KutHoomi objavljeno: 17. prosinac 2007. Dijeli objavljeno: 17. prosinac 2007. Paradoksalni problem zahvaljujući našoj birokraciji pa ako može kakav savjet. Imam 62 godine i 32 godine staža i nakon 3 godine stalnog radnog odnosa dobio sam otkaz. (4 mjeseca prije isteka četvrtog ugovora na određeno, ali to je već druga priča). Odmah sam se po otkazu javio na burzu no oni mi odgovaraju da nisu više nadležni za mene jer sam stariji od 60 godina i da se javim u Tvrtkovu sa zahtjevom za prijevremenu mirovinu. Podnosim zahtjev za mirovinu u kolovozu 2006. i nakon nekoliko upita za dopunom dokumentacije dobijam odbijenicu zbog nedostatnog staža. Za to im je trebala godina dana u kojima sam bio bez ikakvih prihoda. Tad se javljam uredu za socijalnu pomoć sa zahtjevom za nekakvim prihodom jer sam smatrao da imam pravo na nekakav no supruga mi ima mirovinu par kuna veću od 1800 kuna pa nemam pravo ni na takav izvor prihoda što dovodi do situacije da moram čekati 3 godine do pune penzije bez kakvih legalnih prihoda jer me nitko neće zaposliti. Kakve su moje pravne mogučnosti jer mislim da sam nešto očito propustio jer da imam 25 godina imao bi pravo na naknadu s burze nakon 3 godine stalnog radnog odnosa, a sa 62 to pravo nemam. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
abram odgovoreno: 17. prosinac 2007. Dijeli odgovoreno: 17. prosinac 2007. iz ovoga je vidljivo da ste ostali bez posla prošle godine i potpuno mi je nejasno kako su Vam mogli reći da se ne možete prijaviti na burzu rada kada na burzi mogu biti svi od 15 do 65. U Vašem slučaju koliko vidim istekao je ugovor na određeno vrijeme i ukoliko ste imali u protekla 24 mjeseca od prestanka rada 9 mjeseci radnog staža i prijavili se u roku 30 dana na burzu imali biste pravo na 1000 kn od ove godine 1200 kn novčane naknade i to 15 mjeseci jer imate preko 20 godina staža, a ne pravo na trajnu novčanu jer je od ove godine uvjet 35 godina radnog staža da bi imao pravo na trajnu do prvog uvjeta za mirovinu, bilo prijevremenu bilo starosnu. preporučujem Vam ako niste ostvarili pravo na naknadu sa burze da se negdje prijavite 10 dana u radni odnos i to da vam bude na određeno jer naknadu ostvarujete samo zbog polovno uvjetovanog otkaza i zbog isteka na određeno vrijeme, a nikako a ko Vi date otkaz i imat ćete pravo s obzirom na ovaj staž pravo na 15 mjeseci po 1200 kn pod uvjetom da novčanu naknadu niste koristili odnosno podnijeli zahtjev za novčanu poslije 4 mjeseca 2002. jer vam se novčana računa samo na staž ostvaren poslije te godine. Nadam se da sam barem malo rasvijetlio nastalu situaciju. Govorim Vam to jer radim na Zavodu kao savjetnik. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.