijed hvala svima na pomoći

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kazimir je napisao:

Prijedlog za osiguranje dokaza Općinskom sudu.

Nakon što to napravite tužba radi smetanja posjeda uz privremenu mjeru da se obustavi gradnja zida.

Puno hvala na odgovoru, no molila bih vas da mi pojasnite ovo u svezi prijave za smetanje posjeda.

Zapravo, on ne gradi na našoj parceli, već tik na granici i nije se odmaknuo 3 metra kako je to predviđeno Zakonom.

Da li i u ovom slučaju mogu Sudu dostaviti traženje privremene mjere.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko su radnici državljani RH tada prijavite državnom inspektoratu inspekciji rada(kad rade kod obrtnika ili d.O.o.) ili gospodarskoj inspekciji kada rade po sistemu sam svoj majstor.

 

Ukoliko su radnici stranci tada bi im policija trebala zadržati putne isprave, a državni inspektorat podnijeti prekršajnu prijavu ili policija otkazati boravak u republici hrvatskoj, ako inspektorat ne bude mogao postupati.

 

Dobro je to što su vam policajci bili na mjestu događaja jer ćete moći u eventualnom sudskom procesu navesti njihovo postupanje.

 

Građevinska inspekcija bi trebala izaći no oni često izađu kad je kuća već pod krovom. Ukoliko ne mrdaju izvijestite pismeno ministarstvo, a možete dati i u novine, to vam današnji dan pali, onda sve inspekcije krenu u akciju.

 

Sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Takvih slučajeva ima toliko da je pitanje koliko bi novina bilo zaiteresirano da to objave.

 

Nego, možete obavijestiti i poreznike da dotični obrtnik ne prijavljuje prihode, a očito ih ne prijavljuje kad mu ih stvaraju neprijavljeni radnici, budući da za isplatu nihove plaće mora imati keš, pa keš mora i inkasirati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da bi dokazali da obrtnik ima neprijavljenog radnika on ih mora zateći na djelu. A susjed radi isključivo za vrijeme vikenda i poslije podne.

Tada inspekcije ne rade.

Pokušali smo pitati u državnom inspektoratu kako da se susjedu uđe u trag novca s kojim radi jer od svoje mirovine ne može ni osnovne potrebe podmirit?

I znate koji je odgovor: mi ne možemo bez sudskog naloga ući u njegovu kuću i provjeriti istinitost vaše prijave jer se sudski nalog teško dobiva.

A on i danas nastavio zidati, uz to prijeti nasiljem i vrijeđa. Policija opet izašla na teren, napravila uviđaj i..... ne znam kako dalje.

Svaki savjet je dobrodošao.

Hvala svima koji su svojim savjetima voljni pomoći

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Ima li smlisla podnijeti na Općinski sud zahtjev za privremenu mjeru i tražiti hitnu zabranu gradnje.

2. Da li mogu dopuniti kaznenu prijavu koju smo predali ODO i tražiti da se pokrenu pravne radnje protiv izvođača radova koji bi kao građevniar trebao znati da naručitelj radova nema potrebnu dokumentaciju za gradnju.

Osim toga vidljivo je bez ikakve dokumentacije da nije udaljen 3 metra od naše parcele i da gradi na zidu koji nema statiku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Inspekcije vam u pravilu ne rade vikendom, ali u određenim slučajevima rade i to u zajedničkim akcijama sa poreznom insp., pol.sl. za nezak. migracije radi sprečavanja zapošljavanja stranaca, gospodarskom inspekcijom (prodaja van tržnog prostora i pirata). To se u pravilu provodi na većim objektima, ali ne vidim razlog zašto ne bi i na manjem. Dapače inspektori su zadovoljniji jer im se plaća prekovremeni. Što se tiče traga novca koji susjed ima ili nema mislim da bi porezna trebala biti zainteresirana. Svako nasilje i vrijeđanje prijavite. Tražite prijem kod načelnika policijske postaje, pročelnika u Državnom inspektoratu, građevinskoj inspekciji, poreznoj inspekciji i svima napomenite da se radi nedjeljom i praznikom i da to mogu i provjeriti jer je policija bila na terenu.

 

Imala sam slučaj sa svojom susjedom pred nekoliko godina. Građevinski inspektor nadležan za naše mjesto otišao na godišnji, nije bilo nikoga da ga mijenja. Ona je normalno cijelu tadašnju općinu držala u rukama i sve podmazivala plavim kuvertama te vjerovatno od njega ili nekog njegovog dobila informaciju da ima zeleno svjetlo. Bilo mi je čudno da je počela graditi zid u ponedjeljak jer je inače bilo kao i kod vas, gradilo se po vikendima i blagdanimai pa čak i noću u 2 ili 3 sata pod javnom rasvjetom. Kad sam došla na inspekciju i saznala da je inspektor na GO 3 tjedna, digla mi se kosa na glavi i sve mi je bilo jasno. Jedna od tajnica mi je rekla da se jedino mogu obratiti u županiju kod šefa koji je nadležan i za tu ispostavu. Otišla sam tamo. Zvao je inspektora doma i naložio mu da dođe i napravi izvid i dao mu broj mog telefona da mi se javi. Biser je nazvao i rekao da on ne želi trošiti svoj benzin i privatan auto za službu, a službenog auta nema. Ponovno sam nazvala njegovog ljubaznog šefa i rekla mu što je rekao inspektor i predložila da ga pošalje na teren taksijem i da ću ja platiti račun. Vjerujte pojavio se u roku od jednog sata vlastitim autom i morao progutati sve što je skemijao sa njom. Gđa je dobila i rješenje za rušenje. Na moju štetu tada se promijenio zakon o gradnji i zidovi pa i ogradni niži od metra više nisu morali imati građevinsku dozvolu pa nije srušila. Mi smo je tužili. Prošlo je nekoliko godina ganjanja po sudovima i mjerenja i premjeravanja terena te smo konačno riješili sve međe. Prošli vikend mijenjali smo krov na garaži, sami u vlastitom aranžmanu te je gđa izašla na balkon i počela vrištati kako radimo vikendom kad inspekcije ne rade. Ja sam joj samo odgovorila da sam imala jako dobrog učitelja i da sam to od nje naučila. Uletila je u kuću kao furija i više je nije bilo vani. Sada mala satisfakcija ali tada jako, jako puno živaca.

 

Nažalost pravda je spora, ali dostižna.

 

Sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Inspekcijski nadzor spada u upravni postupak i u svemu se morate držati Zakona o upravnom postupku. To znači da ste odmah po saznanju o građenju bez dozvole trebali obavijestiti inspekciju samo pismenim putem i u prijemnoj kancelariji područne inspekcije kojoj pripadate. Koja je Vaša područna jedinica možete saznati na stranicama Ministarstva graditeljstva i td. Ali to još uvijek možete napraviti.

U međuvremenu možete tražiti prijem kod nadležnog inspektora u Ministarstvu ( oni rade dva puta mjesečno u Vinogradskoj za područje Zagreba, ako ste na tom području telefonom tražite podatak koji su to dani).

Ako niste dobili odgovor u toku30 dana ( ni dana više ) morete podnijeti zahtijev istom ministarstvu ali na Upravu za inspekcijske poslove koja je mjerodavna za postupak u drugom stupnju također uz potvrdu. Ti se zahtijevi ili žalbe na neizvršavanje prvostupanjskog odjela za inspekcijski nadzor predaju u Ministarstvu graditeljstva i td. u Ulici Republike Austrije ako se nalazite na području Zagreba. Ako nakon 60 dana ne dobijete odgovor morate uputiti još jednu požurnicu i ako i u toku preostalih 7 dana ne dobijete odgovor morate uputiti tužbu Upravnom sudu.

Rokove morate poštivati!

Zapamtite da nikakva pisanja bilo kojoj instituciji nemaju nikakvog smisla jer oni nemogu donositi nikakva rješenja osim navedenog ministarstva i suda, a neka moralna podrška bez rješenja Vama nije potrebna.

Nikakva tužakanja o tome kakvi i po kojem osnovu rade radnici, jesu prijavljeni ili nisu neće pridonijeti rješenju pa je najpametnije da se vežete samo na Vaš problem, ne stvarajte si nepotrebne teškoće.

Ima li rješenja? Pokušajte, najlakša je predaja, ako i ne uspijete, a što je lako moguće ostaje vam saznanje da ste utrošili puno vremena za Sizifov posao.

Moram napomenuti: nisam pravnik i moguće su greške , ali tijek postupka je ispravan, dajem savjet na osnovu osobnog iskustva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tužakanja su ipak potrebna.

 

Niti ja nisam pravnik, nego govorim iz osobnog iskustva.

 

Ako želite to istjerati, upotrijebite sva sredstva koja Vam stoje na raspolaganju. Ako ne, odustanite i sačuvajte svoje živce.

 

Zašto je potrebno upotrijebiti sva sredstva? Zato što sustav ne funkcionira i zato što ćete se prije dogovoriti s čovjekom kojemu možete napraviti puno problema, nego s onim kojemu možete napraviti malo problema.

 

Primjer iz mojeg iskustva:

 

Nakon prijave građevinskoj inspekciji za gradnju u susjedstvu koja je potpuno očigledno bila izvan onoga što se lokacijskom i građevinskom dozvolom može odobriti (gradnja na samoj međi i preko nje, gabariti itd.) inspektor je službeno utvrdio da je sve u skladu s građevinskom dozvolom.

 

Istovremeno sam pokrenuo i parnicu u kojoj je provedeno vještačenje. S nalazom vještaka sam otišao u Ministarstvo i dokazao da njihov inspektor laže. Da skratim, isti taj inspektor je ponovno pogledao građevinu i ustanovio da toliko odstupa od građevinske dozvole da je naredio uklanjanje.

 

No, nije naredio i prekid radova. Radnici su nastavili graditi, a on nije htio izaći na teren. Pozvao sam inspekciju rada i dobio dokument da su dana toga i toga radnici radili na gradilištu, koji sam onda ponovno iskoristio itd.itd.

 

Poučak je jasan. Parnica će jako dugo trajati, građevinska inspekcija možda neće reagirati, kao ni poreznici ni inspekcija rada - ali neće baš svi zapeti na istoj točki. I svi dokumenti koje prikupite će Vam jednog dana, makar dalekog, dobro doći da se od uzurpatora dobro naplatite.

 

Poreznici nemaju baš ništa s bespravnom gradnjom, ali ako ih zainteresirate da počnu njuškati, vaš susjed i njegovi izvođači će postati kooperativni. U tome je poanta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jednom kada inspekcija izadje i utvrdi cinjenicno stanje, koji je postupak da se odluke inspekcije ispostuje? Glupo je zvati inspekciju, ako se zna da od toga nece biti nista. Kako inspekcija propisuje kazne, ali li postoji nacin da se inspekcija ili netko drugi prisili da te kazne i naplati?

 

Jedina svrha inspekcije je da ono sto nalozi se i izvrsi. Da li netko ima ikakvih konkretnih iskustava?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija