Jump to content

Ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta


Juznjak

Preporučene objave

Imam zemljiste koje je dijelom bilo vinograd, dijelom suma, i pasnjak. Nalazi se na atraktivnom mjestu gdje moze biti obnovljen vinograd na skoro cijelom posjedu (dakle suma i pasnjak pretvoreni u vinograd) a moze biti jako povoljan i za izgradnju vinarije te ugostiteljsko-turisticku ponudu.

Nasao sam partnera (renomiranog i uglednog) koji je uhodan u svim gore navedenim djelatnostima i to na podrucju vise drzava. Kod nas on sada otvara svoju firmu koja bi to zemljiste zeljela uzeti u visegodisnji Zakup.

Zamisao je da po zavrsetka ugovorenog zakupa cijela infrastruktura prijedje zajedno sa zemljistem u moj posjed odnosno koristenje.

Molim stovane forumasice i forumase da mi skrenu na sto treba paziti, koje su zamke i sto treba izbjegavati.

Zakupnina je zamisljena da bi se placala tek poslije 4 godine tj kada loza dade svoje prvo vino.

Da li bih ja do tada trebao ugovor prijaviti Poreznoj Upravi i placati porez?

Zelio bih da se zemljiste obradjuje po zakonima struke i da se osigura kod osiguratelja od steta od klizanja. Na cije bi ime osiguranje glasilo, moje ili Zakupca?

Biti cu vam zahvalan na svim savjetima u svezi ovog Ugovora.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Citam tako naputak o placanju poreza i prireza za Ugovor o Zakupu i vidim da nije bas naj najjednostavnije te se pitam da li ima neki drugi oblik reguliranja odnosa izmedju onog koji ima zemlju te ju zeli ustupiti na koristenje onom koji ima volju i novac za to uciniti.

Koji je najbolji legalni oblik suradnje za obje strane?

Kakve su vase vizije stovani moderatori, forumasice i forumasi?

Unaprijed Hvala! :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanje se postavlja i u svezi placanja poreza i prireza ako Zakupodavac odustane od Zakupnine za recimo 3 godine tj dok loza ne rodi. Da li se i za to vrijeme Ugovora treba placati porez?

Zakupac bi imao namjeru izgraditi terasasti vinograd i uz to infrastrukturu koja bi dijelom meni kao Zakupodavcu odgovarala da mi ostane po zavrsetku ugovora a dio mi ni nebi odgovarao. Buduci bi se radilo o dugorocnom Ugovoru gdje bi sve to bilo amortizirano kada se "vrati" Zakupodavcu da li bi se i tu trebalo placati porez na neku dodanu vrijednost Zemljistu?

Hvala na zanimanju za ovaj poseban slucaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanje poreza zapravo ne spada u pravnu struku već se za to trebaš obratiti financijskom servisu, koji će ti reći na koji način platiti što manje poreza i što je važnije koje sve papire trebaš predati nadležnim tijelima. (sukladno mom iskustvu uvijek kad tražiš nekakvu odgodu moraš proći čitavu proceduru pred poreznim organima).

 

Nakon isteka ugovora o zakupu ne plaća se nikakva porez jer vlasništvo nad zemljom nikad niti ne prelazi na drugu osobu.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru medjutim ukoliko je u vrijeme potpisivanja Ugovora o Zakupu Poljoprivrednog Zemljista to zemljiste vrijedilo index 100 a tijekom iskoristavanja u infrakstrukturu je ulozeno index 300 od cega je amortizirano 200 i u trenutku zamisljenog prestanka ugovora vrijednost povrata Zakupodavcu bi bila index 200.

Da li za tu razliku Zakupodavac treba platiti porez?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...
  • 3 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija