Jump to content

Drzavljanstvo RH


tuzla

Preporučene objave

Zivim u Bosni, tu sam rodjen, imam 34 godine, mama mi je prije nekoliko godina dobila HR domovnicu na osnovu boravka u Republici Hrvatskoj (zivjela je tamo ali je rodjena u Bosni), ima i putovnicu i osobnu.

Prabaka sa majcine strane se izjasnjavala kao Hrvatica (imam osobnu iz 1948. godine), djed je sluzio u Domobranima u Dr. Svjet. Ratu (imam fotografije u uniformi kao dokaz ali ne i papire), nadalje imam katastarski izvadak iz cetrdeset i neke (NDH) gdje za djeda pise nacionalnost Hrvat...

Sad o meni, znam da je potrebno da prikazem neki dokument da sam se izjavio kao Hrvat, i to u pravnom prometu. Zanima me da li se ovaj dokument moze uzeti u razmatranje: 1998. u BiH je pocelio izdavanje novih BH putnih isprava, ziteljima Federacije je pruzena mogucnost izbora natpisa na koricama "putovnica" ili "pasos", ja sam trazio da mi pise "putovnica". Moze li mi taj dokument pomoci da dobijem drzavljanstvo RH (uz sve ostalo) jer je ta mogucnost izbora i ostavljena zbog nacionalne pripadnosti? To je jedini dokument koji sam uspio da nadjem a koji bi me povezao sa pripadnoscu hrvatskom narodu...

Inace tata mi je Srbin ali su se roditelji razveli kada sam bio dijete i odrastao sam sa majkom.

Molim da mi ne kopirate dijelove zakona (znam ga skoro na pamet), treba mi onako neki pravno-ljudski savjet.

Unaprijed zahvalan

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa pošto znaš zakon napamet..

sve dokumente u torbu (fotokopije njene domovnice, tvog rodnog lista, i sve što si u postu nabrojao..), u PU gdje ti mama ima prebivalište, zacrvkući teti na državljanstvu, oboružaj se strpljenjem, možeš i kavicama- ciglicama za dobrotu ...i podnesi zahtjev za početak

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bitno je da se netko od tvojih ( a tu spada djed ili baka) izjašnjavao Hrvatom. za to moraš imati pisani trag-. to što ti je mama dobila hrv. državljanstvo nema apsolutne veze s tobom jer si punoljetan i kao takav podnosiš zahtjev. fotografije ti ne mogu pomoći - pokušaj pročačkat' po arhivi upisanih vojnih osoba. na dalje, to što ti imaš putovnicu a nemaš pasoš je samo jedna jezična barijera koja je nadasve smiješna u multikulturalnoj zemlji. znači to ti ne može pomoći. ti si trenutno Bosanac i jedino na osnovu čega imaš pravo potraživati jesu gore navedeni dokumenti za baku i djeda.

sretno, jer to je mukotrpna procedura.

lakše bi ti bilo da te je mama prijavila sa sobom u Hrv. i da si nakon 5 godina prijave dobio domovnicu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da se samo nadovezem na ovu temu,jer se tice isto pokusaja stjecanja HR drzavljanstva.

 

 

Postoji li mogucnost da na osnovu djeteta,koje je drzavljanin RH,upisan u knjigu drzavljana grada Zagreba,kao i djetetov pokojini otac,da dobijem bar stalni boravak,ako ne drzavljanstvo?

Ja imam BiH drzavljanstvo (nisam krstena niti ''pokrivena'')vjerski neopredijeljena,mada dozivljavam nehumane karakteritike izdajice i vrsenje pritiska na moje dijete,tako da mi je od ove drzave naprosto zivot postao mucan.Zeljela bih da moje dijete raste u zdravoj okolini,neoptereceno vrsti imena ili pismom za koje se ja moram opredijeliti na pocetku njegovog skolovanja.

Iskreno se nadam humanosti RH i da ce pomoci svom malom sugradjaninu da raste noramalno,a zakon vezan za ovako kompliciran slucaj neznam.

Unaprijed hvala svima koji mi ponude bilo kakav odgovor.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o strancima (narodne novine 79/07)

Članak 56.

Privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji može se odobriti strancu koji je član uže obitelji:

– hrvatskog državljanina

– stranca kojemu je odobren stalni boravak,

– stranca koji ima odobren privremeni boravak u svrhu znanstvenog istraživanja,

– stranca koji je na privremenom boravku boravio najmanje dvije godine te mu je i dalje odobren privremeni boravak na godinu dana i

– stranca koji ima status azilanta.

Privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji neće se odobriti članu obitelji stranca kojem je odobren privremeni boravak u svrhu sezonskog rada, »au pair« rada i pružanja usluga u ime inozemnog poslodavca.

 

Članovi uže obitelji su:

1. bračni drugovi,

2. osobe koje žive u izvanbračnoj zajednici sukladno hrvatskom zakonodavstvu,

3. maloljetna djeca koja nisu zasnovala vlastitu obitelj, a rođena su u braku ili izvanbračnoj zajednici ili su posvojena i

4. roditelji ili posvojitelji maloljetne djece.

Iznimno od stavka 3. ovoga članka, članom uže obitelji hrvatskog državljanina, stranca kojem je odobren privremeni ili stalni boravak i stranca koji ima status azilanta, može se smatrati i drugi srodnik, ako postoje posebni osobni ili ozbiljni humanitarni razlozi za spajanje obitelji u Republici Hrvatskoj.

U slučaju poligamnog braka spajanje obitelji na području Republike Hrvatske dopustit će se samo jednom bračnom drugu.

 

Članak 60.

Stranac kojem je odobren privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji ostvaruje pravo na obrazovanje, usavršavanje, rad i samozapošljavanje, sukladno odredbama ovoga Zakona.

 

Članak 61.

Strancu kojemu je odobren privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji u neprekidnom trajanju od najmanje 4 godine odobrit će se autonomni boravak, ako ispunjava uvjete iz članka 52. stavka 1. točke 1. do 4. ovoga Zakona.

Privremeni boravak iz stavka 1. ovoga članka može se odobriti bračnom ili izvanbračnom drugu, djetetu koje je postalo punoljetno te roditelju i posvojitelju maloljetne djece.

Privremeni boravak iz stavka 2. ovoga članka može se odobriti i ako je osoba s kojom je stranac tražio spajanje obitelji umrla te u slučaju prestanka bračne zajednice koja je u Republici Hrvatskoj trajala najmanje 3 godine.

 

Članak 62.

Stranac iz članka 61. stavka 1. ovoga Zakona ostvaruje pravo na obrazovanje, usavršavanje, rad i samozapošljavanje sukladno odredbama ovoga Zakona.

 

Pravo na privremeni boravak prema ZOS-u imate. Raspitajte se u Konzulatu ili ambasadi RH u BIH obzirom da se zahtjev za izdavanje odobrenja za prvi privremeni boravak u RH podnosi putem Diplomatske misije ili konzularnog ureda RH u inozemstvu za više informacija ili u MUPU-u prema mjestu namjeravanog budućeg boravka u RH.

 

Što se tiče školovanja djeteta i priznavanja do sad završenih razreda škola raspitajte se u Ministarstvu obrazovanja i športa.

 

Pravo na državljanstvo ćete imati tek kad navršite 5 godina neprekidnog boravka u RH, prije toga treba autonomni ili stalni boravak pa tek tada državljanstvo.

 

Sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ste aludirali na nekakav oblik novčane pomoći mislim da ne jer da bi vam se odobrio privremeni boravak morate dokazati da imate osigurana sredstva za zadržavanje. Isto to vrijedi i za stanovanje i zdravstveno osiguranje.

 

Članak 52.

Strancu će se odobriti privremeni boravak ako:

1. ima sredstva za uzdržavanje,

2. ima osigurano stanovanje,

3. ima zdravstveno osiguranje, odnosno priloži dokaz o podmirenim obvezama s navedene osnove,

4. ne postoje zapreke iz članka 34. ovoga Zakona,

5. je opravdao svrhu privremenog boravka.

 

Povoljna stvar po vas je da ukoliko znate poslodavca u RH koji bi vas zaposlio, obzirom da tražite privremeni boravak temeljem spajanja obitelji sa državljaninom RH, za rad nećete trebati radnu dozvolu, što vam u startu olakšava cjelokupnu situaciju jer možete dokazati da ćete imati od čega živjeti kad se zaposlite (priložit ćete predugovor o radu).

 

Mislim da su do sada samo stranci na stalnom boravku u braku sa drž. RH mogli u Centru za socijalnu skrb dobiti nekakvu novčanu pomoć i pomaganje u plaćanju režija, za strance na privremenom nisam čula, ali možete se tamo informirati jer ne znam kakva su pravila igre kod njih obzirom da je malodobno dijete drž. RH.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija