Jump to content

Biološki otac zahtijeva promjenu prezimena svog djeteta


anonimno

Preporučene objave

  • 7 mjeseci kasnije...

nije istina.kad se djete rodi u braku smatra se da je otac majčin muž.i kad se to djete prijavljuje u tom momentu u papirima piše da je otac muž od majke i djete mora imati od službenog oca prezime ili majke.a kad se sudki ospori očinstvu i utvrdi ko je stvarni otac djeteta onda se ide ponovno u maticu rođenih i rade se kompletno novi papiri sa novim podacima a stari se brišu.i onda možete birati da li će djete imati vaše,majčino ili oba prezimena

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko je dijete rođeno u izvanbračnoj vezi, otac djeteta je napustio majku za vrijeme trudnoće i vratio se svojoj supruzi, ima li majka djeteta pravo dati djeteu prezime koje ona želi, ili i otac mora biti suglasan s time, i u drugom slučaju, da li ga može prisiliti da dijete nosi njegovo prezime ukoliko on traži svoja prava kao otac tog djeteta? Hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako dobro shvacam, to znaci da majka zna tko je otac djeteta ali namjerno ne zeli da dijete nosi njegovo prezima. Samim time vjerojatno na centru govori da ne zna tko je otac ili da je nepoznati ili se varam?

 

Naime, CZSS obicno majkama snazno sugerira da upisu ime oca jer je to za djete laksa situacija, em ga nece okolina ruzno etiketirati, em ce moci ostvariti svoja prava spram drugog roditelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, majka zna tko je otac, otac će priznati dijete kad se rodi, ali budući da je napustio majku djeteta za vrijeme trudnoće i ne namjerava živjeti u zajednici s njom i djetetom, ona želi da nosi njezino prezime, a otac je ucjenjuje time da želi da dijete nosi isključivo njegovo prezime ili bi mogao raditi probleme i komplikacije oko priznanja djeteta i uzdržavanja. Ponavljam, majka to ne želi jer je upravo u ovom slučaju to bolje za dijete što se tiče okoline i etiketiranja i zanima je da li je to moguće. Kako prezime može utjecati na ostvarenje prava spram drugog roditelja ukoliko ga on ionako prizna?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Majka daje svoje prezime djetetu rođeno u izvanbračnoj zajednici, izuzev u slučaju dogovora sa biološkim ocem. Zaista je čudna prijetnja biološkog oca da će raditi probleme. Ne želi živjeti sa majkom i djetetom, nisu bili vjenčani, a želi da njegova želja bude iznad majčine??? Problem može napraviti samo sebi ako ne prizna dijete, jer nakon utvrđivanja očinstva samo može dobiti manja "prava", a iste "obaveze". Naime, drugacije se gleda na oceve koji su priznali svoju djecu i zele sudjelovati u odgoju od samog rođenja, i na one koji su nijekali do dana kada je analizom utvrđeno očinstvo.

Još nešto... Pošto u obitelji imam slučaj kada je sudski dokazivano očinstvo, dijete je i dalje nosilo majčino prezime (otac nije živio s njima), i NORMALNO je da tada dijete ima majčino prezime! U slučaju eventualnih zlobnih upita - odgovor je glasio: Ja ZNAM tko je moj otac, imam to napismeno i dokazano, što se ne može reći za vas.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Imam sličan problem,ukratko,za vrijeme kratke veze začeto je jedno živo biće, i prije nekoliko dana rodila se jedna lijepa curica,za vrijeme trudnoče majka je odlučila da ne želi imati nikakve veze sa ocem djeteta. Ja sam kčer priznao i nisam ni pomišljao drugačije,od svojih obveza ne bježim jer to je i moje dijete isto kao i njene majke, jedino što tražim je da uz majčino prezime stoji i moje prezime, međutim majka se s tim ne slaže, pa me zanima imam li ja kao otac ikakva prava po tom pitanju pošto u obiteljskom zakonu nisam našao članak ili članke koji to reguliraju.

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija