Jump to content

hoće oduzeti dijete


ribič

Preporučene objave

supruga je napustila dijete od 4 godine i mene i otišla ljubavniku.Zvala me je i reklla ako joj ne dozvolim viđati ga kad ona hoće da će ga oduzeti socijalna služba a ona zna koliko to dijete meni znači jer sam svašta trpio samo da moje dijete ima oba roditelja. Šta ona može poduzeti dali je zakon na njenoj strani pošto je ipak majka iako samo na papiru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To što je gospođa majka djeteta ,zakonski ne bi trebalo značiti ništa posebno,jer ste i vi otac djeteta i prema Obiteljskom zakonu ste kao roditelji djeteta ravnopravni.

Ukoliko je ista napustila obitelj i dijete (razlozi se trebaju navesti) potrebno je da obavijestite nadležni Centar za socijalnu skrb (usmeno i obavezno dopisom) u kojem ćete opisati cjelokupnu situaciju detaljno i zatražiti od istog da intervenira povodom zapuštanja djeteta od strane njegove majke.Za predpostaviti je da majka djeteta ne doprinosi niti u novčanom davanju za uzdržavanje djeteta,nego da je cjelokuona skrb djeteta prepuštena vama.

Ako majka djeteta traži susret s djetetom ne trebate se u načelu tome suprostavljati.Dapače,dogovorite susret ,ali u vašem prisustvu i u stanu u kojem živite (bilo bi dobro da imate i svjedoka/svjedoke za te kontakte).

Također,možete pokrenuti brakorazvodni postupak pred nadležnim općinskim sudom u kojem će se konačno odrediti s kojim će roditeljem dijete nastaviti živjeti,susreti i druženja djeteta i roditelja s kojim neće dijete živjeti i novčani iznos uzdržavanja za dijete koje će plaćati roditelj s kojim dijete ne nastavlja živjeti..

Bez sudske odluke nije moguće da kako kažete ''socijalna služba oduzme'' dijete vama i preda ga majci koja ga je napustila..Najvažnije je da za činjenicu napuštanja djeteta imate dokaze i svjedoke..

Važeči Obiteljski zakon nije kako kažete na ''njenoj strani'',ali praksa Centra za socij.skrb je moguće da bude i na strani žene koja je napustila i zanemarila svoje dijete.Nažalost živimo u takvom drušvu.To vas ne treba obeshrabriti jer konačnu odluku o tome kroz sudski postupak donosi nadležni sud.Bilo bi dobro da već sada angažirate odvjetnika koji će vas zastupati i savjetovati da ispravno postupate kako bi zaštitili svoje dijete...

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Objavio Poruka

zodax

Novak

 

 

 

Pristupio: 11/12/2007

Broj objava: 5

 

Re: hoće oduzeti dijete 2

 

Ribič,

 

morate stvari poslagati i donesti odluke.

1 pitanje je želite li se boriti za Vaš brak i smatrate li da postoji mogućnost da Vaša supruga i Vi nastavite zajednički život?

Ukoliko je odgovor da možete potražiti savjetovanje u savjetovalištima ( pošaljite mi mail pa ću Vam dati neka).

Ukoliko mislite da je to nemoguće i ne želite ni razmišljati o tome onda Vam slijedi razvod braka.

Što znači opisano je na ovom forumu višekratno.

 

Morate biti svjesni da stvari neće biti kao prije međutim Vašem djetetu nitko ne bi smio uzimati pravo na tatu kao ni Vama na odgoj dijeteta.

 

I tu počinje Vaša golgota.

 

Ja ću ipak izraziti nadu da postoji mogućnost da Vaša zajednica opstane.

 

Ukoliko budete imali potrebe za informacijama u slučaju da stvar krene drugačijim smjerom, obratite mi se pa ću Vas uputiti dalje mada napominjem da se nadam se da informacije koje Vam mogu dati neće trebati.

 

Lijep pozdrav.

 

11:58 25/12/2007

ribič

Novak

 

 

 

Pristupio: 24/12/2007

Broj objava: 2

 

hoće oduzeti dijete 2

 

Potpuno iskreno zajedno smo bili do prije 4 dana 14 godina od toga 8 godina smo živjeli nevjenčani a vijenčali smo se kad je zatrudnjela.Ja sam uvijek radio ona nije imala potrebe jer sam dobro zarađivao ALI stvari su krenule naopako jer sam stradao na poslu prije 2.5 god i ona je počela raditi prošle godine u ovo vrijeme ali je na ugovoru.Primam invalidsku mirovinu od 1400 kn naime stradala mi je noga i sad hodam uz pomoć jedne štake ali sam preuzeo sve kućanske poslove i brigu oko našeg dijeteta.Njezino je samo bilo odraditi 8 sati i doći doma ali to nije izgleda bilo što ja ona željela nego je našla budalu na poslu kao što je i ona sma jer i on ima dijete od 5 godina i ženu.Naše dijete i ja živimo u kući mojih roditelja koji su vani a ona s njim u iznajmljenom stanu kao podstanar.Dali ja mogu izgubiti dijete ako sam invalid. HVALA NA SVIM SAVIJETIMA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oprostite na duplanju teme jer sam prvi put na bilo kakvom forumu i neznam kako sve funkcionira.Samo da kažem ja nisam popioo kap alkohola od kad mi se dijete rodilo niti sam kockar ni kurvaroš.Moja jedina greška što sam se povukao u sebe nakon nesreće jer nisam mogao i želio razumijeti da se ja sam nisam mogao brinuti za moju malu obitelj.I sad ona mene ucijenjuje za naše dijete da će ga uzeti a ja to nebih mogao preživjeti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li ja imam pravo zahtijevati novac od nje za uzdržavanje našeg dijeteta ako još nisam podnio papire za rastavu jer su mi rekli tek poslije nove godine.Rekao sam majci našeg dijeteta da svaki mjesec uplaćuje novac na Brunin račun a ona je odgovorila da njezin ima kredit i ida plaćaju stan u Sesvetama 2000 kn i da mora vidjeti koliko će njima ostati.Da li ona može samo tako odlučiti hoće li plaćati ili ne?Molim vas odgovorite mi jer sam joj obećao da može vidjeti dijete u nedjelju.Moram znati što učiniti ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Roditelj,u vašem slučaju majka djeteta je dužna uzdržavati dijete.Dijete ima svoje potrebe koje treba zadovoljiti bez obzira na to što još nije brakorazvodni postupak niti počeo.

Nikakvi kredit niti podstanarstvo nemaju prednost prema djetetovim potrebama.To je s moralne točke gledišta...Međutim nemoguće je u ovom trenutku ''prisiliti'' roditelja s kojim dijete ne živi da izvršava svoju obvezu..Stoga,vi možete kazati majci djeteta,a što bi i ona trebala znati, kolike su mjesečne potrebe djeteta i da ista treba sudjelovati u svom udjelu u zadovoljenju tih potreba.

Bilo bi dobro da joj u tom smislu i napišete pismo koje ćete poslati preporučeno poštom (s povratnicom) na adresu gdje sada živi.Ako se ona ogluši na vaše upozorenje,to će vam biti dobar dokaz u sudskom postupku da ista ne samo da je napustila svoje dijete i zanemarila ga,nego da ništa ne želi niti doprinositi za njegovo uzdržavanje..

Dobro je da ste dogovorili susret između majke i djeteta i nastojte da se ti susreti ostvaruju kako zbog dobrobiti samog djeteta,tako i da izbjegnete optužbe koje bi mogle uslijediti prema vama da priječite kontakte s drugim roditeljem..

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao i kad je u pitanju otac koji ne sudjeluje u uzdržavanju djeteta, prvom prilikom zatražiti od suda privremeno rješenje koje će poslužiti do okončanja postupka...

 

I ne brinite, uzdržavanje jest naplativo prije svih drugih obveza, kako kad je otac u pitanju tako i kad je majka...

 

Ovrhu.

Čim ikakav papirić bude u ruci.

Nisu djeca figurica koja stoji u regalu za pokazivanje susjedima, pa je vrijeme da majka to osjeti.

Ako se ne može natjerati da osjeti potrebom sudjelovanja u djetetovom životu drukčije, onda barem financijski to nekako ide...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema ovrhe nad nekretninom ako je nema i sl...

Ali kad nekom biva određeno uzdržavanje, onda ovrha ide nad primanjima. Prije kredita, prije stana, prije svega drugog.

Pa je takvim osobama možda praktičnije plaćati "dobrovoljno" jer mogu prelijevati i dalje iz šupljeg u prazno ako žele. A inače, naplati se uzdržavanje, a ako nedostaje za kredit za auto, ode auto i sl.

Uzdržavanje djeteta je obaveza i kad je oduzeto pravo na roditeljsku skrb, a kamoli kad nije.

Nema ovrhe samo ako bude plaćala ili ako vi ne budete tužili.

 

Ne dajte se izbaciti iz takta, ne bojte se ničeg i brinite lijepo o djetešcetu i dalje.

A uzdržavanje ganjajte plus do lipe duga koji budete mogli. S kamatama.

To je njena obveza, a vašem djetetu zasigurno neće biti višak nad viškovima.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema potrebe da spominjete ovrhu dok ne dobijete pravomoćnu presudu.Tada ovrhu trebate samo provesti..To što majka djeteta kaže da ne posjeduje ništa,nema veze..Sve izostatke s zakonskim zateznim kamatama od dana dospijeća pa do uplate biti će dužna platiti za uzdržavanje djeteta.

Nezaposlenost roditelja ne oslobađa ga obveze uzdržavanja djeteta.

Po izmjenama i dopunama Obiteljskog zakona može se izvršiti ovrha na cjelokupnu plaću osim u dijelu koji čini jedna četvrtina prosječne neto plaće u prethodnoj godini isplaćene u pravnih osoba u RH..

Nemate se posebnog razloga bojati susreta između majke djeteta i djeteta.Važno je da to vrijeme bude u pravom smislu riječi susret između djeteta i roditelja i da se suzdržite bilo kakvih rasprava,sukoba i sl.pred djetetom.Za to postoje druga mjesta i bez prisustva djeteta..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad podnesete tužbu za razvod braka sud će vas uputiti prema CZSS od kojeg će zatražiti tzv.posredovanje prije razvoda, koje uključuje i psihološko testiranje i razgovor s psihologom Centra.

Kasnije,za vrijeme daljnjeg postupka pred sudom, moguće je zatražiti od suda, uz navođenje opravdanog razloga, da se izvrši i sudsko vještačenje po sudskim vještacima- kliničkom psihologu i/ili psihijatru.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Glede psihijatrijskog vještačenja, tu bi sjajan osvrt imao bigfoot...

Istina živa da bi nakon spomenutog broja godina kad se majka sjeti djeteta pa još krene i sa ovim što doživljavate, trebalo puuuuno više od psihijatrijskog vještačenja i ne tek toliko da se procjeni, no taj dio priče nije za očekivati da funkcionira...

Da, možete zatražiti vještačenje i moguće kad bi netko kompetentan se time s voljom bavio da bi bilo vrlo iskoristivo.

 

No, po dojmu koji ostavlja vaš post, našli ste se u situaciji kada ste, kao i brojni drugi u sličnim ili manje sličnim, se upitali koliko je zdravo razmišljanje koje ste čuli.

Nažalost, koliko god se pripremali, uvijek zatekne razina i količina kojekakvih bljuvotina za koje bismo kolokvijalno mogli reći da "nemaju veze s mozgom"...

 

Poduzmite što god je u vašoj moći da zaštite dijete i sebe, a u prednosti jeste jer je djetešce već prilično dugo s vama i prilično dugo napušteno i zanemareno od strane majke...

 

Samo nemojte upasti u zamku izbjegavanja, da ne kažemo zabrane da majka viđa dijete. Ne kad joj puhne nego određenim danima.

 

Da izbjegnete situaciju da vas optuži da joj ne dovoljavate da vidi dijete, ne bi bilo zgorega da pokušate pismenim putem, možda preko odvjetnika čak, predložiti dinamiku susreta i to onako kako sud ima običaj odrediti. Započevši konstatacijom da je tada-i-tada napustila obitelj i dijete, do dana današnjega nije sudjelovala u njegovom uzdržavanju, susrečući ga neredovito te koliko dugo. Ako je vremenski period duži, možda se možete poslužiti i argumentom kojim se czss služi kad očevima određuje nadzor tijekom susreta pa napomenuti kako je djetetu potreban adaptacijski period za samostalno druženje s osobom koju ne viđa a zbog niske kronološke dobi, da se susreti odvijaju u vašem prisustvu na koje je naviklo kao na faktor pouzdanosti. A sve radi dobrobiti djeteta, ostvarivanja njegovih zakonom propisanih prava na susrete s roditeljem s kojim ne živi, kako bi ih imalo priliku realizirati prije rješenja suda, privremenog ili konačnog.

 

Nije zanemariv pisani trag da vodite računa o djetetovim pravima, želite surađivati, značajan vam je kontinuitet u njegovom životu itd...

Obzirom na postupak koji ćete voditi...................

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stvar je ovakva:rekao sam da dijete može viđati svake nedjelje u dogovoreno vrijeme i mjesto.Kad je došla dijete se nije iznenadilo nit je pitalo gdje je do sad bila a tako isto i na odlasku gdje ide i kad će doć primio me je za raku ušli smo u auto i nije ju spomenuo dabi ona danas nazvala i tijekom razgovora samnom rekla da će ona tražiti skrb nad njim čim se riješi podstanarstva tj dok njezin neznam kako da ga nazovem ne izbaci svoju ženu i dijete iz kuće.Ako sud ili nadležna ustanova sad dodijeli dijete meni da li ga može poslije oduzeti i dati njoj kad riješi stambeno pitanje?Naše dijete nije otišlo na wc da ga ja nisam odveo jako smo povezani i mislim ka bi bio dodijeljen njoj da bi samo patilo da li to sud uvažava?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odluku sud mijenja samo kad nastanu "nove" okolnosti. Kad dijete povjere vama, inicirati promjenu može dijete samo svojom željo kad bude toliko staro da njegova želja bude značajan faktor u tome, a to nije još priličan broj godina... ili ako se pokrene postupak kojim bi se dokazalo kako ste najednom postali roditelj koji više nije pouzdan.

 

Vi se upravo nalazite u situaciji kakvoj je uvriježeno da se smatra majku: pouzdan i prisutan roditelj.

 

A ako sud dijete povjeri vama nikakav argument za izmjenu odluke nije to što majka koja je napustila dijete više nije podstanar.

 

Jer, vaš argument nije "imam stan" nego "ja sam roditelj koji o djetetu brine, i angažmanom i financijski".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U petak sam zvao socijalnu službu i rekli su mi da dođem prvi radni dan nakon nove godine da porazgovaramo o mom slučaju.Bojim se što će oni napraviti jer u mojem riješenju o invalidskoj mirovini piše fizička invalidnost više od pola a ne u postotcima a ona je potpuno zdrava što se tiče fizički.Oprostite mi na svim ovim pitanjima postao sam jako zbunjen jer bitno mi je samo moje dijete i da je njemu dobro i neću dozvoliti da mi ga uzmu zato moram znati što više.Hvala vam do sad ste mi puno pomogli

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro je da ste kontaktirali CZSS i da ste dogovorili razgovor o vašem životnom problemu.Bilo bi vema poželjno da i u pisanom obliku dostavite CZSS kronološki opis

događaja,kao i da zahtijevate intervenciju Centra povodom napuštanja malodobnog djeteta od strane njegove majke,te zanemarivanja obveze uzdržavanja i skrbi o djetetu.

Važno je da inzistirate da CZSS stekne potpuni uvid u sadašnji način,mjesto življenja i isključivo vašu brigu za malodobno dijete.CZSS je dužan to učiniti po službenoj dužnosti,ali nije zaninemarivo da i vi na tome inzistirate.

Vaša fizička invalidnost ne mora biti nikakva prepreka da se adekvatno skrbite o vašem djetetu.

Također je potrebno da podnesete tužbu za razvod braka nadležnom općinskom sudu.

Susrete između djeteta i njegove majke i dalje održavajte.

 

To što je majka djeteta vama izjavila da će ona tražiti kada rješi stambeno pitanje ,da dijete živi s njom ne znači ništa.Za pretpostaviti je da djete i sada živeći s vama ima adekvatno rješene uvjete stanovanja (o tome će se očitovati CZSS u svom nalazu i mišljenju koje će na zahtijev suda donijeti u postupku posredovanja prije razvoda braka),tako da njeno rješavanje stambenog pitanja neće biti nikakva bitna promjena okolnosti zbog kojih bi se mogao mjenjati već ustaljeno mjesto življenja djeteta.(kao da i u podstanarstvu nije moguće imati zadovoljavajuće uvijete stanovanja,te koliko roditelja i djece žive kao podstanari,pa se i dalje roditelji brinu o svojoj djeci)

 

Najvažnije je da CZSS uvidi da vodite adekvatnu brigu za dijete,da na vrijeme i na ispravan način zadovoljavate njegove potrebe.Pri tome CZSS bi trebao uočiti i snažnu emocionalnu povezanost između vas i vašeg djeteta,za razliku od povezanosti između njegove majke i njega (napuštanje djeteta od strane majke,reakcija djeteta pri susretu s majkom i nakon njenog odlaska,što je vidljivo iz vaših prijašnjih postova).Svako udaljavanje djeteta od vas bi u tom slučaju bila snažna psihološka trauma za dijete koja bi mogla dovesti (a u pravilu i dovodi) do teških posljedica za normalan emocionalni razvoj djeteta,a u adolescentnoj dobi i do određenih psihijatrijskih poremećaja..

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bio sam u CZSS i shvatio sam da tek sad moram biti hladne glave.Tražio sam kako njezino tako i svoje psihičko viještačenje a odgovor je bio:ako majka dijeteta dobrovoljno daje dijete meni na skrb onda ja moram ići na te sve preglede , a za nju to nije potrebno.Ako ja smatram da ona nije baš psihički stabilna kako ću ja njoj dozvoliti da ona bude s dijetetom cijeli dan bez moje prisutnosti kad za to dođe vrijeme jer ponavljam to što je ona napravila i rekla proteklih dana po meni to nije zdrav razum.Rekao sam joj da se njoj nešto gadno pomiješalo jer je poznam jako dugo.I još nešto trebao bih dobiti odštetu zbog ozljede da li ona ima zakonsko pravo na dio jer se ne bih iznenadio da to traži

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz vaših prijašnjih postova vidljivo je da je majka djeteta napustila zajedničko dijete i da ne skrbi o djetetovim potrebama na bilo koji način.

 

Stoga ne stoji konstatacija CZSS da je vama majka djeteta povjerila dijete na skrb,kako iz ovog što sam gore napisao,tako i iz razloga jer ste i vi skrbnik djeteta, jer ste djetetov otac.Samo u ovom slučaju,silom prilika, vi obavljate cjelokupnu skrb i vodite brigu o djetetu,dok udio drugog roditelja(majke) u skrbi prema djetetu ne postoji(jer ista to ne želi).

Vaše nastojanje i prikazivanje i objašnjavanje situacije treba ići u tom smjeru..

 

Ukazivanje na njeno ponašanje s aluzijom na duševno zdravlje,neće vam u ovom trenutku pomoći.(iako je i to moguće iznositi).Takvo ponašanje može biti i namjerno(''prljava igra''), u cilju da vas osobno isprovocira i da napravite greške u svojim postupcima za koje ćete kasnije snositi posljedice..Ona se može (a vjerojatno i hoće) u sasvim drugačijem svjetlu prikazati pri dolasku na CZSS i za sve probleme optuživati vas..

 

Zbog svega vam stvarno treba hladna glava, ali jednako tako i dobar pravni zastupnik-odvjetnik, koji će usmjeravati vaše postupke...

 

Mišljenja sam da je potrebno da podignete tužbu za razvod braka(što prije) kako bi sve ovo što se događa bilo usmjereno prema sudu,gdje vladaju određena pravila,što će vam bitno olakašati situaciju...

 

Odšteta za tjelesnu invanlidnost pripada vama, jer je invalidnost nastala na vašem tijelu i isplaćuje se zbog štete koju ste vi doživjeli..

 

Na koji način će se odvijati susreti između djeteta i njegove majke u budućnosti,u ovom trenutku vam nije presudno pitanjeTo će biti određeno kroz sudski postupak.Bitno je da se sada odvijaju u vašoj prisutnosti i kao što sam vam i prije napisao nastojte ne ulaziti u polemike,svađe i sl.za vrijeme tih susreta.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bio sam kod odvijetnika koji me zastupa u slučaju odštete i pitao ga u vezi rastave.Rekao mi je da nazovem suprugu i da ju pitam da li želi sporazumnu rastavu braka.Nazvao sam i rekla je da.To sad trebam javiti odvijetniku. Jedino što sam ja shvatio po njegovim riječima je to da tužba košta a sporazum ne.On kao odvijetnik normalno ima svoju cijenu ako idem s tužbom i on će me zastupati a sporazumno mi nije potreban odvijetnik i ja mogu sam predati papire za rastavu nadležnom sudu.Što ja dobivam ili gubim ako idem s tužbom ili sporazumno? Iskreno ništa mi nije jasno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako idete sporazumno onda zajedno podižete tužbu..Ukoliko vi sami podignete tužbu,a vaša sadašnja (još) supruga pred sudom izjavi da prihvaća razvod,sud će smatrati da je brak sporazumno razveden.To vam je sve što se tiče samog razvoda u užem smislu..Međutim vi imate malodobno zajedničko djete..Staoga je potrebno da obavite tzv.posredovanje pri CZSS.(uputit će vas sud rješenjem koje će donijeti na prvom ročištu)Također sud mora u toku postupka donijeti odluku s kojim će roditeljem dijete nastaviti živjeti,koliko će drugi roditelj doprinositi ( u novcu) za njegovo mjesečno uzdržavanje i odrediti način susreta i druženja između djeteta i roditelja s kojim dijete ne živi..

Znači sam razvod braka (u užem smislu) je jednostavan,ali zbog malodobnog djeteta trebate onda postići i dogovor u vezi ovog što sam vam gore napisao.Ukoliko ne postignete dogovor o svemu onda postupak pred sudom zna potrajati..

Angažirnje odvjetnika nije neophodno kad sve ide sporazumno,međutim ako niste sigurni da će tako i biti, pametno je da imate nekog tko će vas savjetovati u toj pravnoj proceduri...a vaša situacija mi se upravo čini takva (volio bih da griješim)..

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa ona je rekla da će tražiti da se meni oduzme dijete i dodijeli njoj čim se malo smijesti a to znači kao što sam već napisao dok taj njezin ne riješi sa svojom suprugom i izbaci ju uz kuće.Ja dijete nedam od sebe.Njezine riječi su:ti si invalid, imaš malu mirovinu i muško si a ja sam majka i zakon je na mojoj strani.I ja sam tako mislio dok mi vi niste obijasnili da to nije baš tako i sad mi je puno lakše jer će i socijalna služba vidjeti da smo ja i moj Brunkać jako povezani.Ja sam odrastao bez oca jer je umro kad sam imao 9 godina mama se udala nakon 12 godina za predivnog čovijeka.Jako dobro znam kako je dijetetu bez zaštite oca a ja postojim samo za svog sina.Nedam ga nikome.Kad odraste nek sam odluči što je najbolje za njega a sad sam ja tu da ga pokušam izvesti na pravi put jer je on moj svijet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Konačna odluka o tome s kojim će roditeljem živjeti dijete biti će donesena u sudskom postupku kojim će se brak razvesti.

Vaši osjećaji su razumljivi,roditeljski,a vaša borba za svoje dijete je pravedna..Međutim,morate biti spremni da to neće biti ni malo jednostavno..Ponovu ću ponoviti,a vi sami odlučite,potreban vam je odvjetnik...Novac koji ćete utrošiti zbog angažiranja odvjetnika je minoran u odnosu na cilj koji želite postići..

Što se tiče socijalne službe,ne očekujte previše...Važno je da cijelu stvar ispravno postavite.

Po meni bi to značilo:

1.majka je napustila vlastito dijete

2.majjka ne skrbi na bilo koji način o djetetu

3.vi ste preuzeli potpunu skrb i brigu o djetetu i to činite na adekvatan način

4.emocionalna povezanost između vas i vašeg djeteta je izražena,za razliku od povezanosti s njegovom majkom

5.djete ima adekvatne uvijete stanovanja i nalazi se njemu već poznatoj sredini

6.svaka promjena načina života djeteta, a posebno odvajanje od vas (oca) bila bi traumatična za dijete

 

Riječi vaše sadašnje supruge ne bih želio detaljnije komentirati.Samo mogu reći da takvo nešto može izjaviti jedino osoba koju je u potpunosti preplavio osjećaj mržnje i osvete i kojoj dijete nažalost služi kao sredstvo obračuna..Ne dajte se uvući u te ''vode'',postavite svoj cilj i idite samo prema njemu,a to je vaše dijete..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ribič, odvjetnika, please...

Od sporazumnog vam nema ništa, jer se oko ključne stvari razilazite drastično.

Nemojte uopće razmišljati koji su majčini motivi, jer i uz najbolju volju, teško da ćete proniknuti u to.

Ne trošite energiju niti vrijeme.

Zakon nije na strani majki a protiv očeva, već su odluke, moramo priznati, drastično veći postotak povjeravanja djece majkama. No, rijetko je koja majka dijete ostavila ocu, ne viđala ga i ne sudjelovala u njegovom uzdržavanju, češći je obrnuti slučaj.

Zasigurno se neće dogoditi da će sudac napisati rečenicu u stilu: dijete se povjerava majci, otac će dijete uzdržavati iznosom tolikim i tolikim, a majka će ga uzeti k sebi kad se malo bolje snađe, a po vlastitom nahođenju.

Ali, pripremite se kvalitetno za proceduru koja će biti sve osim ugodna i sve osim mirna, pripremite tonu živaca u rezervi, a dobro bi došao i vosak za uši kad vam servira "sigurni ishod".

No, odvjetnika... jer držati baš sve konce pod rukama sami...

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Neznam kako je ovo završilo ali moj brat se nalazi u sličnoj situaciji. Razlika je što je i nakon svega CZSS izdao mišljenje da je zbog niske kronološke dobi djeteta (2,5 god) bolje da dijete bude s majkom mada ga je ona došla vidjeti 2x u 6 mjeseci. S obzirom na to hitno nam je doći do članaka i analiza koliko je otac važan u razvoju dječaka. Ako netko ima linkove bila bih zahvalna da ih ovdje stavi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pokušajte u sudskom postupku u kojem će se donijeti konačna odluka osporiti mišljenje CZSS i zatražiti mišljenje kliničkog psihologa i eventualno dječjeg psihijatra,a sve s obzirom na okolnosti koje ste naveli. ( majka koja je svoje dijete vidjela dva puta u 6 mjeseci)

 

 

Napiasano je ''brdo'' stručne literature koja nedvojbeno ukazuje da je otac kao roditelj djeteta izuzetno potreban za normalan psihoseksualni razvoj i odrastanje djeteta u kompletnu ličnost sposobnu za samostalan život.

 

Meni je osobito draga i svima razumljiva je knjiga ''Umijeće ljubavi'' od Erica Fromma.Tu možete pročitati o karakteristikama majčinske i očinske ljubavi i njihovoj utjeacaju na formiranje ličnosti djeteta...

 

Uloga oca u ranoj dobi djeteta nije očita kao majčina, ali je svejedno vrlo velika. Otac svojom biološkom i djelomično socijalnom različitošću od majke unosi u odnos s djetetom više stvarnosti vanjskog svijeta. Brinući se o djetetu otac kao osoba vrlo bliska njemu utisne između majke i djeteta, te na taj način potiče separaciju.

Ako je majka ona koja djetetu daruje život, i ona koja svojom toplinom i ljubavlju postavlja osnovu djetetovog sebstva, otac je onaj koji djetetu omogućava da izađe iz simbioze, onaj koji daje smisao separaciji.

Otac je onaj koji djetetu nudi svijet izvan simbioze kao neizrecivo lijep i daje djetetu poticaj da se upusti u njegovo istraživanje.

 

Pogledajte na ovom mjestu neke relativno novije spoznaje o ulozi oca kako roditelja:

 

http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=7&Tekst2ID=&Show=1378

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...ne bi bilo zgorega pronaći, a sjećam se izjava u novinama i na televiziji, ravnateljice Centra u Nazorovoj u Zagrebu kada je iznosila kao jako veliki problem te ustanove npr. kada roditelji o djetetu ne skrbe na niti jedan način već se svako 3 mjeseca pojave na sat vremena vidjeti dijete i stoga posvojenje nije moguće jer im se ne može oduzeti roditeljska skrb (čl.114, st.2/7). Dakle, inzistirajući na 3 mjeseca propisana zakonom. kao dodatak, uspoređujući sa 6 po 6 mjeseci.

 

Zatražite i pismeno mišljenje pravobraniteljice za djecu da rastumači čl. 114 st. 2/(6? i) 7, te neka pismeno obrazlože na kojim argumentima temelje mišljenje kojim preporučavaju povjeravanje djeteta osobi koja čak ispunjava uvjete za lišavanjem roditeljske skrbi. Naravno, uz predhodnospomenuto mišljenje priloženo tome. Te "dokaz" kako je dijete, o kojem je otac skrbio dulji period bez ikakvog sudjelovanja majke, do sada bilo i još niže kronološke dobi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Probali smo. Napisali 7 stranica pritužbe na lažne navode CZSS-a. Poslali na CZSS, ministarstvo zdravstva, obitelji, pravob. za djecu, prav. za ravn. spolova i td. Ukupno 9 adresa. Odgovorilo min. obitelji sa dopisom u kojem od min. zdravstva hitno traže da se slučaj riješi i isprave pogreške. Pravob. za djecu poslala dopis u 3 rečenice "obratite se min. zdravstva". Na CZSS su rekli da se oni neće očitovati te mu u lice rekli da je dosadan i da ako su oni rekli da je majka važnija onda je i on se nema što sada s njima prepucavati papirima. Na min. zdravstva u tel. razgovoru odgovorili da nemaju namjeru provjeravati navode i petljati se u rad CZSS-a. "Mi smo ipak stručnjaci i šta vi sada hočete i maltretirate nas?!?"

Trakavica...

Uglavnom, u utorak je ročište... Možemo se samo nadati da će sudac sve pročitati i saslušati a ne slijediti "stručno mišljenje" CZSS-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Telefonski razgovori su se pokazali savršeno neučinkovitim u svakom kontaktu u kojem se zahtjeva zaštita djeteta i njegovih prava u bilo kojem smislu, makar se pozivalo na zakonske odredbe.

 

Vjerujem da ni u ludilu osobe s kojima ste razgovarali ne bi na papir stavile potpis nakon teksta koji ne iznosi niti jedan argument zašto se preporuča povjeravanje djeteta osobi koja ga viđa 2x godišnje unatoč jasnim odredbama koje 3 mjeseca neskrbljenja o djetetu smatra dovoljnim da ga se liši roditeljske skrbi, a kamoli povjeri dijete. Da odgovore koje navodite i ne spominjem.

 

Da je virnuti u ona testiranja roditelja, očevidnike i procjene koji predhode mišljenju sudu... pa o stručnosti dalje...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve odgovore koje ste primili priložite na sudskom ročištu koje slijedi.

 

Na istom ročištu trebao bi se pojaviti i predstavnik CZSS te zahtjevajte da svoj ‘’nalaz i mišljenje’’ obrazloži.Nemoj te se ustručavati iznijeti i sve što vam je kazano usmenim putem od strane tzv. djelatnika Centra.

 

Zatražite od suda da se pribavi mišljenje kliničkog psihologa i psihijatra s obzirom na na sve okolnosti koje ste naveli,osporavajući ‘’nalaz i mišljenje’’ koje je donio CZSS.Ukoliko dobijete nakndano još mišljenja od institucija od kojih ste to zatražili, dostavite ih sudu.

 

Ako smatrate da niste u potpunosti spremni za ročište koje se uskoro treba održati,pokušajte odgoditi zakazano ročište.

 

Naravno da trebate u ovakvom postupku imati punomoćnika/odvjetnika kako ne bi počinili greške.

 

Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi obratite se predstavkom u kojoj će te iznijeti sve primjedbe i ostalo za što snmatrate da je Centar u svom postupanju pogriješio i tražiti hitnu ispravku istih.Na vaš pisani zahtijev oni moraju odgovoriti.

 

Također ponovite zahtijev za očitovanjem prema Pravobraniteljici za djecu,ali ovaj put iznesite sve činjenice i dostavite sve dokumente i dokaze koje posjedujete i zahtjevajte da preispita cijeli slučaj,što je dužna i učiniti,pa mišljenje koje će tada donijeti sigurno neće biti u ‘’3 rečenice’’

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Telefonski smo ih sve zapravo pokušali nekako natjerati na pismene odgovore jer nismo dobili odgovor u roku od 45 dana od predaje pisama (osim ona 2). Min. zdravstva je prva predstavka poslana krajem 10-tog. mjeseca a druga prije 45 dana. Niti na jednu nema odgovora. A očito prema riječima "stručnjakinje" neće ga niti biti. Brat bilježi sve razgovore koje vodi sa CZSS pa će ih prezentirati na sudu. S obzirom da smo sudu predali predstavku na "stručno mišljenje" CZSS-a ne znamo da li da se odmah postavi tako da traži mišljenje kliničkog psihologa i psihijatra ili da pričekamo i vidimo što će sudac na sve to reći...

 

O stavu CZSS-a dovoljno govori slijedeće: Malcu je dijagnosticiran distoni sindrom kada je imao 3 mjeseca. S obzirom da je slijedećih 9 mjeseci išao u Klaićevu fizioterapeutu i na ine kontrole, majci je odobreno da do 3. godine djeteta bude "radi njege i čuvanja djeteta" kući uz naknadu CZSS-a. U tom rješenju piše da se za svaku promjenu a koja je od važnosti za to rješenje u roku 8 dana mora obavijestiti CZSS. Brat ih je u tom roku obavijestio da je majka napustila dijete i njega. Srećom, malac više nema nikakvih problema. Posljednjih 6 mjeseci (od njena odlaska) brat je obavio s njim sve kontrole i dobio pisano da je malac super i da ne treba nikakvih kontrola i slično. Čak ima i nalaz psihologa iz Klaićeve od prije 2 mjeseca da malac u potpunosti zadovoljava psihološki profil za dijete te dobi. Sve te papire ima i CZSS i u njima piše da je sve pretrage s njim obavio otac budući da ih je majka napustila. Ima i dokaze da u 6 mjeseci nije dala niti kune za malca čak i njezine SMS-ove u kojem ga obaviještava da niti neće financijski pomagati dijete jer joj je Nada (op.a. djelatnica CZSS-a) rekla da netreba. CZSS joj i dalje - nakon 6 mjeseci isplaćuje naknadu za njegu i čuvanje djeteta. Jedino što je na njenoj strani je da uredno svaki drugi dan šalje SMS bratu sa istom rečenicom "Kako je moje dijete?" (copy/paste?!?) Bratu je odvjetnik rekao da se to na sudu može prihvatiti kao briga za dijete. Zanimljivo je i da u svim predstavkama sudu ona i njezin odvjetnik navode da je opasno da dijete bude udaljeno od majke jer ima distoni a u objašnjenju bolesti navode "gušenje djeteta pod stresom". Čak imamo iz medicinske enciklopedije izvućeno da ta dijagnoza nije to što ona navodi nego naprosto nešto što se pojavljuje kod djece do 1. godine a radi se o različitom tonusu mišića (ili je mlohavo ili ukočeno....) a nestaje do prvog rođendana. Brat će s tim probati pokazati da se i CZSS i ona pozivaju na nešto o čemu se čak nisu niti raspitali. Isto tako našao je i kutiju šumečih multivitaminskih tableta koje je vidio da je stavljala malcu u flašicu. Kad je pogledao uputu vidio je da je za djecu od 11. godine na dalje. I to će ponijeti sa sobom...

Čak nosi i fotografije kuće u kojoj ona živi i gdje želi odvesti dijete (300 km od oca) a gdje se vidi da nema kupaonice, samo 2 sobe i dvorišna kuhinja bez tekuće vode u kojima žive ona, njezini roditelji i brat.

Moram priznati da je cijela obitelj iscrpljena sa tom situacijom i strahom što će biti sa malcem.

Budući da nam je svaki savjet dobrodošao, zahvaljujem svima na pomoći i ponavljam molbu da nastavite sa svojim savjetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I da ima još nešto. Ona je 3 dana nakon odlaska u mjestu svojih roditelja (300 km od brata) brata prijavila za zlostavljanje na osnovi neke masnice na ruci. Naravno da je odmah policija reagirala. Brat ima presudu sutkinje za prekršaje u kojem piše da je oslobođen krivnje i da je sutkinja nakon saslušanja supruge ustanovila da je njezin odlazak i prijava UNAPRIJED SMIŠLJENI ČIN a u svrhu ostvarivanja koristi u brakorazvodnoj parnici.

Sve to piše boldano u presudi. I to će brat ponijeti na sud zajedno s kopijom stranice iz obiteljskog zakona koju je pronašao među njenim papirima a koja se odnosi na podjelu imovine u brakorazvodnoj parnici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Zbog takvog ponašanja nadležnih službenika pri Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi obratite se izravno kako ministru Milinoviću, tako i pomoćniku ministra za pitanja socijalne skrbi Dragutinu Keserici i zatražite hitnu intervanciju,uz navođenje svih podataka i činjenica koje ste i ovdje iznjeli. Možete se obratiti i faksom i pisanim podneskom.Morate dobiti neki odgovor od nadležnih,u protivnom možete se obratiti i Vladi RH,te ponovo Ministarstvu barnitelja,međugeneracijske solidarnosti i obitelji od kojih ste već dobili odgovor.Ne treba se ustručavati od takvog obraćanja ,jer vam se nikakva šteta ne može dogoditi..

 

Što se tiče samog distonog sindroma,koji je stvarno blaži poremećaj tonusa mišića (napetosti) u dojenačkoj dobi i kao takav prestavlja najčešće prolazno stanje,stanje koje se normalizira tokom razvoja djeteta.

Nikakva opasnost od gušenja u ovom sindromu u stručnoj literaturi nije navedena (posebno u dobi u kojoj se dijete sada nalazi), za razliku od tzv.spastičke paralize (drugog oblika kliničke slike cerebralne dječje paralize) gdje je u tzv,pseudobulbarnoj formi moguća zbog slabosti mišića koji sudjeluji u gutanju i disanju i što se može posebno pojačati kod infekcija dišnih putova.

Kako ste već naveli da je stannje kod djeteta gotovo potpuno normalizirano za potvrdu toga posjedujete nalaze potrebno nje iste priložiti sudskom spisu (to neka učini vaš odvjetnik).

Ukoliko dođe i tada do osporavanja suprotne strane u vezi dijagnoze i stanja kod djeteta, treba predložiti sudu da zatraži vještačenje kako dosadašnje medicinske dokumentacije djeteta ( što uključije i zdravstveni karton djeteta), tako i trenutnog stanja djeteta od strane sudskog vještaka neuropedijatra…

 

Nakon što osporite ‘’nalaz i mišljenje’’ CZSS,stvar je vašeg odvjetnika da odredi vrijeme kada i na koji će način zatražiti vještačenje sudskih vještaka kliničkog psihologa i psihijatra,te na koje okolnosti (kao i prije navedneog vještaka neuropedijatra)…

Nalaz I mišljenje navedenih sudskih vještaka je također moguće osporavati u postupku pred sudom.ukoliko ne budete zadovoljni s istim,te tražiti tzv.supervještačenje,najčešće od stručnjaka Medicinskog fakulteta ili Hrvatskog liječničkog zbora.Ovo pišem iz razloga da znate koje sve mogućnosti imate na raspolaganju tokom postupka pred sudom,ali se također nadam da ih nećete trebati koristiti,bar ne sve navedene….

 

Što se tiče SMS poruka koje majka djeteta kako kažete šalje svaki drugi dan,istina je da se one mogu okarakteritirati kao njena briga za dijete,ali takvu konstataciju može prihvatiti samo nestručnjak.Naime.vrlo dobro je poznat intezivni roditeljski osjećaj,a moglo bi se slobodno reći ‘’nagon’’ da se skrbi i štiti svoje dijete bez obzira u kakvoj se situaciji nalazi.To vam može potvrditi i svaki zdravi i normalni roditelj.

Međutim,same SMS poruke koje dotična majka šalje,iako zna da je dijete vrlo niske dobi i k tome još zdravstveno ugroženo ,ukazuje da ona ima velikih problema (možda čak i zdravstvene prirode) koji je ometaju u noramlanoj brizi,skrbi i sl.prema djetetu.

CZSS to nije uočio,što ništa nije čudno obzirom na dosadašnji rad istog kako i njegove (CZSS) stručne kadrove koji bi se trebali baviti ovom problematikom.

Zbog svega,ostaje mogućnost da se zatraži i vještačenje (psihijatrijsko) majke djeteta u toku sudskog postupka…

 

Sama činjenica koju ste naveli da CZSS i dalje isplaćuje naknadu majci ‘’radi njege i čuvanja djeteta’’ iako to ista ne čini,ukazuje na to da navedeni CZSS nije uopće utvrdio činjenično stanje,što predstavlja dodatni argument u osporavanju nalaza i mišljenja te institucije…

 

Treba provjeriti u tzv,nalazu i mišljenju CZSS da li su njihovi djelatnici posjetili mjesto gdje živi majka djeteta i da li su naveli u svom izvješću uvjete koje ste vi opisali…Ukoliko to nije učinjeno,to je još jedan razlog za osporavanje mišljenja CZSS..

 

Čini mi se da je pred vama dugotrajan postupak za koji se dobro morate pripremiti i ‘’naoružati ‘’ se velikim strpljenjem,upornošću i biti pripravni i na veće materijalne troškove…Sigurno je da se postupak neće tako brzo završiti pred sudom,posebno ako se bude išlo na sva moguća vještačenja i sl.

 

Bilo bi dobro da otac djeteta napiše pismo majci djeteta (koje će priložiti i u sudski spis) u kojem će je upozoriti na njenu neadekvatnu brigu i zapuštanje djeteta,te je pozvati da promjeni svoje ponašanje,a sve na dobrobit djeteta.To će biti dokaz da otac ne želi majku isključiti iz života i skrbi za dijete i kao takav će pokazati da je on daleko prikladniji roditelj koji zna prepoznati i zadovoljiti potrebe djeteta,da mu je dijete u prvom planu,bez obzira na trenutačnu situaciju…

 

PS.

Naravno da ćete sudu priložiti i sve štoj e odlučeno u prekršajnom postupku u kojem je vaš brat lažno prijavljen za fizičko zlostavljenje.Sve to treba povezati u jednu cjelinu s ovim što je prije napisano,a zaključno bi se moglo kazati da majka djeteta obzirom na sve izneseno nije pogodan roditelj s kojim bi djete nastavilo živjeti i da ‘’mišljenje i nalaz’’ CZSS ne odgovara stvarnoj situaciji i kao takvo je neprihvatljivo….

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Draga mi i poštovana ZabrinutaTeta :)

Vaša je borba veličanstvena i sveta !

 

Newbie i Canis , nerazdvojni dobrotvorni par ,

od srca su Vam dali najbolje savjete na dar :)

 

Ovim stihovima Vam sitnu podršku dajem ,

te na nehumane državne institucije lajem :(

 

Treba ih brzo baciti na stup srama ,

a za to je rođena medijska galama !

 

Za početak Vam predlažem radio Stojedan ,

gdje je svaki radnik ,i suradnik, zlata vredan :)

 

Za dobrobit nećaka se kao tigrica borite i dalje :)

želim Vam munjevitu pobjedu i odlično zdravlje !

 

P.S.

Parliament show

Ponedjeljkom od 10:45 i četvrtkom od 16:45

Željko Matić = glavni i odgovorni :)

...jedna je od najslušanijih emisija RaDiJa lOl. Emisija se zasniva na pitanjima slušatelja iz bilo koje sfere života. Pri tome slušatelji ostaju anonimni, a oni imenuju osobu od koje traže odgovor, s mogućnošću da ponuđeni odgovor prokomentiraju u idućoj emisiji.

Možete se javiti direktno u program na brojeve telefona 4891101 i 4891102 ,

ili im napišite pitanje na njihovom internetskom prozorčiću www.radio101.hr

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Da ne otvaram novu temu a i buduci da se cijela problematika oko koje trebam pomoc nalazi ovdje...

 

Dakle, opet (nazalost) trebam vasu pomoc.

 

Samo da ukratko podsjetim: navrsava 9 mjeseci kako traje brakorazvodna parnica moga brata (u ovoj temi je vec podrobnije objasnjeno) i paralelno s tim "borba" oko moga necaka koji zivi s ocem u kojoj je brat dobio privremenu sudsku odluku o tome s kim dijete zivi.

 

Danas je bilo novo rociste na koji su pozvani svjedoci njegove (jos uvijek) supruge: njezina majka i njezin brat (koji btw. zive 300 km od mjesta gdje su oni zivjeli, a koji su svjedocili o narusenim bracnim odnosima i o tome kako brat odgaja maloga). Nemoram Vam ni pricati koje je drvlje i kamenje padalo od ljudi koji su za vrijeme dok su zivjeli zajedno doslovno 3 puta bili kod njih.

 

Brat je danas predlozio svjedoke sa svoje strane i izmedju ostalog naveo nase roditelje i mene s obzirom da smo zivjeli u istoj kuci i da ako netko zna kakva je situacija bila i kakva je sada onda smo to mi. Njezin odvjetnik je na to trazio da nas se ne pozove zbog pristranosti na sto je sudac rekao i da nas upravo zbog toga vjerojatno nece zvati.

 

Moje pitanje je kako je moguce da se jednu (pristranu) stranu zove a drugu ne i sto mozemo napraviti?

 

Canis, Newbie i ostali sa iskustvom i znanjem, molim Vas pomozite nekim pametnim savjetom jer ja jedino sto vidim je izuzece suca ili eventualno postoji mogucnost da se pojavimo na sudu i inzistiramo da svjedocimo.

 

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

O pristranosti/nepristranosti bi se dalo pogledati prijavu te daljnji postupak pred sudom glede obiteljskog nasilja, o čemu je predhodno u drugom postupku utvrđeno kako se ne radi o istini, već kako ste naveli da je sutkinja napisala- pokušaju ostvarivanja koristi glede brakorazvodnog postupka. Tada je majka živjela sa već ispitanim "nepristranim" svjedocima, koji moguće da nisu bili s tim majčinim postupkom upoznati, ali teško je za povjerovati da nisu.

Jesu li imali kakvu ulogu u tom postupku pred sudom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala Newbie na brzom odgovoru (ili protupitanju).

 

Nisu pozvani pred sud u postupku obiteljskog nasilja buduci da nisu bili niti prisutni tom "nasilju".

 

Ona je sama izjavila da je njezina majka zvala rodjaka (inspektora) te su majka i brat bili s njom kod tog rodjaka u policiji i da je taj rodjak pisao prijavu te ih uputio sta dalje raditi.

 

Prema toj prijavi je ODO pokrenulo postupak a da se na 2 rocista NITKO iz ODO-a nije uopce pojavio. Ocito su i oni zakljucili da je to muljaza ali su morali postupiti po rodjakovoj prijavi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i da... od nas je za svjedoka u prvoj parnici bila samo moja majka koja je taj dan provela s njom. Majka je samo dala izjavu da je ona nekoliko puta rekla "Danas cemo se posvaditi" i da kad je brat trebao doci s posla ona je uzela dijete i krenula prema njihovu stanu. Mama ju je zaustavila i molila da ako se misli prepirati s muzem ostavi dijete kod nje. Njezin odgovor je bio "Ne dolazi u obzir. Neka dijete vidi." (napomena: dijete je par dana prije dogadjaja napunilo 2 godine)

 

Ona (jos uvijek sogorica) je sve to potvrdila na sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i samo da napomenem...

 

Kako sve to poduze vec traje i kako je brat ipak dobio da privremeno dijete zivi s njim, nekako se nadam da je sudac odlucio to sve produziti do one famozne brojkice (djetetove 3 godine) jer ce se tada i napuniti godina dana kako mali mish zivi s ocem.

 

Ali nas ipak zbunjuje i plasi to sto je odbio svjedoke. Iskreno nismo pametni... Ali smo se ipak odlucili pripremiti na najgore.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mišljenja sam da u ovom trenutku nemate razloga za paniku,ta da ne trebate žuriti s zahtjevom za izuzeće,iako i takva mogućnost ostaje otvorena.

 

Najprije se obratite u pisanom obliku sudu-podneskom, u kojem ćete detaljno osporiti navode saslušanih svjedoka (protivne strane) prema onome što je napisano u zapisniku s ročišta,a također istaknite da se radi o vrlo pristranim svjedocima,najbližim rodbinskim vezama povezanih s protivnom stranom, koji su svojim svjedočenjem izravno zainteresiorani za ishod postupka i kao takvi su nevjerodostojni,te da isti nisu ni mogli svjedočiti na okolnosti poremećenih bračnih odnosa,a posebno na okolnosti odgoja djeteta od strane oca,jer fizički nisu bili prisutni u obitelji,te se njihovo svjedočenje sastoji u prepričavanju onog što im pristrano i s određenim ciljem kazano od suprotne strane (majke djeteta).

 

Za sada, iskaz suca da neće pozvati svjedoke vaše strane u postupku,koji je bio odgovor na protivljenje odvjetnika suprotne strane,prihvatite s rezervom.

 

Bilo bi dobro da razmislite o mogućim vještačenjima čije bi izvođenje trebali zahtijevati od suda,te da ista predložite na sudskom ročištu ,kao objektivan način utvrđenja stvarnog stanja,a posebno u djelu koji se odnosi na malodobno dijete,ali i oca i majku djeteta kao roditelje (već znate iz prijašnjih postova o čemu se radi).

Takvo utvrđeno stanje (vještačenjem) ima nemjerljivo veću težinu za samu sudsku odluku o povjeravanju djeteta na život roditelju (ocu).

 

U svakom slučaju predložite sudu da sasluša i svjedoke s vaše strane,te ih poimenice navedite s adresama, na točno određene okolnosti koje trebaju svjedočiti.Neka to ne budu samo vaša majka i vi,koji ste rodbinski vezani za oca djeteta,nego predložite i druge svjedoke (prijatelje,poznanike i sl.) koji su upoznati s cijelom situacijom,a posebno ako su i osobno nazočili određenim okolnostima koje mogu posvjedočiti.

 

P.S.

pm

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

odgovor pahuljicizg:

 

postoje i trazeno je da pristupe kao svjedoci (oni su naravno pristali, dapace neki se i ponudili) ali se radi o tome da je njena bliza rodbina imala pravo pristupiti a mi ne koji smo kudikamo vise upuceni u situaciju. i napomenuto je sudu da svjedoci blage veze nemaju. i da su u 2 godine bili tek 3 puta kod njih (zvali su ih ali ovi nisu htjeli doci)

 

Newbie, canis puno hvala na savjetima. Svakako cemo sve mogucnosti koje ste naveli iskoristiti. Srecom sudac je zakazao rociste tek za dva mjeseca pa cemo, vjerujem, uspjeti sve pripremiti.

 

I hvala unaprijed svima koji se jos necega dosjete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nemam pravnog savjeta za vas (drugi su vas već uputili što činiti, puno suvislije i trezvenije nego što bih ja to učinila), ali mogu vam dati moralnu podršku, ako vam to išta znači. iz vlastitog iskustva vam mogu reći da se u ovakvim situacijama puno toga čini nesuvislim i nepravednim, ali treba sačuvati živce i ne uzrujavati se baš zbog svake gluposti koju izrekne suprotna strana, jer to ipak puno više govori o njima kao osobama i vjerodostojnim svjedocima, nego o vašem bratu kao ocu. vjerujem da je i sudac tako procjenio :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

iz one priče o prijavi obiteljskog nasilja i sudu bi sudac sada mogao iščitati (ukoliko ima pisanih tragova, kako ste i naveli u izjavama majke djeteta):

- njeni majka i brat, obzirom na ishod, su itekako zainteresirani na svaki mogući način "pomoći" majci djeteta, makar i ne bilo istinito kako je već sutkinja lijepo napisala u obrazlaganju rješenja tog predmeta

- izjava majke djeteta od 2g, kojeg svjesno postavlja u situaciju predviđenog sukoba (prema njenim riječima) iako ima i drugi mogući izbor za dijete svakako ne ukazuje da je spremna u svakoj situaciji voditi prvenstveno računa o njegovoj dobrobiti...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija