juma objavljeno: 23. siječanj 2008. Dijeli objavljeno: 23. siječanj 2008. Poštovani dali neko zna o ovoj temi .Dobio sam infarkt miokarda 2003. i 2004.godine dobio status Profesionalnu nesposobnost za rad.Dragovoljac sam i branitelj 464dana. Dali imam pravo na veči koeficijent za izračun mirovine.Niko mi nezna točno odgovoriti na usmene upite ,dali je neko imao sličan slučaj? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
ZG-1 odgovoreno: 23. siječanj 2008. Dijeli odgovoreno: 23. siječanj 2008. juma je napisao: .Niko mi nezna točno odgovoriti na usmene upite ,? Možda zato što nejasno postavljaš pitanje.. 1-kakav veći koeficijent? 2- po kojem zakonu ti je priznato pravo na mirovinu zbog prof.nesp. i od kojeg datuma? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
juma odgovoreno: 24. siječanj 2008. Autor Dijeli odgovoreno: 24. siječanj 2008. Profesionalna nesposobnost mi je priznata od 23.03.2004. po zakonu ZMO sa preostalom radnom sposobnošću sa punim radnim vremenom.Polazni koeficijent je 1.0 i faktor za mirovinu 0,333 koji je od 1.1.2008 -0,5.U zakonu o HB stoji da je polazni faktotr 1,10 a za dragovoljce 30% . Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Mrljavac odgovoreno: 24. siječanj 2008. Dijeli odgovoreno: 24. siječanj 2008. Da bi išao u invalidsku mirovinu prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja morao bi medicinskom dokumentacijom dokazati da ti je bolest posljedica sudjelovanja u DR-u. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
juma odgovoreno: 24. siječanj 2008. Autor Dijeli odgovoreno: 24. siječanj 2008. Mislim kolega da se nismo razumijeli ja trenutno ne želim u opću nesposobnost za rad. Samo sam dobio informaciju da kao branitelj i dragovoljac imam pravo na veći poćetni faktor kod izraćuna mirovine za profesionalnu nesposobnost za rad.Tu mirovinu ja trenutno dobivam jer zbog bolesti infarkt miokarda (50 g. star)nemogu obavljati posao koji sam do sad radio,a imao sam plaću 40%veću . Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Mrljavac odgovoreno: 24. siječanj 2008. Dijeli odgovoreno: 24. siječanj 2008. Opću nesposobnost nisam niti spomenuo. Bolest koju imaš bi trebao dokazati medicinskom i ostalom dokumentacijom da je posljedica sudjelovanja u DR-u da bi ti se priznala prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja. Hrvatski branitelji isto odlaze u invalidsku mirovinu te im se priznaje profesionalna ili opća nesposobnost i jedan dio je prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja, a drugi prema Zakonu o mirovinskom osiguranju. Ne moraju biti HRVI da bi dobili mirovinu. Dragovoljci imaju veći početni faktor ali ako odlaze u invalidsku mirovinu kao hrvatski branitelji. Da bi dokazali da im je bolest posljedica rata moraju ishodovati gomilu dokumenata (ratni put, medicinsku dokumentaciju u kojoj piše da je bolest posljedica sudjelovanja u DR-u, status HRVI - ne moraju imati HRVI, kojekakve potvrde o činu i još dosta toga). Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
juma odgovoreno: 24. siječanj 2008. Autor Dijeli odgovoreno: 24. siječanj 2008. Ja sam predao dokumentaciju i ćekam odgovor.Međutim imao sam problema kod prvog donošenja riješenja jer je mlada pravnica bila zbunjena pa sam morao kod šefice u mirovinskom da mi objasni status.Ali čitajući zakon o braniteljima našao sam podatak koji kaže da u slućaju prijevremene mirovine ili pune starosne mirovine imam pravo na povećanje kojeficijenta a isto tako i ako odlazim u invalidsku mirovinukao civil .Znači ja ne tražim onaj kojeficijent koji pripada HRVI. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Mrljavac odgovoreno: 24. siječanj 2008. Dijeli odgovoreno: 24. siječanj 2008. Starosna i prijevremena starosna mirovina, povećanje mirovine hrvatskim braniteljima koji su mirovinu ostvarili prema ZOMO-u Hrvatski branitelji, korisnici starosne i prijevremene starosne mirovine koju su ostvarili nakon 1. siječnja 2005. i to prema ZOMO-u, na temelju staža manjeg od 40 godina, mirovina se povećava, ovisno o razdoblju provedenom u Domovinskom ratu i to: 1. hrvatskom branitelju do 12 mjeseci za 10% 2. hrvatskom branitelju od 12 do 24 mjeseca za 15% 3. hrvatskom branitelju od 24 do 36 mjeseci za 20% 4. hrvatskom branitelju od 36 do 48 mjeseci za 25% 5. hrvatskom branitelju od 48 i više mjeseci za 30% 6. dragovoljcu iz Domovinskog rata za 30% Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
juma odgovoreno: 24. siječanj 2008. Autor Dijeli odgovoreno: 24. siječanj 2008. Kad dobijem odgovor iz mirovinskog stavit ću na forum .Kolega Mrljavac hvala na trudu i ljubaznosti. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Mrljavac odgovoreno: 24. siječanj 2008. Dijeli odgovoreno: 24. siječanj 2008. Nema na čemu. Sretno. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.