Jump to content

?


MARIJANA7

Preporučene objave

Molim Vas da mi odgovorite na jedno pitanje. U braku sam 7 godina i sad želim raskinuti brak. Od nekretnina nismo ništa stekli u braku, supruga je došla živjeti kod mene. sve što smo stekli su pokretnine (namještaj i sl, te osobni automobil) supruga se odselila iz moje kuće, uzela je auto. predložio sam sporazumni prekid braka, na što je ona pristala, ali se predomislila i sada mi govori da će me tužiti jer smatra da sam joj dužan jer je ona imala nešto veća primanja od mene . želi da je isplatim! da li je to moguće i kakva su njena prava i mogućnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najprije trebate razlikovati brakorazvodni postupak od eventualno kasnijeg sudskog postupka u kojem se treba dijeliti zajednička imovina.

Brakorazvodni sudski postupak se može pokrenuti tužbom koju podnosi jedan supružnik ili sporazumno oboje supružnika.Nakon završetka istog moguće je pokrenuti materijalnu parnicu (naravno ako nema dogovora o podjeli zajedničke imovine) u kojem će se podjeliti zajedničaka imovina na jednake djelove bez obzira tko je u braku imao veća ili manja primanja (plaća) ili nije upće imao primanja..Najprije se utvrđuje da je neka pokretnina ili nekretnina zajednička imovina (stečena za vrijeme trajanja bračne zajednice) ,a potom slijedi podjela iste..

Prema tome ne trebate ništa isplaćivati drugoj strani(posebno ne dok brak nije i formalno razveden)..I ako dođe do dogovora o zajedničkoj imovini i njenoj podjeli morate to imati u pisanom obliku,ovjereno kod javnog bilježnika, da kasnije ne nastupe problemi..

Zakonske odredbe imate u Obiteljskom zakonu (Narodne novine br.116/2003,od čl.247-čl.257).Zakon možete pronaći na internetskoj stranici www.nn.hr

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija