Jump to content

Pomoć molim.


olcamo1

Preporučene objave

Evo ovako.

Bili smo u diskaču i ja zaspo, frend jedan je samovoljno ponudio mojem bratu ključeve svog auta da me odveze doma.Moj brat je još u procesu polaganja vozačke i vidno pod utjecajem alkohola(kasnije napuhao 1.6).Vozio me doma,na pol puta nas nazovu da se vratimo kao i oni idu doma.

Vratimo se a moj ¨pametni¨ brat veli liku da kao ide on napravit mali krug još.

Ukratko završio je onda u stablu.Šteta na autu je total-uništen motor i prednji dio.Brat je imao frakturu lubanje.

E sad vlasnik auta je zamislite šofer(dao pijanom vozit bez vozačke).Bilo je leda na cesti a gume na autu su bile ljetne šta nije spomenuo.

Uglavnom vlasnik auta si je kontaktirao odvjetnike i pozvali su mi brata da dođe kod njih da se dogovore za odštetu.

Hm, moje mišljenje je da bi bilo to dobro za brata da se nauči pameti ali nije on neki lovaš da si može priuštit otplačanje auta vrjednog oko 5000 eura(otprilike)

Interesira me dali postoji mogučnost da se moj brat izvuče iz tog.

Dali je zakonom predviđeno da je kao takav moj brat apsolutno kriv za nastalu štetu?

Dali postoji mogučnost da se tuži vlasnika vozila za namjerno ugrožavanje života ili nešt slično da se pokuša navest na odustajanje od oštete?

Auto nije bio za uvjete na cesti(ljetne gume, poledica na cesti), vlasnik nije bio pod jakim utjecajem alkohola kad je davao ključe, prvi je to i predložio.

Za sve navedeno postoje svjedoci koji mogu sve potvrdit na sudu.

Unaprjed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I za to je 1000 kuna kazna prema vlasniku .

Kako misliš da ti se brat izvuče:-? ?Svjesno je sjeo u auto pijan i bez vozačke,naravno da je kriv! Ovo sa gumama nema nikakve veze,a mislim i da će ti brat morat svu štetu nadoknadit. Računaj i na zakonske kamate ako se idete suditi pa izgubite spor(što vjerojatno i hočete). Prijedlog - dogovorite se za odštetu i neka bude pouka i škola za ubuduće vama(kao pametnome koji uči iz tuđih grešaka) i bratu(koji je nažalost ono drugo). Sreča pa su svi živi ostali.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sve takve kao tvoj brat treba zauvijek maknuti s ceste, oduzet im vozačku , u ovom slučaju ni dat vozačku, to je kao da ste dali ubojici pištolj, on se pijan išao ganjat u tuđem autu, bolila ga ona stvar što ga policija može zustavit i što može nekoga zgazit, da sam sudac maksimalnu kaznu bi mu puknuo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Inače se slažem s gore navedenom procijenom jer sam i sam vidio kolko se događa da se neki imbecil napije i zgazi nekog, usmrti ili zakova za invalidska kolica.

E sad ali ja si ne mogu pomoć da ne gledam na stranu tu da je vlasnik vozila predlozio bratu da vozi kad je on bio pijan ko letva i kao takav opasnost na cesti i postoji ogromna mogučnost s tim uvjetima da se dogodi nesreča.

Znači interesira me ako je vlasnik vozila znači samovoljno dao ključe, štoviše to i predložio sa punim znanjem o bratovoj nesposobnosti za normalnu vožnju s vlastitom percepcijom neutjecanom od strane alkohola tj. stvorio uvjete koji zasigurno dovode do ovakve situacije koja je njegova odgovornost kod odštete.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo valjda će ti sad bit jasno to šta te zanima:ZSPC,

 

Članak 229.

 

(1) Kad upravlja vozilom, vozač mora kod sebe imati odgo­varajuću važeću vozačku dozvolu i dužan ju je pokazati na zahtjev policijskog službenika i službenika nadležnoga upravnog tijela za nadzor prometa na cesti u smislu članka 5. ovoga Zakona.

 

(2) Vlasnik, odnosno osoba kojoj je vozilo povjereno ne smije dati vozilo na upravljanje osobi koja nema pravo upravljati vozilom, odnosno osobi koja nema pravo upravljati vrstom ili kategorijom vozila u koju spada to vozilo ili osobi koja je pod utjecajem alkohola ili u organizmu ima opojnih droga.

 

(3) Vlasnik, odnosno osoba kojoj je vozilo povjereno dužna je, na zahtjev policijskog službenika i službenika nadležnoga upravnog tijela, dati vjerodostojan podatak o identitetu osobe kojoj je dao vozilo na upravljanje.

 

(4) Kad je vlasnik vozila, kojim je počinjen prekršaj propisan ovim Zakonom, pravna osoba, podatke iz stavka 3. ovoga članka dužna je dati odgovorna osoba u pravnoj osobi.

 

(5) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji nema kod sebe odgovarajuću i važeću vozačku dozvolu ili ju ne pokaže na zahtjev policijskog službenika.

 

(6) Novčanom kaznom u iznosu od najmanje 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vlasnik vozila i osoba kojoj je vozilo povjereno ako vozilo da na upravljanje osobi iz stavka 2. ovoga članka.

 

(7) Novčanom kaznom u iznosu od najmanje 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vlasnik vozila, osoba kojoj je vozilo povjereno ili odgovorna osoba u pravnoj osobi ako ne da vjerodostojan dokaz o osobi koja je upravljala vozilom u vrijeme počinjenja prekršaja.

 

Znači kriv je po članku 229,st. 2. kažnjivo po članku 229. st.6.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na trudu to sam prije pročitao.

Mozda govorim mađarski, da pojasnim zanima me sljedeće:

Znači interesira me ako je vlasnik vozila znači samovoljno dao ključe, štoviše to i predložio sa punim znanjem o bratovoj nesposobnosti za normalnu vožnju s vlastitom percepcijom neutjecanom od strane alkohola tj. stvorio uvjete koji zasigurno dovode do ovakve situacije koja je njegova odgovornost kod utvrđivanja odštete za taj uništeni auto.

Želim vam zahvaliti što ste se potrudili dati mi ove informacije.Trebao bih jos samo jednu.

Di mogu naći zakone koji se tiću određivanja odštete i sve relevantne koji bi mogli pomoći mi.

Unaprjed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi gledate gole činjenice.Ja gledam to ovako.

Zašto danas ljudi pogibaju na cestama.Zato jer se uvijek nađe neki kreten koji se napije i ide vozit pa pokosi nekog.

Znači zbog gluposti.

Aj razmislite o ovoj gluposti.

Lik daje ključe auta s ljetnim gumama, vani je poledica,

U biti je predložio to čoviku koji je mrtav pijan, kojem je tak svejedno kaj radi i koji se ne sječa polovice toga šta se dešavalo.

Znači moj brat je mogao poginut, završit u kolicima,mogao je nekog pokosit.

Da se je to dogodilo tko bi bio ubojica

Moj brat jer je nažderani(čitaj pod utjecajem alkohola koji ima tendenciju da uništava normalno prosuđivanje) prihvatio blesavu ideju,

ili čovek po zanimanju šofer koji je predložio njemu da se ide vozit.

Ako vam nije jos sinulo ajd probajte zamislit ovo.

Idete u diskač.Naroljate se, jedva gledate, dođe vam frend i veli daj odi nekoga prebacit.

Vi ono u alkoholnoj sumaglici velite a nemas beda.

Vozis se gradom i auto ti na zavoju proklizne iako se vozis normalno, završiš u stablu i bolnici s frakturom lubanje.

Naknadno ti lik koji ti je reko ajd odi vozit dođe i veli da ima ljetne gume i da si proklizo zato.

Ajd stavite se u tu situaciju pa recite šta mislite

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda je lik i želio da tvoj brat razbije njegov auto da pobere lovu od osiguranja i tvog brata. To u drugom smislu znači da vas je izradio. Probaj se žalit na sudu , ali neznam po kojoj osnovi. A svom naivnom bratu reci da ne glumi baju i ganja se u tuđem autu. Očito ti brat još nije zreo za vozačku uopće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam takvih slučajeva gdje bahati pjani mladi vozači (ili ne vozači) sjednu u tuđa vozila i gasiraju se. Eto zbog takvih kretena donjeli su se zakoni koji ograničavaju sve mlade vozače, pa tako svi ostali ispaštaju zbog njih. Ja sam vozio bez vozačke neko vrijeme (za vrijeme pohađanja auto-škole), štoviše, kupio sam si tada i sam sebi auto, ali mi nije palo na pamet voziti pjan ili izvoditi gluposti po cesti. I mislim da takvima poput tvog brata treba zabraniti dozvolu na 10 godina. Jedan moj prijatelj s 17godina je drugog prijatelja pjan nagovarao da mu posudi auto da napravi "đir" po gradu. Pio mu je krv cijelo većer da mu posudi, a ovaj dobričina, što će, dao mu. I ovaj sjeo u auto, još 2 ženske sa sobom po gasu i nakon par minuta razletio se kraj ceste, napravio totalku na passatu i polomio nekoliko prometnih znakova. Policiji je vlasnik auta rekao da je vozio, ali ujutro su otkrili da nije, pa su našli tog prijatelja što je polupao auto i nakon nekoliko sati od nesreće napuhao je 1.8 promila!!!! Njegov je otac u gotovini isplatio odštetu vlasniku, a on budala bio i osto je nakon mjesec dana zaboravio sve i vjerojatno će se takvo nešto ponoviti. Mene je također pitao auto za "đir", bio je trijezan tad, ali ne, nema šanse, ako policija da, ja ne dam kretenima da voze!

 

Najviše mi je žao što se ja u neku ruku trpam u isti koš s takvima jer sam i sam vozio bez vozačke, što je pred zakonom - ista stvar. Ali barem znam da nisam nikad vozio pjan niti se gasirao/izvodio gluposti po cesti, i vjerujem da za razliku od takvih vozača, ja ipak zaslužujem "oprost" kazni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam o kome imam bolje mišljenje - o tebi ili o tvom bratu. On ja napuhao 1,6, a ti si sve prespavao. Šteta što i ti nisi puhao. Ovo sve skupa je strašno, a pogotovo što pokušavaš obraniti brata koji je uništio čovjeku auto. Pokrijte se po ušima, platite čovjeku štetu i svaki dan zahvaljivajte Bogu da nije poginuo ili nedaj Bože nekog ubio na cesti. Koliko ti brat uopće ima godina??????

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dajte ljudi,sagledajte situaciju sa druge strane.

 

mali je bio pijan i jos ktome vrlo mlad. vozio mu se auto vjerovatno,jer ga inace (posto nema vozacku jos) nemoze voziti.

ovaj ga je POTICAO da vozi,da odvede svog brata doma.

a njemu (pijanom) je to leglo ko budali samar.

 

ne opravadavm pijanu voznju,dapace mrzim ljude koji voze pijani ali ovdje nije samo mali kriv.

jer je vlasnik auto znao da je mali pijan i predlozio mu da odvede brata doma. halo,PREDLOZIO. a ako je mali imao 1,6 promila bio je pijan ko majka... tak da nemoze reci da nije znao

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@olocamo1

Pa šta ti misliš da sud gleda nego gole činjenice???

Ja neznam šta bi napisao,pa jel ste ti i brat "inteligentna" bića ili biljke? Kaj da je netko rekao tvom bratu da ode na neboder i baci se na glavu jer je to do jaja on bi ga poslušao? pa kolko bio čovjek pijan ima nekakvu moč prosudbe što je loše a što dobro,znao je kaj radi dok je sjedao za volan i pritiskao gas. Ljetne gume? Zakon kaže da vozač mora prilagoditi brzinu uvjetima na cesti,a na ledu vjeruj mi nikakve razlike nema između ljetne i zimske gume nema niti te išta spašava ako se brzo voziš i uliječeš u zavoje ko manijak. Ove argumente šta navodiš nemojte pred sudom iznosit jer će vas blijedo gledati kao i svi mi ovdje. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Aleksa vidi se da si žensko i nemaš pojma o automobilim nego samo znaš sjest i vozit se, naravno da ima razlike između ljetnih i zimskih guma!!!!!!! Inače se ne b i zvale jedna ljetne , druge zimske. Ali ova priča koju ovaj uporno priča je logična samo njemu i njegovoj iskrivljenoj logici. On na razumije kad mu 10 ljudi napiše da je brat 100% kriv i da se nemože izvuč na tu svoju priču. On i dalje tup ipo svom, očito su i on i brat nezreli i neznaju odgovart za svoja dijela. Ja bi kao i u Americi punoljetan si kad navršiš 21 ne 18. Jer vidi se da si sa 18 godina još uvijek nepromišljeni balavac.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ajd dosta bilo.

Nisam ja tu da vi motherfuckeri mi pišete da sam nezreli balavac, biljka.Nervira me.

Moja logika nije iskrivljena.

Mi smo več na početku zaključili da je kriv.Pitao sam dalje za informacije o odštetama, ali ste svi vi ljepo počeli srat o nekšnoj nezrelosti, o tom da smo sjebali liku auto, ono rep pod noge i plati...

Ja neznam zašto se uopće upuštam u ovakvu raspravu, i onda još moram iti naknadno objašnjavat jer je valjda moja logika iskrivljena.Ono ne volim da ljudi imaju krivo mišljenje pa ajde

Govorite cijelo vrijeme o kretenima na cesti a ja vam pokušavam objasnit da moj brat nikad nije tražil da vozi, nije mu to uopče palo na pamet, jer zna da se ne isplati i da ništa dobro iz tog ne moze izač.

Da mu ovaj kreten nije to predložio on nebi sjeo za upravljač.TOČKA.Taj isti kreten je jedan razmaženi,mamin i tatin sinek kojeg boli #### sta se desava glavno da on ne najebe(nema kičme).

No ja vama pokušavam objasnit uzročno posljedični lanac, i nisam nikad tvrdio da moj buraz nije ništa kriv.

Kriv je zbog svoje gluposti, ali ja ne vjerujem da onom pederu mora kupit novi auto.Pol ili manje a to če i bit kolko čujem.

No da završm vi ste svi jako uzvišeni i pravednici i brzo ste se požurili da me ljepo popljuvate i ako si date malo truda čete vidjet da ste toliko žurili da niste nit cjele moje postove pročitali, niti ste razmislili o tome šta sam ja rekao.Dobro možda je to van vaših mentalnih sposobnosti pa vas ne krivim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svaka ziva osoba je podlozna da napravi nešt blesavo,ako je pijana lakše je čovjeka nagovorit na nešt što inače nebi uradio jer trenutačno u takvom stanju čovjek ne razmišlja o mogučim posljedicama svojih djela.Jako puno ljudi je napravilo neku glupost koju inače nebi pod utjecajem alkohola.

Inače ja nisam nikad niti rekao da buraz nije kriv.To u mojim postovima ne piše,i smeta me da se sve to stavlja u isti koš sa svim onima koji auto prihvačaju kao igračku i rade sranja koja su kod nas redovito na vijestima.

E sad nek mi netko reče sljedeć

Ako smatramo da je auto u rukama pijane budale ubojito oružje da vas pitam šta velite na ovo.

Šta bi rekli za čovjeka koji je dao pištolj(ubojito oružje) klincu(pijani mlađi punoljetnik) i mali upuca nekoga.

Ajd razmislite o ovom kutu gledanja.Pa mi recite da je 1000 kn kazne dovoljno za lika koji daje nekom ključeve od auta dok je pijan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa 1000 kn je i prevelika kazna za to, čovjek vam je želio pomoći , a vi ga razpinjete. zašto je tvoj brat uzeo ključeve??? jel ima tvoj brat mozak??? jel imaš ti mozak??? jel možeš prosudit da nešto nevalja??? ako ti je brat bio toliko pijan da nemože prosudit što valja ,a što ne, onda je bio i prepijan da vozi. pogledaj koliko ti je ljudi reklo da nisi u pravu pa daj shavati više. nisu svi protiv tebe nego ljudi na temelju svoje prosudbe situacije su donijeli svi isti zaključak. braniš svog brata jer se osjećaš krivim što si se napio ko mazga i zbog tebe se to sve desilo, da si pravi brat platio bi dio njegove odštete. možeš se ti ići sporit sa svojom teorijom , ali ja ti garantiram da ćeš samo izgubit vrijeme i novac.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja se ne osjećam krivim za ništa.

Da sumarizimam moja logika se temelji na tome da ja smatram da ako je neka osoba svojim djelovanjem prouzročila neku situaciju time je i djelomično kriva za istu.

Ja nisam nigdje napisao da moj brat nije ništa kriv, ali odgovornost za nastalo stanje nije u potpunosti samo njegova.I kao takvo vlasnik ne može tražit apsolutnu odštetu jer je sam sudjelovao u kreiranju ove nezgode svojom nepromišljenošću i nemarom o tome šta se može dogoditi.

Di je pristranost ili rupa u ovoj logici?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@horheo

Dragi moj horheo,niti sam žensko niti se "samo znam sjest i vozit" kako ti kažeš,dapaće,vožnja mi je posao i godišnje napravim oko 60000 km. I vjeruj mi da znam o autima i o gumama puno više nego ti.I da si imalo pametan nebi ovo napisao kaj si napisao,jer očito neznaš ni kaj je zimska guma,ni kak izgleda ni kak se ista ponaša u određenim uvijetima,jer vjeruj mi da je na ledu jako mala razlika između ljetne i zimske.

I btw več sam vidio tvoje šovinističke ispade glede ženskih vozača zbog kojih si skoro dobio bann sa foruma tako da razmisli prije nego nešto napišeš :-P

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i dalje tvrdiš da nema razlike između zimske i ljetne gume, zašto ih onda ljudi stavljaju . daj molim te blamiraš sam sebe. još kažeš da si muško i da se razumiješ u vožnju. :-o

a ti si neki odvjetnik tu po forumu ili samo voliš zabadat nosinu gdje joj nije mjesto. bio bih sretan kad mi se više ne bi obraćao jer na tebe trošiti riječi je gubljenje vremena

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Daj se nemoj bahatit tu po forumu i pročitaj i probaj skužit nešto prije nego što mi odgovoriš. Govorim da na ledu,LEDU nema velike razlike,a ti ak misliš drukčije onda si stavi te super zimske gume koje če ti spasit glavu pa se zaleti u zavoj NA LEDU i reci mi svoje iskustvo. Ili ga izdiktiraj medicinskoj sestri dok ćeš ležat u bolnici sav zagipsan i jest tekuču hranu na slamku. Kakav odvjetnik???Ti si ko i ovaj olocamo koji samo sebe čuje i najpametniji je na svijetu. Smiri strasti malo.

@ Mrljavac

Sorry morao sam...:)

Zaključaj nas,najpametnije bi bilo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne radi se ovdje o meni, čovjek je tražio savjet i ako mu ga možeš dati daj , XXXXXX XXX XXXXXX XXXXX XXXX XXXXXX XXXXXX XXXXXX XXXXXX XXXXX X XXXX XXXXX XXX XXXX XXX XXXXX XXXXX XXXXXX XXXXX XXX XXXXX XXX

 

Preostali dio editirao Utjerivaczakona zbog neprimjerenog sadržaja.

Zadnja opomena

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može netko pobit onu logiku od prije ili ne.

Ja mislim da je to realna logika.Ako si nešto prouzročio svojim djelovanjem onda bi trebao odgovarat za to.U ovom slučaju je bilo nekoliko ljudi koji su svojim aktivnim djelovanjem prouzročili ovu situaciju.

Moj brat jer je uopće sjeo u auto, vlasnik jer je predložio prijee navedenom vožnju i dao ključe.

Kao takvo mislim da se trebaju na takav način i dogovorit za odštetu, da bude i jednom i drugom škola.

Bratu da ne radi takve gluposti i ugrožava druge, vlasniku auta da pripazi kome daje ključeve.Auto moze biti ubojit pogotovo u rukama nekog tko nije u stanju upravljat njime.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.
  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija