patnica objavljeno: 12. veljača 2008. Dijeli objavljeno: 12. veljača 2008. Moj poslodavac misli da se odredba čl.18 zakona o zakupu poslovnih prostorija odnosi na to da je zakupoprimac dužan plaćati pričuvu u zgradi u kojoj se nalazi poslovni prostor. Ja mislim da je to stvar dogovora, a na kraju obaveza vlasnika. Želi napisati u ugovoru da je to obaveza zakupoprimca na temelju zakona. Molim vas pomoć! čl. 18. (1) Zakupnik je dužan plaćati naknadu za troškove korištenja zajedničkih uređaja i obavljanja zajedničkih usluga u zgradi u kojoj se nalazi poslovni prostor o njihovu dospijeću, ako nije drukčije ugovoreno. (2) Smatra se da naknada za troškove iz stavka 1. ovoga članka nije uračunata u zakupninu ako to nije izričito ugovoreno. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
patnica odgovoreno: 13. veljača 2008. Autor Dijeli odgovoreno: 13. veljača 2008. pronašla sam odredbe u Zakonu o vlasništu i stvarnim pravima kako su suvlasnici dužni plaćati pričuvu, no da li se članak 18. zakona o zakupu poslov.prostora može odnositi upravo na pričuvu?Time bi ispalo da je kod zakupa poslovnog prostora to isključivo obaveza zakupoprimca!!! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
whatever odgovoreno: 13. veljača 2008. Dijeli odgovoreno: 13. veljača 2008. Nije placanje pričuve nikako obveza propisana zakonom a ponajmanje zakupoprimca. Ulazi u sporedne trazbine...treba se izrijekom ugovoriti ali nigdje nije zakonom propisano da je to obveza zakupoprimca. Ima logike da ju ustvari plaća zakupodavac ali u praksi uglavnom se izrijekom ugovara u ugovoru poimence svaka sporedna trazbina mimo zakupnine. Zato samo specificirati tocno sve rezije i troškove mimo zakupnine radi lakseg tumačenja ugovora. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
patnica odgovoreno: 13. veljača 2008. Autor Dijeli odgovoreno: 13. veljača 2008. Hvala Whatever, zbunio me je taj članak zakona o zakupu na koji se direktor poziva a koji mu je navodno jedan pravnik izvukao i sad se na to poziva. vjerojatno se tu misli na neke druge troškove zajedničkog održavanja. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
ani2 odgovoreno: 13. veljača 2008. Dijeli odgovoreno: 13. veljača 2008. Iz osobnog iskustva: Zakupodavac u stambenoj zgradi ima više poslovnih prostora. Svaki od nas zakupoprimaca od upravitelja zgrade dobiva račun na svoje ime za mjesečnu pričuvu. To uredno prikazujem kao trošak. U ugovoru o zakupu stoji da sve troškove plaća zakupoprimac (voda, struja. pričuva itd.) Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.