Jump to content

Ugovor o pozajmici


ReaD

Preporučene objave

Može li mi itko reći moraju li se na Ugovor o pozajmici obračunavati kamate? Naime, do sada sam dobila oprečne odgovore, pa nisam sigurna što je i po zakonu točno. Konkretno, upraviteljica sam zadruge i sklopila bih Ugovor o pozajmici s jednim zadrugarom na iznos od 20000,00kn na rok od 1 godine. Trebam li na iznos obračunati kamatu i koliku? Unaprijed zahvaljujem na svakoj informaciji!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne moraju. Zakon o obveznim odnosima počiva na načelu dispozitivnosti, što znači da stranke same uređuju svoje obveznopravne odnose, uz uvjet da to disponiranje nije protivno zakonu, odnosno da ne disponiraju pravima koja nemaju ili im ne pripadaju. Drugim riječima, vi ne morate uglaviti u ugovor o zajmu odredbu o kamatama. Ugovor svakako nazovite Ugovor o zajmu, a ne Ugovor o pozajmici, jer je to pravni termin, odnosno zakonski naziv za takvu vrstu ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako pravni subjekt daje pozajmicu a istovremeno je u sustavu PDV-a tada MORA obračunati kamatu, ispostaviti račun gdje će iskazati PDV i taj račun uvesti u knjigu IRA. Ukoliko se ugovori kamata niža od eskontne stope HNB tada se osnovica za PDV mora uzeti izračun kamate prema važećoj eskontnoj stopi HNB.!

Vi možete ugovoriti da vam zadrugar ne mora platiti kamatu, ali PDV na kamatu mora platiti, tj. vi kao izdavatelj računa stvarate obvezu PDV na izdane račune.

Uostalom, to vaš knjigovođa mora znati!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija