Jump to content

darovani stan i porez


tiliw

Preporučene objave

Imam hr. državljanstvo,prijavljeno prebivalište na toj adresi,članova uže obitelji u smislu ovog zakona(dakle djece i bračnog druga)nemam kao niti bilo kakvu drugu nekretninu u svojem vlasništvu.

Ono što mene zbunjuje je rečenica zakona - poreza ne plačaju građani koji kupuju prvu nekretninu kojom rješavaju stambeno pitanje....

S obzirom da sam darovani stan prodala radi kupnje većega dali imam pravo na oslobođenje za tih 50 kvadrata ili zakonodavac moj prijašni stan iako darovan tumači kupljenim

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja samo prenosim što su u poreznoj upravi rekli mojoj sestri. Ona je imala darovanu nekretninu koju je prodala i kupila je cca.30 kvadrata stan prvi puta pa pitala za oslobođenje.

Njoj su rekli da bez obzira na kvadraturu darovane imovine i ove koja je kupljena, ako ste imali u vlasništvu bilo kakvu imovinu niste oslobođeni poreza na prvu nekretninu.

Dalje ne ulazim, jer se ne razumijem, samo prenosim što su njoj rekli od riječi do riječi. Sad, da li je to bilo istinito i da li postoji ipak način da se ne plati porez ako ste imali darovanu nekretninu stvarno ne znam, ali to je ono što su rekli u poreznoj. Moguće je i da oni griješe ili je krivo rekla ta konkretna službenica, ne ulazim u to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vjerujem, georgija, da je vaša sestra imala nekretninu koja je bila veća od tih 30m2, stoga se ne smatra da kupuje nekretninu koja bi rješavala njene stambene potrebe jer ju je već imala.

međutim, to što je netko rekao u poreznoj upravi, ne mora značiti da je i istinito. uvijek se valja pozvati i na zakon. ja vam kažem da je pitanje oslobođenja od plaćanja porezna na promet nekretnina uređeno člankom 11. točkom 9 Zakona o porezu na promet nekretnina, a osobito bih naglasila ovaj

9.5. da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu drugu nekretninu (stan ili kuću) koja zadovoljava njihove stambene potrebe. Pod nekretninom (stan ili kuća) koja zadovoljava stambene potrebe smatra se vlasništvo stambenog prostora koji je opremljen osnovnom infrastrukturom i zadovoljava higijensko-tehničke uvjete. Odgovarajućim stanom ne smatra se stan u vlasništvu fizičke osobe kojim se koristi zaštićeni najmoprimac,

dakle, mogućnosti za oslobođenje postoji, ali treba ispunjavati i druge uvjete propisane u čl 11.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije bitan načina stjecanja nekretnine koju ste imali u svom vlasništvu (darovanje, kupnja, nasljeđivanje), bitna je činjenica da ste imali nekretninu koja je zadovoljavala vaše stambene potrebe, a zakon o porezu na promet nekretnina u čl, 11, stavku 9. predviđa oslobođenje do 50 m2 za jednu osobu. vi ste imali nekretninu od 47m2, a to je gotovo ista veličina za koju bi vam po zakonu pripadalo oslobođenje. ne utječe činjenica što ste darovanu nekretninu prodali da biste kupili veću.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija