Jump to content

DOZVOLA ZA GRADNJU-MIN. VELICINA PLACA


anonimno

Preporučene objave

IZGRADILA SAM NUS OBJEKAT (MALA GARSONJERICA) UZ POSTOJECI OBJEKAT (ADAPTACIJA-DOGRADNJA)- FIZICKI JE ODVOJEN OD POSTOJECEG OBJEKTA.

 

DA LI MOGU PRODAVATI STARI OBJEKAT ODVOJENO OD NUS OBJEKTA I DA LI TAJ NUS OBJEKAT SE MOZE NAKNADNO PRODATI?

 

KOLIKA MIN. PARCELA MORA BITI DA BI TAJ NUS OBJEKAT MOGAO SE PRAVNO PREVESTI I PRODATI KAO CJELINA ZA SEBE?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Zakon ne poznaje mogučnost izgradnje dvije kuće na jednoj parceli. Svaka kuća ima svoju parcelu, ćak i stambene zgrade, samo što se to u naravi ne mora vidjeti (barem ne vidi laik) ako nije izvedena ograda.

Dakle jedna kuća, jedna parcela. S obzirom da ste Vi sagradili na parceli malu garsonjeru, ona je sigurno nelegalna, u smislu zakona ne postoji pa Vam je može kupiti samo neka neznalica, jer će svaki kupac prije ili kasnije imati probleme (takvog neznalicu ćete danas sve teže naći, svi traže pri kupnji čiste papire, pogotovo ako imaju novac da kupe).

Ukoliko želite razdvojiti imanje na dvije parcele sa kućom na svakoj, onda to morate ućiniti na način da svaka parcela bude građevinska odnosno da svaki objekt na njoj zadovoljava uvjete stambene zone kojoj pripada, znači dozvoljena udaljenost od svake međe (obično minimalno 3 metra), postotak izgrađenosti parcele (obično ne veći od 40 a iznimno 50 %), a najvažniji uvijet je da svaka parcela mora imati do svoje međe prilaznu cestu koju morate ustupiti gradu kao javnu površinu. S obzirom da iz prakse znam da je sve ove uvjete vrlo teško odnosno nemoguće zadovoljiti jer ljudi obično sagrade dodatne kuće "negdje odostraga u dvorištu", savjetujem da zaboravite parcijalno prodavanje parcela i kuća (ukoliko se stvarno to može na adekvatan način podijeliti tada imate nevjerojatnu sreću i jedan ste od tisuću).

Ukoliko želite prodati cijelu parcelu, morate na njoj legalizirati sve objekte. Ako je "glavna" kuća legalna, tada Vam savjetujem da ovu drugu legalizirate na način da izvadite lokacijsku dozvolu, ali ne za stan nego za garažu, drvarnicu i slično jer ako to nazovete stambenim objektom, dozvola će Vam se uskratiti iz gore navedenih razloga. Najbolje je da se posavjetujete sa svojim arhitektom, možda onim koji vam je radio projekt za prvu kuću. Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija