Jump to content

Naslijedio imovinu i dugove


Fatal_Error

Preporučene objave

Dakle, naslijedio sam od svoga oca prije 4god. tj. 01.02.2004.g. na dan njegove smrti, osobni automobil marke KIA, naime nisam bio svijestan da se tu nalaze abnormalni dugovi u iznosu od cca 270.000,00kn koje po zakonu ja stječem ali u iznosu do vrijednosti naslijeđene imovine.

 

Rješenje koje sam dobio glasi:

 

R J E Š E N J E

 

I. Utvrđuje se univerzalni pravni slijednik S.F. (ja), na ime poreznog duga iz porezno-dužničkog odnosa s pravnim prednikom S.Z. (moj stari) duguje na dan 01.02.2004.g. iznos od 31.840,00.kn..

II. Naleže se pravnom slijedniku da u roku od 8 dana od dana konačnosti riješenja plati obveze iz porezno-dužničkog odnosa u korist računa:

doprinos za mirovinsko osiguranje temeljem rješenja PU (račun-****), broj računa

*******-********** u iznosu od 31.840,00.kn..

III. Na nepravomočno uplačen iznos poreza obračunavaju se kamate

IV. Ako porezni slijednik u roku za dobrovoljno ispunjenje, ne ispuni svoju obvezu, porezni dug naplatit će se ovrhom nad imovinom istog do podmirenja glavnice duga s kamatom i troškovima

V. Žalba osgađa izvršenje rješenja.

 

 

O B R A Z L O Ž E N J E

 

Na temelju pravomočnog Rješenja o nasljeđivanju Posl.br: O-****/**, nasljednikom poreznog dužnika S.Z. imenovan je S.F.,

Nasljednik (univerzalni pravni sljednik) je prema pravomočnom rješenju o nasljeđivanju stekao imovinu u vrijednosti od:

-31.840,00.kn.

(pokretnine:- osobni automobil marke KIA iz 2001god., reg oznake: **-****-** - ukupna

utvrđena vrjednost u iznosu 31.840,00.kn.)

Kao porezni dužnik S.Z., duguje na dan smrti 01.02.2004.g. 275.957,04.kn., pravni slijednici koji su naslijedili imovinu navedene vrijednosti dužni su podmiriti obvezu iz porezno-dužničkog odnosa do visine naslijeđene imovine u realnom omjeru iz rješenja o nasljeđivanju.

 

Prema članku 22. Općeg poreznog zakona univerzalni pravni slijednik u cijelosti preuzima pravni položaj prednika, osim obveza po osnovi izrečenih novčanih kazni pravnom predniku. Nasljednici su dužni platiti obveze iz porezno-dužničkog odnosa do visine vrijednosti imovine , osim obveza po osnovi izrečenih novčanih kazni.

Buduću da univerzalni pravni slijednici stupaju na mjesto pravnog prednika, oni stječu njegovu imovinu ali preuzimaju i odgovornost za obveze. Za sve obveze odgovaraju svojom i nasljeđenom imovinom ali samo do vrijednosti naslijeđene imovine.

Na nepravodobno uplačen iznos plača se kamata sukladno čl.116 općeg poreznog zakona.

Ako pravni slijednik dobrovoljno ne ispuni svoju porezno obvezu, porezni dug će se naplatiti temeljem čl.129.stavak 1. Općeg poeznog zakona.

Žalba odgađa izvršenje rješenja na temelju čl.165. stavak 1 općeg poreznog zakona

 

UPUTA O PRAVNOM LIJEKU

Protiv ovog rješenja može se izjaviti žalba putem ove ispostave Ministarstvu financija, samostalnoj službi za drugostupanjski upravni postupak, Zagreb, Katančićeva 5, u roku od 30 dana od dana dostave rješenja. Žalba se predaje izravno svojoj ispostavi ili šalje poštom preporučeno, a može se izjaviti i usmeno u zapisnik.

Na žalbu se plaća 50,00.kn upravne pristojbe prema tarifnom broju 3.

 

 

 

 

Imao sam 22 god. kad je stari umro a 4 mjeseca poslije je i Majka tako da sam ostao sam u svemu i od onda nekoko preživljavam i snosim se sa svakakovim sranjima koje su roditelji ostavili iza sebe. Od oca sam naslijedio samo osobni automobil a od majke nisam stekao ništa s obziram da stan u kojem sad trenutno živim glasi na njeno ima ali nisam to naveo u ostavinskoj raspravi iz razloga što se i tu nalaze nekakovi dugovi od strane HEPA isto tako u velikim ciframa.

 

Dakle sad se trenutno snosim sa ovom situacijom da moram platiti u roku od 8 dana od primitka rješenja 31.840,00kn u protiv će mi plijeniti imovinu.

 

Meni sada treba ovdje stručna pomoć ili bilo kakova samo da se to nekako riješi.

Naime ne preostaje mi ovdje ništo osim pisanje žalbe. S obzirom da nisam prije pisao trebao bi pomoć oko toga.

 

Na osnovu čega se ovdje treba žaliti???

Zanima me isto tako zar ne zastupa nekakova zastara s obzirom da od dana očeve smrti na moje ime nije dolazila nikakova opomena niti da ja stjećem ili trebam platiti očev dug sve do današnjg dana, nakod 4 pune godine kad mi je stiglo ovo rješenje, i sad ja nakon 4 god trebam platit samo 31.840,kn duga a jedva preživljavam i ovako s obzirom da živim sam već 4god.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za dugove koje ste naslijedili napišite žalbu Ministarstvu financija i pozovite se na članak 135. Općeg poreznog zakona i tražite otpis poreznog duga:

citat članka:

 

(2) Ako bi izvršenje naplate poreznog duga dovelo u pitanje osnovne životne potrebe ovršenika i članove njegova kućanstva, porez se može iznimno, na zahtjev poreznog obveznika, otpisati u potpunosti ili djelomice.

 

možete u žalbi istaknuti i zastaru. U odgovoru na žalbu oni su vam dužni odgovoriti da li je stvarno zastara nastupila. U svakom slučaju što više vaših argumenta napišite u žalbi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija