Jump to content

Drzavljanstvo HR


andre83

Preporučene objave

Imam boravak u Zagrebu, trenutno sam u Sarajevu (zaposlen ) i tu sam upoznao svoju životnu saputnicu planiramo buduci zivot nastaviti u RH,e sad me interesira proces koji moramo da napravimo.Sto je potrebo sve da ona dobije boravak ili radnu dozvolu(koliko vremena treba da dobije boravak ili radnu dozvolu)?

Dali postoji kakva brza varijanta kliko znam RH i FBiH u u nekim spec.odnosima

Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Kao stranac može boraviti u RH 90 dana u roku od 6 mjeseci kao turista, ali ne smije raditi.

 

Ako sam dobro razumijela vi ste državljanin RH na radu u Sarajevu.

 

Da bi vaša buduća suputnica došla u RH živjeti na dulje vrijeme potrebno je da podnese zahtjev za izdavanje odobrenja za prvi privremeni boravak u Veleposlanstvu ili Konzulatu RH u BIH, ukoliko ga tražite temeljem vanbračne zajednice, ali ni tada nema rada.

 

Zahtjev za prvi privremeni boravak temeljem braka se također podnosi u VRH ili Ambasadi, po toj osnovi može i raditi ali to trebate napomenuti prilikom podnošenja zahtjeva. Strancima koji su u braku sa drž. RH ne treba radna dozvola.

 

U ostalim slučajevima da bi radila u RH mora imati izdanu radnu ili poslovnu dozvolu.

 

Ako se zapošljava kod nekoga tada poslodavac za nju traži izdavanje radne dozvole koja spada u kvotu radnih dozvola koju određuje Vlada RH. Kvota za 2008 je objavljena u Narodnim novinama 130/07. Kada joj je radna odobrena tada podnosi zahtjev za privremeni boravak.

 

Iznimno, ukoliko se namjerava zaposliti u vlastitom obrtu ili trgovačkom društvu tada zahtjev za prvi privremeni boravak može podnijeti i u PU/PP po mjestu budućeg boravka te ne upada u kvotu radnih dozvola.Isto tako može podnijeti i zahtjev za poslovnu dozvolu. Razlika između radne i poslovne dozvole je u činjenici da se poslovna dozvola izdaje ključnom osoblju u društvima, a radna za ostala zapošljavanja (više pogledajte u objašnjenju Zakona o strancima)

 

Ne postoje nikakve brze niti specijalne varijante izmešu RH I BIH.

 

Odlučite se najprije koju varijantu želite da li samo zajednički suživot ili i rad ili samozapošljavanje ili brak sa ili bez zapošljavanja, tada će biti jednostavnije dati vam konkretniji savijet i što sve od dokumentacije trebate priložiti.

 

Možete se raspitati o mogućnostima u Veleposlanstvima i Ambasadama RH u vašem slučaju u BIH ili MUP- u odnosno na njihovim web stranicama.

 

Napominjem da je od 01.01.2008. godine stupio na snagu novi Zakon o strancima (narodne novine 79/07) te da još nisu doneseni pravilnici i drugi akti te da ćete malo teže doći do potpunih informacija dok se službenici ne uhodaju i sve ne krene svojim tijekom, odnosno ne čudite se ako budete dobili različite informacije za isto postavljeno pitanje u MUP-u i VRH.

 

Što se tiče dobivanje hrvatskog državljanstva za nju morat ćete se strpiti jer je po novom zakonu o strancima potrebno je 5 godina neprekidnih privremenih boravaka u RH za stalni boravak bez obzira da li je u pitanju brak ili rad. Tek tada je na redu zahtjev za hrvatsko državljanstvo.

 

Sretno.

:-):-):-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahvaljujem na isxerpnom odgovoru,nego jos nesto me interesira:Dali je bolje proces traženja priv. boravka pceti ovdje u konzuulatu u Saarajevu ili u Zagrebu? i dali je bolje da se prije vjencamo(dali je bolje vjencati se tu u Sarajevu ili u Zagrebu ?) pa da ona podnese zahtjev za priv. boravak?

To Vas sve pitam da si olaksam izbor kako dalje

Hvala :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potkrala mi se greška jer sam vam napisala u prethodom postu da se temeljem spajanja obitelji -vanbračne zajednice ne može raditi u RH bez radne dozvole, što je bilo po starom zakonu no po ovom novom od 01.01.2008. (NN79/07) osoba koja ima odobren boravak temeljem spajanja obitelji sa drž. RH za rad ne treba radnu dozvolu. Jedna od pozitivnih stvari novog zakona.

 

Zahtjev za privremeni boravak temeljem spajanja obitelji morate podnositi u Konzulatu u BIH. U Zagrebu ga podnosite jedino ako buduća supruga otvori vlastiti obrt ili tvrtku ili humanitarni razlog (bolest ili sl.).

 

Što se tiče vjenčanja mislim da vam je svejedno, jedino ćete ako se vjenčate u BIH, morati činjenicu sklapanja braka prijaviti u RH, no za to se raspitajte u Matičnom uredu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija