Jump to content

sudski tumači - zna li netko stvarnu cijenu


qwer

Preporučene objave

Ja ne znan kako Vi stojite s informacijama o ispitu za sudske tumače, ali ja sam se već toliko puta susreo s proturječnim informacijama da mi je muka od svega i najrađe bi odustao od toga.

 

Pa sad ako ima neko da raščistimo par stvari:

 

Ja sam pravnik i znam da sam oslobođen pravnog dijela ispita.

Što se tiče cijene, to mi je najveći problem; navodno se mora platiti 6.000,00 kn za nekakve seminare i sl. Al onda mi nije jasno kakvog smisla imaju ispiti npr. u Vodnikovoj za oko 2.000,00. Je li to samo ispit kojim stječete nivo stručnog znanja bez prava na imenovanje, tako da onda u budućnosti morate svejedno platiti onih 6 tisuća ako želite biti imenovani, a bez njega bi bili samo prevoditelji?

Ako imam položen recimo taj ispit u Vodnikovoj, kakva je onda procedura; prijavim se na Žup. sud, pravni dio ne odgovaram, a oni će me ispitati jezičnio dio iako već imam certifikat (mislim C2 ili tako nešto)? I svejedno im plaćam 6 tisuća za seminar o nečemu za što imam certifikat. Zvuči skroz nelogično.

Tako da sam potpuno zbunjen. Ako ima ko nek se javi jer postupio sam po onoj I WILL ASK GOOGLE BEFORE ASKING DUMB QUESTIONS, al svejedno nisam pametniji nakon toga.

Aj društvo pomagajte, i hvala onom ko se javi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ej qwer!

 

Imas post na ovu temu sto se tice obuke sudskih tumaca.

Ti polozis jezicni dio (CPE ili IELTS- koji kostaju oko 150-200 eura) i odrzavaju se Cpe dva puta godisnjei tezi je, a Ielts nekoliko puta godisnje i navodnoi je nesto laksi.

Dalje, kad dobijes rezultate ispita nakon par mjeseci (2-3) onda se javljas na Zupanijski sud i oni te upucuju na obuku. I ocito ta obuka se placa, a odrzava se pri strukovnim udrugama sudskih tumaca. (pogledaj nesto sam prokopala na: http://www.eurolanguage.hr/faq_hr/faq_hrp6.php ) i onda kad prodjes tu obuku cekas na imenovanje. Meni se to sve nekao cini dosta vremena jedino ako imas vec i polozeni cpe..?

 

Nadam se da sam pomogla, ako sam u krivu neka me netko ispravi. a o nacinu polaganja imas i na stranicama sudacke mreze.

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pouzdano - iz vlastitog iskustva, za engleski jezik:

 

Prvo polažeš ispit iz jezika - ja sam se odlučila za CPE pri British council u Zg jer je taj trajan za razliku od IELTSa koji ima ograničen rok trajanja (nisam baš sigurna što ta vremenska ograničenost nosi). Ispit košta 1.200,00 kn i nije baš lagan, a provjerava se konkretna uporaba jezika.

Sve materijale sam skinula s neta, a nešto malo i kontaktirala s njima. Ispit se održava 2X godišnje, lipanj i prosinac. Za oko 2 mjeseca od ispita saznaš rezultate, a tijekom trećeg dobiješ službeni certifikat koji moraš u ovjerenom presliku, preveden po sudskom tumaču, uz ostalu dokumentaciju dostaviti Žup. sudu. Oni u pravilu vrlo brzo dostave upućivanje na obuku, pa čekaš da te pozovu da ju obaviš. Obuka košta cca 4.000,00 kn i obavlja se 2 subote po 8 sati (sad ima više njih, pa može biti nekih razlika).

Potom oni kod kojih obaviš obuku dostavljaju sudu potvrdu da si istu prošao. Sud zatim određuje imenovanje (obično dok se skupi grupica).

Dosta dobre informacije imaš na stranicama sudačke mreže o sudskim tumačima - FAQ.

Meni je cijela procedura - od početka učenja za ispit iz jezika do imenovanja trajala cca godinu dana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Di si ih našla na netu, ja ih baš ne uspijevam nać?

 

Ako možeš prcijeniti, onako subjektivno, vlastito znanje prije početka učenja. Ne bih se bezveze zaletavao u to ako nisam siguran da mogu proć.

Ja za sebe znam da s engleskim nemam većih problema, a to što sam malo zahrđao u gramatici, if rečenicamam i što je širina vokabulara ovisna o učestalosti korištenja jezika, mislim da se to sve jako brzo vrati kad se jezik počne aktivno ponavljati. Ipak je meni od gimnazije prošlo 7 godina bez ikakvih tečajeva i sl.

Pruža li British Council daje kakve tečajeve ili se to samostalno sprema?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Ma u biti sam sa skidala svašta, uguglaš CPE pa vidiš šta izađe. Koristila sam i materijale za spremanje IELTSa i TOEFLa, nije na odmet. Bitno da vježbaš, sve dobro dodje.

 

Uvijek možeš nazvati u British council, jako su ljubazni i imaju svoju knjižnicu, pa ako si u Zg puno nadješ tamo. Najvažnije je vidjeti tip zadataka na testu. Prije samog održavanja ispita imaju jednonevni seminar u Zg na kojem izvorni govornik i k tome ispitivač ukazuje na neke važne pojedinosti prilikom spremanja. ima i za kupiti knjiga za vježbanje.

 

Ima više tečajeva za spremanje tih ispita, kroz razne stupnjeve (ja sam išla odmah na CPE). Spremala sam vježbajući po tim materijalima neka 2 mjeseca po par sati poslije posla, dakle ne previše.

 

 

Znanje iz jezika mi je teško procijeniti. Ono, ide mi bez problema, koristim se s njime u struci i komunikacija sa strankama mi se u veikoj mjeri bazira na engleskom. Gramatika u užem smislu nije predmet ispita, već općenita uporaba jezika, a gramatika je tu sastavni dio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Evo malo dižem staru temu da se pohvalim...položen CPE, istinabog sa ocjenom C, ali nema veze.

Sad me zanima; ima li netko iskustva sa ovom obukom na ŽS. Osom što je jeb... preskupa, zanimaju me neki rokovi. Kad bi ta obuka mogla biti, koliko kandidata im treba (pretpostavljam da bi mogla biti navala sad kad stignu certifikati), kad bude ispit, koliko se čeka na imenovanje...i sl.

Pa ako netko zna, molim odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija