Jump to content

Državljanstvo


epikteta

Preporučene objave

Suprug mi je strani državljan, rođen u madžarskoj, od svoje 4. godine je boravio u sad-u gdje je doktorirao i radio kao redovni profesor na jednom sveučilištu. Sada živimo u hrvatskoj, suprug je dobio stalni boravak prije tri godine, zaposlenje na poslovnoj akademiji i ove godine smo predali zahjev za pridobivanje hrvatskog državljanstva....Međutim, naletjeli smo na problem kojeg ni mi , niti itko od mjerodavnih u MUP-u ne znaju riješiti. Radi se o tome na njegovom rodnom listu piše mađarska verzija njegovog imena - Jozsef, a na svim ostalim dokumentima američka verzija - Joseph. Vjenčani smo u sad-u i vjenčani list je uveden u matičnom uredu u mjestu u kojem živimo....Izdana mu je i osobna iskaznica za strance sa imenom Joseph koje stoji i na prijevodu vjenčanog lista.....Prilikom predavanja zahtjeva upozorili su nas na ovaj problem i tražili službeni dokument o promjeni njegovog imena iz Jozsef u Joseph koji ne postoji. naime, njegovi roditelji su emigrirali u sad 1950 dok je on bio još četverogodišnjak i tamo su im automatski mijenjali imena u engleske verzije....Suprug je potpisao izjavu kod mjerodavne osobe u mup-u u kojem je sve ovo objašnjeno. Međutim, danas nam je stigao dopis od mup-a za nadopunu zahtjeva i to na način da od matičnog ureda iz mjesta gdje nam je preveden vjenčani list izvršimo ispravku imena i to nazad u onu mađarsku verziju - Jozsef, kojom se moj suprug već pola stoljeća uopće ne služi...U matičnom uredu su nam rekli da nam to ne mogu učiniti jer je za takvu izmjenu imena na vjenčanom listu potrebno hrvatsko državljanstvo....Nazvali smo mjerodavne u mup-u, oni pak tvrde da ne mogu izdati državljanstvo ako ne uskladimo ime na rodnom listu sa onim na ostalim dokumentima.....Na pitanje o tome kako da to postignemo, oni nemaju odgovor....Naravno, dan nam je rok od 15 dana da učinimo nemoguće....šta sada.....:-?

Unaprijed zahvaljujem na bilo kakvom odgovoru...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najprije tražite da vam u matičnom uredu to daju na pismeno da ne mogu napraviti, a u mupu tražite normalno napismeno produženje roka za dostavu dokumentacije. Čim dobijete to od matičnog (prijevod na hrvatski) dostavite MUP-u. Nažalost niste jedini i to se dešava i kod privremenih i stalnih boravaka, ali se u izjavi kod ovlaštene osobe u MUP-u navede zašto je to tako. Bitno je da ne propustite rokove odnosno da sve "papirnato" podkrijepite( dokaz da ste poslali matičnom uredu-dostaviti presliku MUP-u, tako da se vidi da ste nešto po tom pitanju napravili).

 

Trebat će vam puno živaca, a nažalost i novaca. Sretno. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija