Jump to content

prva nekretnina i podstanar


Dado2

Preporučene objave

Pozdrav svima!

 

Nedavno sam kupila stan - prvu nekretninu kojom sam riješila stambeno pitanje. Dakle, bila sam oslobođena poreza na kupnju te nekretnine. A onda sam primila postanarku (poznanicu). Često sam na putu pa mi to odgovara. Tu i tamo prespavam u dnevnom boravku. Sve sam legalno prijavila. Dobila sam porezno rješenjo i već mjesecima uredno plaćam porez. Uskoro će isteći ugovor s podstanarkom. S obzirom da na ljeto planiram promijeniti posao, u buduće ne planiram iznajmljivati stan.

 

U poreznu prijavu planiram unijeti podatke o uplaćenim ratama kredita za kupnju stana i podatke o uplaćenom porezu na dobit od iznajmljivanja.

 

Jesam li u pravu?

 

Što će biti s oslobađanjem od poreza na kupnju stana.

 

 

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dado2 je napisao:

 

Što će biti s oslobađanjem od poreza na kupnju stana.

 

 

:-?

velika je vjerojatnost da će porezna prilikom unosa vaših podataka za povrat poreza utvrditi da niste poštovali Zakon o porezu na promet nekretnina te ćete taj porez morat platiti.

predlažem da ovu godinu ne tražite povrat, a isto tako raskinite ugovor o najmu.

Jedino tako možda izbjegnete obvezu plaćanja poreza na promet nekretnina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na komentarima.

 

Međutim, neke stvari mi nisu baš jasne.

 

U Zakonu o porezu na promet nekretnina u čl. 11., točka 9.2. piše "...da prijavljuju prebivalište u mjestu i na adresi gdje se nekretnina (koju kupuju) nalazi."

 

Ja sam trajno prijavljena na toj adresi, a druge niti nemam. Nemam drugoga stana ili nekretnine. Dakle, ne radi se o stanu za odmor, za iznajmljivanje ili slično. Podstanarku (prijateljicu) sam primila jer sam zbog prirode posla često bila odsutna, a njoj je trebao legalana smještaj.

 

Ako poslušam Vaš savjet da ne predam poreznu prijavu bit ću u prekršaju jer sam prošle godine legalno prijavila podstanarku i plaćala mjesečni predujam poreza. Osim toga, imam i nekih dodatnih prihoda pa mi se čini da ću ja trebati uplatiti nekakav novac, a ne Porezna meni.

 

Kad bih sada raskidala Ugovor, zar ne bi to bilo malo prekasno, s obzirom da se radi oporeznoj prijavi za 2007.

 

I na kraju, što će biti s pravom na oslobađanje od poreza na kupnju prve nekretnine kada budem doista raskinula ugovor s podstanarkom (a to je doista u planu).

 

Ako mi sada naplate taj porez, hoće li mi kasnije, kad raskinem ugovor, vratiti novac. Već sam napomenula da ne namjeravam ubuduće iznajmljivati stan, jer ću i sama u njemu češće boraviti. Dosadašnja je podstanarka ionako bila moja poznanica.

 

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dado2 je napisao:

Ako poslušam Vaš savjet da ne predam poreznu prijavu bit ću u prekršaju jer sam prošle godine legalno prijavila podstanarku i plaćala mjesečni predujam poreza.

:-?

 

Utvrđivanje i plaćanje dohotka od imovine i imovinskih prava u pravnom smislu je konačni obračun poreza te porezni obveznik NEMA obvezu na kraju godine podniejti poreznu prijavu. Dakle, niste u prekršaju.

Prilično ste zami sebi zakomplicirali situaciju davanjem u najam stana. To po zakonu o porezu na proemt nekretnina nije dozvoljeno u roku od 5 godina od dana nabave nekretnine, iz razloga jer ste koristili pravo na oslobođenje plaćanja poreza na promet nekretnina.!

Po meni nemate puno izbora. Odjavite ugovor o najmu čim prije. Pokušajte retroaktivno sa 31.12.2007. mada sumnjam da će vam to proći na poreznoj. No, svejedno, raskid ugovora napišite sa tim datumom pa što bude. Taj raskid obvezno odmah prijavite na porezu kako vam za 2008. ne bi razrezali porez.

Nemate puno izbora ako želite sačuvati pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina.

Savjet: ništa ove godine ne prijavljujte.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetima. Međutim, imaš još pitanja.

 

1. S obzirom da sam u protekloj godini ostvarila dodatne prihode, neću li biti u prekršaju ako ne predam poreznu prijavu ? A ako je predam, kako u njoj ne prijaviti dobit od vlasništva? Pa i kad bi raskinula ugovor s datumom koji ste predložila, još uvijek mi preostaje protekla godina u kojoj sam legalno iznajmljivanja.

 

2. Nije mi jasno zašto nisam smjela iznajmiti stan u roku od 5 godina a da time ne izgubim pravo na oslobađanje od poreza na kupnju prve nekretnine. Naime, u Zakonu i dalje piše slijedeće:

 

"10. Porez iz točke 9. ovoga članka plaća se ako se stan ili kuća otuđi u roku od 5 godina od dana nabave nekretnine, odnosno ako Porezna uprava naknadno utvrdi da nisu bili ispunjeni uvjeti za porezno oslobođenje."

 

Stan nisam otuđila, niti to ne namjeravam. Dapače, ne planiram ga više ni iznajmljivati.

 

A uvjet za oslobađanje i dalje je zadovoljen:

 

"9.2. da prijavljuju prebivalište u mjestu i na adresi gdje se nekretnina (koju kupuju) nalazi,"

 

:-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

citat zakona:

Godišnju poreznu prijavu nije obvezan podnijeti porezni obveznik ako u poreznom razdoblju ostvari:

 

1. dohodak od nesamostalnog rada (plaću ili mirovinu) samo kod jednog tuzemnog poslodavca ili više tuzemnih poslodavaca, odnosno isplatitelja primitka, ali ne istodobno, i/ili

 

2. dohodak od imovine i imovinskih prava koji se ne utvrđuje se na temelju propisanih poslovnih knjiga, i/ili

 

3. dohodak od kapitala, i/ili

 

4. dohodak od osiguranja, i/ili

 

5. drugi dohodak,

a pod uvjetom da nije obvezan podnijeti godišnju poreznu prijavu.

 

Ako se prepoznajete u jednoj od ovih točaka onda ne morate podnijeti poreznu prijavu.

btw

U PU se ne bi složili s vašim tumačenjem Zakona o porezu na promet nekretnina jer davanje stana u najam je uvjetno rečeno otuđenje na određeno vrijeme. Zato sam vam skrenula pažnju na to. Nije mi bila namjera dovoditi vas u zabludu već samo pomoći kako da se izvučete iz ove sitaucije.

I sad ako baš ne morate prijaviti porez odustanite ovu godinu od svega i pokušajte napraviti raskid sa 31.12.2007.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Veliko hvala na savjetima.

 

I samo još nešto:

 

1. s obzirom da sam istovremeno kod više poslodavaca ostvarivala dohodak, to znači da ipak trebam podnijeti poreznu prijavu - i tu počinju problemi

 

2. ako raskinem ugovor s datumom kojeg ste predložila, što da radim s prošlogodišnjim iznajmljivanjem prije 12. mjeseca? Hoću li biti u prekršaju ako to ne navedem u prijavi, s obzirom da imam porezno riješenje.

 

4. Ako sam zbog svojih dodatnih zarada kod različitih poslodavaca ( istovremeno ) dužna podnijeti poreznu prijavu, što mi onda savjetujete s obzirom na prijavljivanje dohotka od iznajmljivanja? Da ga ne prijavljujem? A što da radim sa kreditom za stan? Mogu li prijaviti rate kredita kao olakšicu? Ili da ne upisujem ni jedno ni drugo???

 

Ako ću zbog toga biti u prekršaju, spremna sam platiti i taj nesretni porez na prvu nekretninu (iako mi nije jasno što će biti s tim novcem kada sutra-prekosutra budem sama živjela u stanu, bez podstanara - hoće li mi ga tada vratiti?)

U tom smislu, što bi se moglo dogoditi ako podnesem prijavu sa svime gore navedenim, a onda čekam odgovor - kakav god bio?

I

 

:-o:-o

 

HVALA NA SAVJETIMA I STRPLJENJU!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko je meni poznato porez na promet nekretnina se plaća ako se nekretnina otuđi u roku od 5 godina od dana nabave nekretnina. Ne vidim razloga za naknadno plaćanje poreza odnosno ne vidim kršenje odredbama zakona o porezu na promet nekretnina u slučaju ako je osoba koja je bila oslobođena od poreza na prometa nekretnina i dalje vlasnik stana sa prijavljenim prebivalištem a dio stana iznajmi drugoj osobi

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz vašeg odgovora nedvojbeno je da ste obvezni prijaviti dohodak. U tom slučaju MORATE prijaviti sve dohotke.

Tražite povrat poreza za uplaćene kamate na kredit.

Nemate puno izbora, jedino što mogu savjetovati da čekate rješenje o porezu na dohodak pa ako eventualno uoče ovu "grešku" s podstanaraom imate se pravo žaliti. U žalbi ćete navesti razloge privremenog davanja stana u najam i dokazivati da niste mijenjali adresu.

Kad dobijete to rješenje javite se pa ćemo pomoći ako bude trebalo pisati žalbu!

puno sreće!

pozdrav

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po meni nije nedvosmisleno. Uvjeti su:

- hrvatsko državljanstvo

- prijavljeno prebivalište u mjestu i na adresi gdje se nekretnina nalazi

- da veličina stana/kuće koju kupuje, ovisno o broju članova uže obitelji (bračni drug i djeca), ne prelazi površinu:

- za 1 osobu do 50m2 stambenog prostora

- za 2 osobe do 65m2 stambenog prostora

- za 3 osobe do 80m2 stambenog prostora

- za 4 osobe do 90m2 stambenog prostora

- za 5 osoba do 100m2 stambenog prostora

- za 6 osoba do 110m2 stambenog prostora

- za 7 i više osoba 120m2 stambenog prostora

Ako veličina stana ili kuće koju građanin kupuje prelezi ove površine porez na promet nekretnina plaća se samo na višak stambenog prostora.

- da građanin i članovi njegove uže obitelj nemaju u vlasništvu drugu nekretninu koja zadovoljava njihove stambene potrebe

 

Ako gore navedni zakonski uvjeti nisu zadovoljeni onda se plaća porez na promet nekretnina. Čini mi se da se zakonodavac želio ograditi odnosno zaštititi od nesređenog stanja u zemljišnjim knjigama i općenito nemogućnosti provjere stvarnog stanja o imovini određene osobe. Odnosno ukoliko Porezna uprava naknadno utvrdi da je osoba u trenutku stjecanja, odnosno oslobođenja od poreza imala neku drugu adekvatno nekretninu da može obnoviti postupak i razrezati porez.

 

Meni slučaj iznajmljivanja nije sporan, jer to ne može biti otuđenje jer nema prometa nekretnina. Ali to je moje mišljenje.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

financ je napisao:

 

Meni slučaj iznajmljivanja nije sporan, jer to ne može biti otuđenje jer nema prometa nekretnina. Ali to je moje mišljenje.

 

Ko zakona o porezu na promet nekretnina bitno je da nema bilo kakvog otuđenja i nigdje ne piše konkretno "promet nekretnina".

Budući da je davanje u najam jedna vrsta otuđenja onda PU to tako i tumači.

Uostalom sve nedoumice oko ovog možete provjeriti na info PU tel: 0800 66 99 33.

U svakom slučaju mislim da je uvijek bolje provjeriti nego biti samouvjeren, i napraviti grešku koja može koštati!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija