Jump to content

Promjena prezimena djeteta


anonimno

Preporučene objave

Prijateljica ima dijete od 6 mjeseci koje ima samo očevo prezime, premda nije s njim u braku niti je bila. Pošto više nije u dobrim odnosima s djetetovim ocem odlučila je djetetu promijeniti prezime. Pitanje je: da li ona može promijeniti djetetovo prezime bez očeve suglasnosti? Otac nije hrvatski državljanin i ne živi u Hrvatskoj. Ona živi u Hrvatskoj i hrvatska je državljanka i dijete je rođeno u Hrvatskoj.

 

Unaprijed hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neznam odgovor na vase pitanje, ali iz vlastitog iskustva znam sto je nekom djetetu koje raste bez oceve prisutnosti u pojedinom razdoblju zivota bitno. Zasto mjenjati ocevo prezime ako je ono rezultat njegovog priznanja ocinstva? Meni i mojoj kceri razlicita prezimena nikada u zivotu nisu smetala. A njoj je takvo ocevo priznanje cesto puta pomoglo u osjetljivim godinama razvoja.

Nije bitno u kakvim su odnosima roditelji. Vazno je pouzdano utvrditi sto je bolje za dijete. Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Problem je ovaj: otac je srpske nacionalnosti pa je i prezime srpsko, ali on ne živi u Srbiji tako da su oni zajedno trebali živjeti u trećoj zemlji gdje nije ni bitno ko se kako preziva. Pošto se to sve izjalovilo ona se vratila živjeti sa djetetom u Hrvatsku i jednostavno joj se ne da promatrati neugodne poglede kad kaže djeteovo prezime.

Neka me nitko krivo ne shvati, nisam nacionalist, a nije ni ona (inače ne bi ni bila s njim ikad), a nismo ni generacija koja je nešto propatila u tom crnom periodu, ali koliko god se sitacija normalizirala, za neke stvari će trebati još jako puno vremena da se vrate u normalu pa molim za razumijevanje. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

potrebno je obratiti se centru za socijalnu skrb u mjestu djetetova prijavljenog prebivalista.

 

u praksi se prije djetetove 10 godine trazi pristanak drugog roditelja, ali ako podnosilac zahtjeva za promjenu navede vazne razloge koji jasno ukazuju da je promjena prezimena u očitom interesu djeteta, pristanak drugog roditelja moze zamijeniti odluka Centra za soc skrb.

 

ipak, cudi me sto majka nije o tome razmisljala prije.

da li je pokusala kontaktirati oca i objasniti cijelu situaciju te postici dogovor?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija