Jump to content

porezni dug i ovrha.molim savjet


parni

Preporučene objave

Imao sam obrt koji je radio do 2000. god. Obrt je radio dosta loše od 95-00 god, te je ostalo duga cca 100 000 kn. Sada sam u mogućnosti otplatiti glavnicu na nekoliko obroka, ali pošto je prošlo toliko godina ima kamate nešto oko 180 000 kn, tako da to sve ispada oko 290000 kn. Ove godine mi je porezna uprava pokrenula ovrhu nad nekretninom (obiteljskom kućom) u kojem živim sa roditeljima, ženom i djecom. Neznam što da učinim i postoji li mogućnost da izadjem iz ove teške situacije jer se dug sve više i više povećaje.Kreditno sam nesposoban, te me zanima da li mi može netko otpisati kamate, te kako mogu izaći iz ove situcije

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pošaljite pismeni zahtjev za otpisom i pozovite se na čl. 135. t. 2 Općeg poreznog zakona. (NN127/00, 86/01,150/02)

Također navedite ovaj vaš prijedlog za plaćanjem dijela duga u obrocima, tražite nagodbu.

U pisanom zahtjevu navedite što više činjenica koje će doprinijeti odluci da se udovolji vašem zahtjevu.

sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da najveći je problem to što me voditeljica ispostave tretira kao kriminalca kad sam došao na razgovor, te mi bahato rekla da se zadužim bilo gdje i da platim jednokratno cijeli dug s kamatama pa ćemo onda pričati. Ona je razmišlja tako da misli da ja to nisam platio što nisam htio, a ne što nisam mogao odnosno vjerovatno drži da sam ja te novce negdje stavio sa strane iako sam ja bio grcao u dugovima bankama te jedva isplivao, a sad mi ovo visi nad glavom. Zato mi se sad čini suludo da tu podnosim zahtjev za otpis kamata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Onda nema druge nego napišite i osobno odnesite do voditelja područnog ureda. U zahtjevu navedite sve činjenice koje su bitne, npr. to što ste se zaduživali u bankama(priložite ugovore o kredtitu) i sve što mislite da je bitno.

Oni vam moraju uzeti zahtjev i razmotriti ga. Imate pravo žalbe, svakako se pozivajte na ovaj članak zakona što sam navela.

Ako vidite da ne ide pišite direktno na središnji ured.

sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Danas sam bio u područnom uredu za ovrhe,te sam im predložio da platim glavnicu platim u tri obroka po 33 000 kuna mjesečno (ukupno 100 000 kn). Zato neće ni da čuju nego hoće da uplatim 60000 kn samo da privremeno zaustave ovrhu. U mom slučaju to znači da bih od duga od 100 000 kn, plus kamate do danas 180 000 (sveukupno 280 000) kn, ja godišnje plaćao 60 000 samo da dug ne raste i tako bih mogao 50 godina, a da se dug ne bih smanjivao, jer su sada kamate tu godišnje oko 50 000 kn. Što se tiče otpisa duga kažu iz iskustva da je to bilo u par slučaja i to isključivo propalim većim poduzećima tipa brodogradilišta, industrije...

Iako sam spreman podmiriti glavnicu oni to ne prihvaćaju i ne znam kome je to u interesu. Neznam stvarno što da radim jer bi u slučaju prodaje nekretnine što mi je otac krvavo zarađivao u Njemačkoj egzistencija moje obitelji došla u pitanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pišite središnjem uredu. Obrazložite vašu situaciju. Treba biti uporan.

Nije istina da se ne otpisuju dugovi. Uostalom pozovite se na čl. OPZ-a koji sam Vam prethodno navela.

Morate biti uporni u tom traženju.

Uostalom, uplatite to što možete i dokažite da je to znak dobre volje.

Možete pisati direktno ravnatelju, ministru financija.

Upoznajte ih svih sa vašom situacijom.

Nadam se da će bar netko od njih sagledati vaš problem.

sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...
  • 3 tjedna kasnije...

Nažalost žalio sam se na više mjesta i još očekujem odgovor. Najviše očekujem od središnjeg ureda u Katančićevoj, te sam se i interesirao o tijeku postupka, ali sam dobio odgovor da s strankama ne rade. Znam da im se ne žuri jer su zasjeli na nekretninu, a i kamate mi teku. Još ako budu tražili mišljene od ravnatelja područnog ureda koji mrzi sve živo ne očekivam pozitivan odgovor iako mislim da sam u pravu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

međutim otpis poreznog duga osim po čl.135.st.1 OPZ-a, ili ti zbog nemogućnosti plaćanja, možete zatražiti i zbog zastare...s obzirom na vrijeme koje navodite kada je dug nastao, vjerojatno Vam je i nešto od toga u zastari.. :)

međutim za glavnicu duga za koji je Porezna uprava stekla založno pravo na nekretnini postoji mogućnost otpisa samo iznosa kamata koji se nalazi u zastari, dok se glavnica ne može otpisati..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

nema neke koristi od slanja požurnice Područnom uredu Porezne uprave, možete saznati samo u kojoj je fazi rješavanje po vašem predmetu, a što ste mogli saznati i osobnim odlaskom u Područni ured.. činjenica je da samo postupak prikupljanja dokumentacije potrebne kako bi se potupilo po vašem zahtjevu, zna potrajati nekoliko mjeseci, a nakon toga se vaš zahtjev sa prijedlogom šalje u Zagreb u Središnji ...samo strpljenja jer o nekim zahtjevima se odlučuje i preko godinu dana. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U područnom uredu gdje sam podnio prijedlog za zastaru ravnatelj me je doslovno istjerao iz ureda kad sam pitao za tijek predmeta. Druga žalba za povrat u prijašnje stanje mi se nalazi u drugostupanjskoj samoostalnoj službi za upravne postupke u Frankopanskoj. Zanima me da li ta služba prima stranke i mogu li doći osobno raspitati se o predmetu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

predmeti na drugostupanjskom se rješavaju još duže,cca oko godinu i po... nemate šta izgubiti ako ste iz zg da odete pitati u kojoj je fazi donošenje rješenja.. ili jednostavno nazovite, predstavite se i zamolite da vas spoje kod djelatnika koji ima vaš predmet i koji će vam najbolje moći pomoći da dobijete informacije

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedini način da upravnom postupku riješite problem sa drugostupanjskim, da podnesete požurnicu pozivajući se na čl. 247. Zakona o općem upravnom postupku gdje je rečeno da drugostapnjski organ mora donijeti Rješenje u roku 60 dana. U suprotnom imate pravo podnijeti tužbu Upravnom sudu, kao da je doneseno Rješenje gdje vam je odbijena žalba. (Ispraval od 12.05.2008, lex specialis je čl. 168. st. 5. Općeg poreznog zakona, gdje je također utvrđeno da drugostupanjsko tijelo mora izdati rješenje u roku dva mjeseca, sve ostale tvrdnje ostaju)

 

Neki paušalno tvrde da navedena požurnica iritra drugi stupanj te da može utjecati na lošiju odluku drugostupanjskog tijela. Ja nemam taj stav, jer sam imao prilike upoznati sustav kako djeluje, te ako je dato kvalitetnom pravniku ono će po svojoj savjesti napraviti posao, onda navedena požurnica neće utjecati na njegovu odluku. Ako je došlo nekvalitetne i nestručne osobe, isto ćete doznati za godinu ili godinu i pol te će te samo imati zatezne kamate. Požurnica ne smije utjecati i u pravilu ne utječe na kvalitetu odluke, a može vam uštedjeti zatezne kamate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Molim savjet!?

A šta bi drugo na ovom forumu!?

Ukratko od bilo koga!!!

Ukratko "priča"počinje ovako!?

Mala smo turistička firma koja se bavi čarterom(iznajmljivanjem plovila)moram dodati u to vrijeme tudjih(radili smo čisto kao Agencija-kao i sve druge Agencije koje iznajmljivaju tudje apartmane,vile ili hotele,te na scoju proviziju plačaju porez,a ne na tudje nekretnine ili pokretnine???)radili na način kao i sve druge čarter firme u Hrvatskoj!?Bez puno pomoći i savjeta od Poreznih Organa,a kojoj je došla inspekcija u 2001 godini,i "češljala poslovanje za 2000god. te ustanovila dug za 2000godinu u iznosu od nekih 300 000 Kn.Naglašavam da je to po njima bio porez na dodanu vrijednost za 2000 godinu!? Naravno da smo se žalili sve do Zagreba!?Pogotovo iz razloga što smo uredno radili po zakonu te na naš dio Agencijske provizije plačali porez!? Te je godine u Splitu područni "šef"Porezne bio gosp.Mladineo,koji je odlučio da uvede red medju "čarteraše"te je"opleo"kako je stigao i mogao po koga je dohvatio!!?? Kao "nagradu" za taj svoj"uspjeh"je sada uredno smješten u Zagrebu!!? No nema veze,da se vratim na naš slučaj!?

Činjenica je da je nakon naše žalbe Zagrebu na takvo rješenje(iz 2001) područnog ureda u Splitu,došlo do"zamrzavanja"cijeloga slučaja!!!???

Sve do ove godine 2008,kada 25.03. dobijamo rješenje da platimo PDV za 2000 godinu,po rješenju iz 2001 godine,sa kamatama za,pazi ovo,2001,2002,2003,2004,2005,2006 i 2007 !!??

Ma ludilo,ukupno nekih 600 000 Kn. ???Ma nije prošlo ni dva tjedna nakon toga dobili smo rješenje o Ovrhi !!?? Račun nam je blokiran i nikakve pismene žalbe ili tužbe ne pomažu???

Imate li koji savjet da se iz ovoga nekako izvučemo???

Hvala

:-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

parni .

pozovi se na zabranu anatocizma a to je računanje kamata na kamate.

najvjerojatnije su ti obračunavali kamate na kamate.

ako si na vrijeme podnio prigovor zastare potraživanja ,u tužbi Upravnom sudu navedi i tu činjenicu.

traži obračun gdije je vidljivo izraženo kolika je glavnica a kolike su kamate (razdvojene normalno,na kamate ne teku kamate)

 

Narodne novine iz 2004.g /zakon o kamatama/

15%

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Porezna uprava NIKADA ne obračunava kamate na kamate.To je radio HZMO do 2003.godine kada je naplatu doprinosa HZZO i HZMO preuzela porezna uprava i vršila ispravke navedenog.

 

Godišnja kamatna stopa na doprinose je 15% i nju obračunava porezna uprava.

 

Prilikom uplate neplaćenih doprinosa,uvijek se (od strane porezne uprave)prvo namiruju najstarije kamate,pa tako redom dok se ne dođe do glavnice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prošle godine općinski sud je riješio u korist orezne uprave i uknjžio založno pravo na nekretnini , sa dugom od 113000kn i kamatama od oko 51000kn. O tome smo obavišteni tek prije nekoliko dana. Odlučili smo uzeti kredit i platiti. Tražili smo ispis na dan od prije nekoliko dana, dakle oko god.dana kasnije, ispis daje potpuno drugačije podatke. Ili su obračunavali obveze i nakon zatvaranja obrta 2006. ili kamate na kamate, uglavnom sada ukupno moramo platiti 187000kn! To mi ne liči na 15%. :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

porezna osim doprinosa obračunava dug i na ostale neplaćene poreze i kazne:kazne za prometne prekršaje,porez na nekretnine,porez na cestovna motorna vozila...

 

da bi vam sve bilo jasno otiđite kod svog poreznog referenta i tražite ANALITIKU po neplaćenim porezima i doprinosima,tako ćete detaljno vidjeti što je zaduživano i kolike su kamate na što.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ultra je napisao:

Porezna uprava NIKADA ne obračunava kamate na kamate.To je radio HZMO do 2003.godine kada je naplatu doprinosa HZZO i HZMO preuzela porezna uprava i vršila ispravke navedenog.

 

Godišnja kamatna stopa na doprinose je 15% i nju obračunava porezna uprava.

 

Prilikom uplate neplaćenih doprinosa,uvijek se (od strane porezne uprave)prvo namiruju najstarije kamate,pa tako redom dok se ne dođe do glavnice.

 

kamata od 15% primjenjivala se do 31.12.2007. godine, a od 01.01.2008. ona iznosi 14% :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ultra je napisao:

porezna osim doprinosa obračunava dug i na ostale neplaćene poreze i kazne:kazne za prometne prekršaje,porez na nekretnine,porez na cestovna motorna vozila...

 

da bi vam sve bilo jasno otiđite kod svog poreznog referenta i tražite ANALITIKU po neplaćenim porezima i doprinosima,tako ćete detaljno vidjeti što je zaduživano i kolike su kamate na što.

 

istina je da Porezna uprava vrši naplatu uz poreze i doprinose i kazni kako od mup-a, tako i prekršajnog suda, međutim za te kazne vrši samo naplatu, te NE obračunava kamate.. :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

HITNOOOOO

MOLIM TKO JE SIGURAN DA MI DADE SAVJET

ZASTARA POREZA NA PROMET NEKRETNINAMA POČELA JE TEĆI S ZAVRŠETKOM 2005.g dOBIVAM RJEŠENJE 13.01.2009. NA KOJEM STOJI DATUM 30.12.2008.

PITANJE : ROK ZASTARE OD TRI GODINE KOJI JE POČEO TEĆI (31.12.2005. ili 01.01.2006.)JE DO DATUMA NA RJEŠENJU ILI DO DATUMA KADA MI RJEŠENJE URUČE ??????

Hvala svima

POZZZZ

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sgrgic je napisao:

HITNOOOOO

MOLIM TKO JE SIGURAN DA MI DADE SAVJET

ZASTARA POREZA NA PROMET NEKRETNINAMA POČELA JE TEĆI S ZAVRŠETKOM 2005.g dOBIVAM RJEŠENJE 13.01.2009. NA KOJEM STOJI DATUM 30.12.2008.

PITANJE : ROK ZASTARE OD TRI GODINE KOJI JE POČEO TEĆI (31.12.2005. ili 01.01.2006.)JE DO DATUMA NA RJEŠENJU ILI DO DATUMA KADA MI RJEŠENJE URUČE ??????

Hvala svima

POZZZZ

 

datum prekida zastare računa se datum uručenja novog poreznog rješenja :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahvaljujem Tebi monstrum i molim naputak na pravni akt iz kojeg si to izvukao.

Znači pošto mi nije uručeno rješenje do 01.01.2009 (izdano 30.12.2008.),nije bilo prekida zastare. Uvjerenja sam da se radi o relativnoj zastari i da nisam dužan platiti.

ALI piše da žalba ne odgađa izvršenje. hoće li me ovršiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

priopćenje i upit za "monstrum"-a

Iz straha od ovrhe platio sam porez na promet nekretninama po rješenju koje je u relativnoj zastari sa 01.01.2009.

U zakonskom roku putem pošte preporučeno sam poslao žalbu na pobijano rješenje u kojem sam se pozvao na zastaru i tražim povrat "neosnovano uplaćenog poreza".

U istoj omotnici sam poslao i ZAHTJEV za povrat neosnovano uplaćenog poreza na promet nekretninama.

Sve naslovljeno na "Drugostupanjsk komisiju ... a putem porezne ispostave u Vinkovcima.

Pitanje: je li učinjeno dovoljno i pravovaljano da mi vrate uplaćeno ili je bila potrebna neka druga radnja, a ako jest jesam li zakasnio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bovu je napisao:

ako je i došlo do zastare porezne obveze i istu si uplatio

to nije neosnovano uplaćen porez.

nemožeš tražiti povrat uplate zastarjele tražbine.

kada si uplatio "zastarjelu tražbinu" priznao si dug i zastare nema tj.zastara teče ponovo.

 

Na rješenju piše" žalba ne odgađa izvršenje" , ima li pomoći?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sgrgic je napisao:

priopćenje i upit za "monstrum"-a

Iz straha od ovrhe platio sam porez na promet nekretninama po rješenju koje je u relativnoj zastari sa 01.01.2009.

U zakonskom roku putem pošte preporučeno sam poslao žalbu na pobijano rješenje u kojem sam se pozvao na zastaru i tražim povrat "neosnovano uplaćenog poreza".

U istoj omotnici sam poslao i ZAHTJEV za povrat neosnovano uplaćenog poreza na promet nekretninama.

Sve naslovljeno na "Drugostupanjsk komisiju ... a putem porezne ispostave u Vinkovcima.

Pitanje: je li učinjeno dovoljno i pravovaljano da mi vrate uplaćeno ili je bila potrebna neka druga radnja, a ako jest jesam li zakasnio.

 

Bovu vam je odgovorio. Plaćanjem poreza priznali ste dug,i tu je kraj cijeloj priči. Samo niste napisali kakvo ste to rješenje dobili u siječnju 2009., ako ste za nekretnine dobili rješenje prije 3 godine? :misli:

Rješenje o utvrđivanju poreznog duga?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za proljevenim mlijekom mi ne vrijedi plakati.

Porezna obveza je nastala 01.07.2005. a prvo i jedino porezno riješenje mi je uručeno 13.01.2009. gdje je priznata porezna osnovica iz ugovora,te valjda zato piše da žalba ne odgađa izvršenje. Ja izvršio(uplatio) pa se žalio.

Da mi samo neko ranije odgovorio na upit od 26.01.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako vam je to jedino i prvo rješenje kojim vam je tek sad utvrđena obveza poreza na promet nekretnina koji ste prijavili 2005.godine, nije vam nastupila zastara prava na naplatu istog. Naime Članak 94.OPZ-a govori:

"Zastara prava na naplatu poreza, kamata i troškova ovrhe počinje teći nakon isteka godine u kojoj je porezni obveznik sam utvrdio poreznu obvezu ili nakon isteka godine u kojoj je porezno tijelo utvrdilo poreznu obvezu, kamate i troškove ovrhe." :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija