princeza3 objavljeno: 21. siječanj 2008. Dijeli objavljeno: 21. siječanj 2008. Kako funkcionira usmena oporuka? Moj otac umro je prije 3 i pol mjeseca. Njegova druga žena sada spominje usmenu oporuku, izgovorenu u razgovoru kojem su bile prisutne njena majka i kćer (isto nasljednica). To je rekla, nakon što sam ja, na njen prijedlog da se odreknem nasljeđa, to odbila. Pročitala sam da se usmena oporuka izriče pred dva svjedoka, ali zar to ide samo tako? Onda svatko može dovesti dvojicu! Otac nije umro naglo, bio je teško bolestan, ali svijestan i razuman. Unaprijed hvala! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Floki odgovoreno: 21. siječanj 2008. Dijeli odgovoreno: 21. siječanj 2008. Nasljednik ne smije biti svjedok. za valjanost usmene oporuke bitno je da je sastavljena u IZVANREDNIM okolnostima, i da je izjavljena pred 2 svjedoka, od kojih nijedan ne smije ostvarivati korist. dakle, vrlo vjerojatno da takva oporuka neće proći na sudu. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Sizif odgovoreno: 22. siječanj 2008. Dijeli odgovoreno: 22. siječanj 2008. Sve da takva oporuka i prođe vi i dalje, kao dijete ostavitelja, imate pravo na nužni dio. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Jack_Bauer odgovoreno: 14. travanj 2008. Dijeli odgovoreno: 14. travanj 2008. „4. usmena oporuka u izvanrednim okolnostima: zbog kojih se ne može sastaviti na neki drugi način, pred 2 svjedoka, vrijedi 30 dana od prestanka izvanrednih okolnosti.“ Da li mi može netko pojasniti što su to izvanredne okolnosti, i da li svjedoci mogu biti u srodstvu? Prije 2 mjeseca umro mi je otac nakon duge i teške bolesti. Sutra imamo ostavinsku raspravu kod Javnog bilježnika, pa me zanima da li se može uzeti u obzir njegova izjava da sve ostavlja svojoj supruzi, odnosno mojoj majci, sa čime se slažemo moj brat i ja, koji smo bili prisutni pri toj izjavi. Hvala za odgovor. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
neja odgovoreno: 14. travanj 2008. Dijeli odgovoreno: 14. travanj 2008. koliko je meni poznato, oporuka ne drži vodu, barem ne ova...nasljednici ste vas troje (majka i vi i vaš brat) a vas dvojica ste ujedno i svjedoci... Ukoliko niste vi i vaš brat promijenili mišljene o tome da majka nasljeđuje sve, tada na ostavinskoj raspravi izjavite da se obojica odričete vašeg dijela nasljedstva u korist vaše majke... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Jack_Bauer odgovoreno: 14. travanj 2008. Dijeli odgovoreno: 14. travanj 2008. Zahvaljujem na odgovoru. Bojim se samo da nam Javni bilježnik ne "odreže" preveliku tarifu, s obzirom da je već sve unaprijed dogovoreno... Radi se o kući u kojoj živimo i polovici vikendice.. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
notarica odgovoreno: 15. travanj 2008. Dijeli odgovoreno: 15. travanj 2008. Jack_Bauer je napisao: Da li mi može netko pojasniti što su to izvanredne okolnosti, i da li svjedoci mogu biti u srodstvu? Npr. Rat, elementarne nepogode, nemogućnost rada državnih i javnih tijela ... i slične okolnosti koje opručitelja sprečavaju da oporuku napravi na bilo koji drugi način. Svjedoci ne mogu biti u sprodstvu (potomci, predci, braća, sestrei njihovi potomci i predci, bračni drugovi svih nabrojanih). Ništava je oporuka po kojoj se nešto ostavlja svjedoku koji nije u srodstvu s oporučiteljem. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.