Jump to content

Uf! Porez!


josipal28

Preporučene objave

Kupili smo stan 2006, ali nismo otplaćivali kredit jer smo bili u moratoriju. Tako nam je ovo prva godina prijave poreza, odnosno nade za dobivanje povrata na plaćene kamate.

Dakle kredit i nekretnina glase na mene (suprug je smao sudužnik na kreditu, no potvrda o kamatama glasi na mene). Imam dva pitanja:

1. Koliko povrata poreza dobivamo?! Da li svi jednako ukoliko imamo 12 000 olakšica. Primjer: moja šefica ima plaću 7000kuna a ja 4500 kuna. Da li ćemo nas dvije jednako dobiti nazad ako imamo jednako olakšica ili je to drugačije dodatno regulirano?!

 

2. Da li možemo te kamate pripisati njemu uz dokumente pa da on na osnovu njih iskoristi povrat?!

Da li radove u stanu možemo prikazati na njegovo ime ako stan glasi na mene?

Da li uvođenje plina slovi za olakšicu?

 

Puno pitanja al bit ce mi lakše kad sve saznam pa makar odgovori bili porazni...

 

Hvala svima unaprijed.

Vjerujem da ćete još nekome pomoći osim meni..

 

Srdačan pozdrav.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kolika god vam placa bila, poreza ne mozete dobiti natrag vise od onoliko koliko ste uplatili. Mozete dobiti samo ISTO, MANJE ILI NISTA.

Da bi vas muz mogao koristiti kamate koje glase na vase ime, mora priloziti izvod iz matice vjencanih ne stariji od 6 mjeseci. Isto vazi i za odrzavanje - radove po stanu. Uvodjenje plina spada pod odruzavanje samo ako su radovi izvrseni od strane registriranih izvodjaca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Za 12.000 kuna se umanjuje porezna osnovica i nemoguće je reći koliko ćete povrata dobiti. Kako se radi o smanjenju porezne osnovice to pogoduje onima koji imaju veću plaću i koji su tijekom godine plaćali porez po višoj stopi. Tako se može dogoditi da Vaša šefica sa istim iznosom umanjenja porezne osnovice dobije veći iznos povrata poreza.

2. Kamate po stambenom kreditu može koristiti samo onaj porezni obveznik na kojeg glasi kredit i potvrda o plaćenim kamatama (u ovom slučaju samo Vi)

3. Izdatke za radove u stanu može koristiti Vaš suprug uz uvjet daizvorni računi registriranih izvođača radova i usluga, uz podatke propisane poreznim propisima, obvezno trebaju sadržavati i podatke o imenu i prezimenu te prebivalištu odnosno adresi stanovanja poreznog obveznika (kupca ili primatelja/naručitelja usluge), adresu stambenog prostora na kojoj su radovi i/ili usluge gradnje izvršene.

Ako izvorni račun glasi na ime i prezime više fizičkih osoba (npr. Vas i supruga) , podjela osobnog odbitka između tih poreznih obveznika, po jednom računu nije moguća. U tom slučaju dio osobnog odbitka može koristiti samo jedan od poreznih obveznika.

 

Što se tiče plina može, ali samo radovi u kući (bojler, radijatori, cijevi). Radovi do kuće ne mogu se priznati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija