Jump to content

bolovanje i neplaćeni doprinosi


beni

Preporučene objave

Prijatelj mi je na bolovanju već 4 mjeseca, neko je vrijeme dobivao 70% plaće, ali sad je nastao problem.

Račun obrta je blokiran jer vlasnik nije plaćo doprinose i sad ne dobija ništa.

Jer je navodno, po nekom zakonu pn dužan doznake od bolovanja dostaviti vlasniku obrta koji mu isplaćuje plaću a kasnije, šef traži od socijalnog da mu to vrate.

A kako on ne plaća doprinose ne vraćaju mu ništa pa on nite ne želi prijatelju isplatiti plaću.

Za mene dosta komplicirano pa me zanima je li zakon stvarno kaže da je takav postupak i kako to raspetljati, jer to može trajati .....

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidi iz Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju

 

Nelikvidnost

 

U slučaju kada pravna, odnosno fizička osoba nije u mogućnosti, iz razloga nelikvidnosti, isplatiti plaću, odnosno naknadu plaće u trajanju od najmanje tri kalendarska mjeseca, isplatu naknade plaće iz članka 33. stavka 3. i 4. Zakona, izvršit će Zavod.

 

Naknada se isplaćuje na teret sredstava Zavoda od 43. odnosno 8. dana bolovanja:

- ako je osiguranik privremeno nesposoban za rad zbog bolesti ili ozljede, odnosno radi liječenja ili medicinskih ispitivanja smješten u zdravstvenu ustanovu (bolovanje iz članku 31. stavku 1.Zakona),

- i ako je osiguranik privremeno nesposoban za rad zbog određenog liječenja ili medicinskog ispitivanja koje se ne može obaviti u mjestu prebivališta, odnosno boravišta (bolovanje iz članku 31. stavku 2. Zakona).

 

Naknada se isplaćuje na teret sredstava Zavoda od prvog dana bolovanja:

- ako je osiguranik određen za pratitelja osigurane osobe upućene na liječenje ili liječnički pregled ugovornom subjektu Zavoda izvan mjesta prebivališta, odnosno boravišta osigurane osobe koja se upućuje (bolovanje iz članku 31. stavku 4. Zakona),

- ako je osiguranik određen da njeguje oboljelo dijete ili supružnika uz uvjete propisane ovim Zakonom (bolovanje iz članku 31. stavku 5. Zakona).

 

 

Stečaj

 

U slučaju stečajnog postupka poslodavca, naknadu plaće zbog bolovanja iz članka 31. točke 1. i 2., kao i točke 4. i 5. Zakona, kada se naknada plaće isplaćuje na teret sredstava Zavoda, osiguraniku isplaćuje Zavod.

 

Naknada se isplaćuje na teret sredstava Zavoda od 43. odnosno 8. dana bolovanja:

- ako je osiguranik privremeno nesposoban za rad zbog bolesti ili ozljede, odnosno radi liječenja ili medicinskih ispitivanja smješten u zdravstvenu ustanovu (bolovanje iz članka 31. stavka 1.Zakona),

- i ako je osiguranik privremeno nesposoban za rad zbog određenog liječenja ili medicinskog ispitivanja koje se ne može obaviti u mjestu prebivališta, odnosno boravišta (bolovanje iz članka 31. stavka 2. Zakona).

 

Naknada se isplaćuje na teret sredstava Zavoda od prvog dana bolovanja:

- ako je osiguranik određen za pratitelja osigurane osobe upućene na liječenje ili liječnički pregled ugovornom subjektu Zavoda izvan mjesta prebivališta, odnosno boravišta osigurane osobe koja se upućuje (bolovanje iz članka 31. stavka 4. Zakona),

- ako je osiguranik određen da njeguje oboljelo dijete ili supružnika uz uvjete propisane ovim Zakonom (bolovanje iz članka 31. stavka 5. Zakona).

 

 

Što kada poslodavac radniku ne isplati naknadu plaće?

 

U slučaju kada osiguraniku pravna, odnosno fizička osoba nije utvrdila naknadu plaće na način i u visini utvrđenoj Zakonom u roku od 60 dana, osiguranik ima pravo uložiti prigovor Zavodu. Zavod će obračunati naknadu plaće i obračun dostaviti osiguraniku i pravnoj, odnosno fizičkoj osobi u roku 30 dana.

Pravna, odnosno fizička osoba dužna je osiguraniku isplatiti naknadu plaće u roku od 30 dana sukladno obračunu koji je dostavio Zavod.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U slučaju kada pravna, odnosno fizička osoba nije u mogućnosti, iz razloga nelikvidnosti, isplatiti plaću, odnosno naknadu plaće u trajanju od najmanje tri kalendarska mjeseca, isplatu naknade plaće izvršit će Zavod.

 

Nek se javi u HZZO, mora imati potvrdu banke da je poslodavac blokiran najmanje 3 mjeseca (od kada) i u tom slučaju nadoknadu plaće obračunat će i isplatiti direktno HZZO.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisi shvatio.

 

Doprinosi su kruške. Obveza poslodavca da isplati plaću i nadoknadu plaće su jabuke. Doprinose će porezna uprava naplatiti u postupku prisilne naplate doprinosa, i to nije razlog da njegov radnik ne ostvari nesporno pravo na nadoknadu plaće, preko poslodavca ili pod gore navedenom uvjetu direktno od HZZO-a (da je firma, obrt, poslodavac dulje od 3 mjeseca "nelikvidan")

 

Ajde pročitaj postove gore 2-3 puta, bude ti se prosvjetlilo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija