Jump to content

Invalidi i uvoz automobila


bear

Preporučene objave

Molim da mi netko odgovori tko moze u Hr uvesti rabljeni automobil iz EU ?

Da li su to samo invalidi ( i koja skupina ) ili i ostali gradani imaju mogucnost uvoza ?

Gdje mogu procitati postupak carinjenja i uvjete koje treba zadovoljiti pri uvozu ? ( ako netko zna link na stranicu )

Postoje li i neke druge mogucnosti uvoza dijelova automobila i koje su ?

 

Hvala na pomoci

 

bear

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve piše na www.carina.hr,

Za detaljne upute obratite se carinarnici mjesno nadležnoj prema Vašem prebivalištu.

Inače povlastice regulira Carinski zakon u čl 187. za invalide:18) osobni automobili koji se uvoze u svrhu osobne uporabe od strane invalidnih osoba sa 100% tjelesnog oštećenja ili s najmanje 80% tjelesnog oštećenja funkcije organa za kretanje, razmjerno postotku tjelesnog oštećenja

i Uredba o uvjetima i postupcima za ostvarivanje oslobođenja od plaćanja carine ("Narodne novine", br. 5/07).

6) OSLOBOĐENJE ROBE ZA HENDIKEPIRANE OSOBE

 

 

Članak 187. st. 1. točka 6. Zakona, odnosno članak 12. Uredbe uređuju oslobođenje od plaćanja carine pri uvozu predmeta za potrebe hendikepiranih osoba, i to kako za osobnu uporabu hendikepiranih (invalidnih) osoba, tako i za svaku vrstu osobne ili profesionalne rehabilitacije takvih osoba.

 

Pod hendikepiranim smatraju se osobe s ozbiljnim oštećenjima i smetnjama, kako fizičkih, uključujući i senzorne smetnje, do mentalnih ili fizioloških oštećenja, koje ograničavaju ili onemogućavaju aktivnosti ili funkciju koju inače obavlja normalno ljudsko biće.

 

Glede slijepih i slabovidnih osoba, od plaćanja carine oslobođeni su predmeti posebno dizajnirani za obrazovno, naučno ili kulturno uzdizanje slijepih osoba. To su poglavito posebno štampane knjige i druge publikacije, slike, fotografije. Također se oslobođenje odnosi na braillov papir, štapove za slijepe, pisaće strojeve, računala, audio uređaje, te druge uređaje, audio knjige i ostale medije, prilagođene za uporabu od strane slijepih i slabovidnih osoba.

 

Kod navedenih ali i drugih oblika hendikepiranosti, oslobođenje od plaćanja carine odnosi se i na razna ortopedska i kirurška pomagala za slijepe i slabovidne, kao i za druge invalidne osobe – npr. elektronske orijentire, zvona, implantate, proteze, aparate za rehabilitaciju, kulturno, znanstveno i obrazovno uzdizanje i napredak hendikepiranih, te posebno dizajnirane i prilagođene uređaje za zabavu i igru invalidnih osoba.

 

Oslobođenje od plaćanja carine primjenjuje se neovisno da li odnosne predmete uvoze institucije ili organizacije koje su registrirane za obrazovanje i pružanje pomoći invalidnim osobama, ili ove predmete uvoze hendikepirane osobe neposredno.

 

Kao odgovarajuća medicinska dokumentacija iz članka 12. stavka 6. Uredbe, smatrati će se povijest bolesti, rješenje o invalidnosti nadležne službe HZMIO, ili drugi slični dokumenti, iz kojih je razvidna potreba korištenja određenoga predmeta kao pomagala.

 

Predmeti koje radi profesionalne i druge rehabilitacije, kao i za obrazovanje, znanstveni i kulturni razvoj hendikepiranih osoba uvoze organizacije, ustanove ili udruženja za pružanje pomoći i rehabilitaciju takvim osobama, moraju ostati u vlasništvu navedenih institucija, te se iste ne smije posuditi, iznajmljivati ili prenijeti, bilo uz plaćanje ili besplatno, drugoj osobi.

 

U vezi članka 94. i temeljem članka 102. Carinskog zakona, ako je primatelj organizacija, ustanova ili udruženje koja je registrirana za obrazovanje ili pružanje pomoći hendikepiranim osobama, može od nadležne carinarnice zatražiti prijenos prava korištenja ili vlasništva, ali isključivo u korist druge organizacije, ustanove ili udruženja istoga karaktera, koja se pri tome obveže kako će predmetne predmete koristiti u iste svrhe kao i ustupatelj prava, te da ovaj prijenos neće biti naplatnoga karaktera. Pisani zahtjev podnosi ustupatelj prava carinarnici koja je donijela rješenje o oslobođenju, uz prilaganje akta o registraciji organizacije, ustanove ili udruženja koja će biti novi korisnik, te izjave njegove odgovorne osobe o besplatnom primitku, te svrsi, načinu i mjestu uporabe odnosnih predmeta.

 

Carinska deklaracija za puštanje robe u slobodan promet popunjavati će se sa šifrom 1002 u Polju 36 (šifre oslobođenja od plaćanja carine).

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kao što je već napisano uvesti osobni automobil kao predmet kućanstva mogu sve fizičke ( pravno sposobne) osobe.

Osnovni postupak:

1. Provjeriti zadovoljava li vozilo koje se namjerava kupiti i uvesti homologaciju.

2. Kod kupnje vozila paziti da ima urednu dokumentaciju - nije bez papira.

3. U koliko se kupuje kod fizičke osobe račun ovjeriti kod notara u zemlji izvoza

4. u koliko se kupuje od pravne osobe original faktura

5. u koliko je vozilo iz EU ( plaća se manja stopa) pribaviti dokaaz o podrijetlu EUR -1

6. Sa vozilom doći na granični prijelaz i kod špeditera na granici "napraviti" JCD (420) za provoz robe do robne carinske ispostave.

7. Sa sačinjenim papirima na granici i svom dokumentacijom prije spomenutom i sa vozilom doći na odabranu robnu carinsku ispostavu ( ona gdje će se vozilo cariniti)

8.Pronaći opet špeditera koji će napraviti drugi JCD (640) za puštanje robe u slobodan promet "carinjenje"

9. Ocariniti vozilo ( uz plaćanje ili bez plaćanja)

10. Najbolje je pronaći špeditera koji Vam sve to može napraviti, a Vi samo ležite i čekate da Vam predaju ključeve od auta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija