Jump to content

oslobađanje plaćanje poreza na prvu nekretninu


amilet43

Preporučene objave

naime, čini mi se da smo se nismo dobro informirali. Dakle, prije vjenčanja, sam ja nasljedila darovnim ugovorom od oca stan u kojemu sada živimo suprug, djete i ja. Digli smo stambeni kredit za kupnju stana mislivši kako je suprugu to prva nekretnina i kako nećemo morati platiti porez no očito da to nije točno s obzirom da sam ja dobila stan od oca prije braka. Je li moguće da se to zaista gleda tako??? postoji li način kako bismo izbjegli plaćanje poreza na tu nekretninu koja je zaista prva u našem vlasništvu, jer ovaj stan koji sam ja dobila darovnim ugovorom je bio iz potpuno drugih razloga. Imamo li makar pravo na povrat poreza ili nekakvu olakšicu glede stambenog kredita. Molim vas za hitan odgovor, jer nam vrijeme ističe lagano.... Hvala puno!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bilo je dosta pitanja i odgovora na ovu temu, pa evo da se ponovimo... nije bitan način na koji ste vi stekli nekretninu, niti je bitna činjenica što ste je stekli prije braka. ako ta nekretnina ne zadovoljava stambene potrebe za vas i vašu obitelj sukladno članku 11. st 9 Zakona o porezu na promet nekretnina možete tražiti oslobođenje.

 

što se tiče olakšice porezna na dohodak, ne možete koristiti kamate po stambenom kreditu jer ne ispunjavate uvjete, a oni su slijedeći:

Uvećanje osobnog odbitka rezident može koristiti pod uvjetima da:

- u trenutku kupnje ili gradnje prvoga stambenog prostora rezident i njegov bračni drug nemaju u vlasništvu ili suvlasništvu stambeni prostor, neovisno o površini, u tuzemstvu i u inozemstvu,

- do trenutka kupnje ili gradnje prvoga stambenog prostora rezident nije stekao u vlasništvo ili suvlasništvo stambeni prostor, neovisno o površini, u tuzemstvu i u inozemstvu,

- do trenutka kupnje ili gradnje prvoga stambenog prostora, a nakon sklapanja bračne zajednice, rezident i/ili njegov bračni drug nisu stekli u vlasništvo ili suvlasništvo stambeni prostor, neovisno o površini, u tuzemstvu i u inozemstvu.

 

nažalost, tako je.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija