Jump to content

Investitor-fizička osoba


zvonchi

Preporučene objave

Sljedeća situacija:

 

Fizička osoba je investitor za izgradnju stambenog objekta do max. 6 stambenih jedinica. Sa jednim katom (2 stambene jedinice) rješava stambeno pitanje odnosno stanove ostavlja u svom vlasništvu a ostale stanove prodaje. Koje poreze bi morala podmiriti? Da li bi plaćala porez na promet nekretnina za ostale stanove i po kojoj stopi?

Hvala!!

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako mu je to prva nekretnina ima pravo na oslobođenje suklando čl. 11. Zakona o porezu na promet nekretnina (broj članova obitelji).

Za višak kvadrata plaća porez na promet 5%.

Za stanove koje proda plaća porez na dohodak od imovine i imovinskih prava po čl. 72. Pravilnika o porezu na dohodak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja ću ti odgovoriti, a daj ti meni odgovori na moj topic koji se nalazi u forumu\ pravnom forumu\ zajednička investicija - građenje urbane vile.

 

 

Promet nekretnina smatra se samostalnom - obrtničkom djelatnošću (dakle podliježe porezu na dohodak od samostalne - obrtničke djelatnosti) kada se prodaja više od tri nekretnine ili više od tri imovinska prava iste vrste (dakle najmanje 4) u razdoblju od 5 godina, sve sukladno čl. 15. st. 1. Zakona o porezu na dohodak te čl. 30 st. 5 Pravilnika o porezu na dohodak.

 

Također, isti režim je i za građani koji grade u vlastitoj režiji nekretninu (koja ima više od tri stana ili poslovna prostora), te ih po završetku izgradnje odmah i prodaju, a najduže u razdoblju 5 godina.

 

Razdoblje od 5 godina počinje teći od dana otuđenja prve nekretnine pri čemu je mjerodavan datum kupoprodajnog ugovora, a dohodak od takvog obrta utvrđuje se za sve prodane nekretnine na način iz čl. 18. - 22. Zakona o porezu na dohodak, te se iste trebaju prijaviti u registar obeznika poreza na dohodak bez obzira na to je li građanin registrirao obrtničku djelatnost.

(tada se dohodak utvrđuje evidentiranje poslovnih događaja)

 

Nadalje, ako otuđiš (prodaja, zamjena ili drugi prijenos uz naknadu) do tri nekretnine u razdoblju od 5 godina, plaća se porez na dohodak od imovine. A dohodak od imovine ti je razlika između primitka utvrđenog prema tržišnoj vrijednosti nekretnine koja se otuđuje i nabavne vrijednosti (koliko te koštala gradnja) uvećane za rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda, dok se troškovi otuđenja mogu odbiti kao izdaci.

 

Porez se ne plaća ako:

 

- je nekretnina služila za stanovanje poreznom obvezniku, njegovoj djeci, bračnom drugu, te precima i potomcima u izravnoj liniji, te ako je nekretnina prodana nakon tri godine od nabave.

 

- ako prodaš bračnom drugu ili srodniku po izravnoj liniji.

 

Naravno

 

Ako si zaradila više od 85.000 kn godišnje i ako se dalje misliš baviti gradnjom i prodajom nekretnina (tj. ako tvoja djelatnost ima obilježje samostalnosti, trajnosti uz dohodak) onda podliježeš PDV-u. E, PDV se plaća na cijenu stana\ poslovnog prostora umnjenu za cijenu zemljišta, te komunalne nfrastrukture (tako nekako).

 

Evo nadam se da sam ti pomogao, a daj sad ti meni reci sve vezano za izgradnju urbane vile :-) .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija