Jump to content

Novi zakon o građenju - izmjena glavnog projekta


galathea

Preporučene objave

Zanima me kako tumačiti članak 234 novog zakona o građenju koji glasi:

(1) Investitor je dužan ishoditi izmjenu i/ili dopunu potvrde glavnog projekta ako tijekom građenja namjerava na građevini za koju se izdaje potvrda učiniti izmjene kojima se mijenja usklađenost građevine s utvrđenim lokacijskim uvjetima.

(2) U slučaju iz stavka 1. ovoga članka, investitor je dužan prethodno ishoditi izmjenu i/ili dopunu lokacijske dozvole.

(3) Izmjene tijekom građenja građevina iz stavka 1. ovoga članka kojima se utječe na ispunjavanje bilo kojeg bitnog zahtjeva za građevinu, a kojima se ne mijenja usklađenost s utvrđenim lokacijskim uvjetima investitor može učiniti na temelju izmjene i/ili dopune glavnog projekta kojeg je potvrdilo nadležno upravno tijelo.

 

Gradim na temelju izvoda iz detaljnog plana u kojem su utvrđeni lokacijski uvjeti za max. 6 stambenih jedinica. U toku gradnje izmijenila sam glavni projekt iz 6 stambenih jedinica u 5, bez mijenjanja vanjskih gabarita. Zanima me da li moram ići na novu lokacijsku ili samo na potvrdu glavnog projekta, obzirom da u detaljnom planu stoji max. 6 stambenih jedinica, a ne 6 stambenih jedinica. Da li se maksimum tumači od 1 do maksimalno 6?

Kod nas u općini još uvijek ne znaju odgovor na ovo pitanje, a meni gradnja stoji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

br. 3

 

ako ne mijenjas gabarite onda samo potvrda, moras potvrditi glavni projekt jer bude inace problema kod etaziranja

 

gradnja ne mora stajati, jer se moze paralelno raditi i podnesti zahtjev i izradjivati projekte

 

ako pise max 6 etaznih jedinica znaci od 1 do 6, jer bi inace pisalo 6 ili 1 ili 3 etazne jed. bez max

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da bi trebali ići na Potvrdu izmjene i dopune glavnog projekta, jer Vam se nisu promjenili u bitnome lokacijski uvjeti, jedino ako ste mjenjali bitne zahtjeve za građevinu a tu može biti ukljućena i stabilnost objekta i statički proračun pa ukoliko nadležni Ured državne uprave to traži trebati će Vam i revizija statičke stabilnosti, a možda i revizija Fizikalnih svojstava građevine...Sve ovisi o mnogo ćemu, samo bi trebalo otići pitati, a to ništa ne boli.

Osim toga kao Investitor ste dužni imenovati glavnog nadzornog inženjera za gradnju, koji bi po ZPUG 76/07 trebal napisati završno izvješće za tehnički pregled, pa zašto njega ne pitate? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Pozdrav!

Mene zanima što napraviti s nedovršenom građevinom koju smo kupili od 3. vlasnika a ni onaj prvi nije napravio po glavnom projektu sve. Veličina je ostala ista ali je izostavljen suteren i podrum i stepenice su unutra okrenute drugačije. Potkrovlje i sam krov su nedovršeni. Trebam li sad tražiti izmjenu glavnog projekta ili napraviti arhitektonski snimak izvedenog stanja i tražiti potvrdu istoga?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija