Jump to content

Nekretnina otuđena prije isteka 3 godine nije služila za stanovanje


ikam

Preporučene objave

Poštovani!

Molim vas da mi pomognete svojim savjetima.

U periodu kraćem od tri godine otuđila sam tri nekretnine od čega ,jedna kuća,jedan stan i jedna mala gospodarska zgradica u sklopu obiteljske kuće ali ipak posebna k.č.(svaka od navedenih nekretnina bila je posebna k.č.)

U kući sam stanovala , nakon prodaje sam kupila stan i takođe stanovala, uredno sam bila prijavljena .

Na sve tri nekretnine sam platila porez na promet nekretnina.

PU me pozvala nakon prije par dana da mi utvrdi porez na dohodak na kuću i gospodarsku zgradu koja je otuđena 2006god.

Može li mi PU utvrditi porez na dohodak .

Kada nastupa zastara ako je otuđeno u 2006g.

Unaprijed hvala za odgovore i ljepi pozdrav!

8-):-P

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Člankom 18. stavkom l. točkom 3. Zakona o porezu na dohodak (Narodne novine broj 177/04) propisano je da se obrtom i s obrtom izjednačenim djelatnostima (obrtničkim djelatnostima) smatra otuđenje (prodaja, zamjena i drugi prijenos) više od tri nekretnine ili više od tri imovinska prava iste vrste u razdoblju od pet godina, osim ako se nekretnine izvlašćuju na temelju posebnog zakona. Razdoblje od pet godina počinje teći od dana otuđenja prve nekretnine, pri čemu je mjerodavan nadnevak kupoprodajnog ili drugoga ugovora odnosno isprave o stjecanju vlasništva. Ako se otuđuje zgrada s više stanova ili poslovnih prostora ili građevinsko zemljište ili više zemljišnih čestica, jednom nekretninom smatra se svaki stan, poslovni prostor, gradilište ili zemljišna čestica.

Člankom 19. stavkom 2. i 3. Zakona o porezu na dohodak propisano je da se dohodak od otuđenja nekretnina i imovinskih prava ne oporezuje ako je otuđenje izvršeno između bračnih drugova, predaka i potomaka u izravnoj liniji i drugih članova uže obitelji iz članka 36. stavka 7. ovoga zakona te između razvedenih bračnih drugova, ako je otuđenje u izravnoj vezi s razvodom braka. Ako su nekretnine stečene darovanjem i otuđene u roku od pet godina od dana njihove nabave od strane darovatelja, darovatelju se utvrđuje dohodak od samostalne djelatnosti na način iz članka 19. - 24. ovoga Zakona.

 

Prema članku 20. stavku 3. Pravilnika o porezu na dohodak (Narodne novine broj 95/05), obrtničkom djelatnosti ne smatra se otuđenje više od tri nekretnine ili više od tri imovinska prava iste vrste u razdoblju od pet godina, ako se nekretnine izvlašćuju temeljem posebnog zakona. Obrtničkom djelatnosti ne smatra se niti otuđenje nekretnina i imovinskih prava stečenih u svezi s nasljeđivanjem.

Člankom 20. stavkom 4. Pravilnika o porezu na dohodak propisano je da se nekretnine (zemljišta i građevine) smatraju istovrsnima ovisno o njihovim obilježjima i namjenama i to:

1. zemljišta - poljoprivredna, građevinska i druga zemljišta,

2. građevine - stambene, poslovne i sve druge zgrade, te njihovi dijelovi.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Supruga je dobila poziv od PU za utvrđivanje poreza na dohodak za nekretninu - jednosobni stan - prodan 2006 .

Tek sada smo postali svjesni propisa da nekretninu nije smjela prodati u roku kraćem od 3 godine od stjecanja) pošto nije živjela tamo niti bila prijavljena. Do navedenog roka falilo je samo 20-tak dana, da SMO TO ZNALI SIGURNO BI SE STRPILI SA PRODAJOM tih nekoliko tjedana. To joj je jedina nekretnina koju je prodala u 5 godina.

1.Da li ima šanse da nam poreznici progledaju kroz prste zbog skoro pa proteklog roka?

2.Ukoliko bude morala platiti porez na dohodak da li ima pravo na umanjenje osnovice pošto je u tih 2 godine i 11 mjeseci bila zaposlena samo mjesec dana, a ostalo vrijeme prijavljena na burzi bez prava na nadoknadu?

3.Da li ovo išta pomaže:

Jedno vrijema je u stanu živjela moja majka koja nažalost nije bila službeno prijavljena na toj adresi. Došla je iz drugog grada da bi bila bliže nama kako bi joj mogli pomagati kada joj je dijagnosticirana teška bolest. Nakon njene smrti stan smo odlučili prodati.

4.Stan smo adaptirali i prilično uložili u njega ali većinu računa nismo sačuvali - nismo pretpostavljali da će nam ikada trebati. Iz procjene osnovice za plaćanje poreza na promet nekretnina koja je rađena i prilikom kupovine i prodaje nekretnine vidljivo je da smo u stan ulagali. U nedostatku računa da li to može poslužiti kao dokaz za umanjenje osnovice?

 

Unaprijed se zahvaljujem na svim odgovorima i komentarima.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija