Jump to content

Pravo na povrat poreza


anonimno

Preporučene objave

Prošle godine (2004.) dograđivali smo kuću koja je u vlasništvu suprugovih roditelja. Uredno smo dobili za to Građevinsku dozvolu koja glasi na supruga, a ja sam u banci digla namjenski stambeni kredit koji glasi na moje ime. Sa izvođačem radova smo sklopili Ugovor koji glasi na supruga.

U međuvremenu je kuća izgrađena, napravljeno je etažiranje i novi dio u vlasništvu je mog supruga.

S obzirom da nam je to prva nekretnina - početkom godine predali smo porezne prijave po kojima ja tražim povrat poreza na temelju uplaćenih kamatama po stambenom kreditu (‘Kupnja ili gradnja prvog stambenog prostora sredstvima namjenskog stambenog kredita’), a moj suprug po računima sa izvođačem radova. Sve dokumente koje su tražili smo predali sa tom poreznom prijavom.

Sad smo dobili informaciju da su nam prijave stavljene sa strane i da je potrebno dodatno razmatranje!

Naime, problem je po njihovom tumačenju u tome što na Građevinskoj dozvoli piše da se izdaje ‘za rekonstrukciju i dogradnju obiteljske kuće u Varaždinu…’, a povrat poreza ostvaruje se po njihovim riječima za kupnju, gradnju ili adaptaciju!

Po tome uopće nemamo pravo dobiti povrat poreza po osnovi ‘Kupnja ili gradnja prvog stambenog prostora sredstvima namjenskog stambenog kredita’ .

Na stranicama Ministartstva financija – Porezne Uprave – moje pravo na povrat poreza trebala bi ostvarivati po kategoriji:‘Kupnja ili gradnja prvog stambenog prostora sredstvima namjenskog stambenog kredita’ . Taj dio poziva se na Zakon o porezu na dohodak i Zakon o gradnji (NN 175/03) članak 4.

 

Napominjem da sam svjesna da po osnovi ‘Održavanje postojećeg stambenog prostora sredstvima namjenskog stambenog kredita’ – nemamo pravo povrata poreza jer dogradnja nikako ne spada u održavanje (to tamo i piše) – no mi i nismo tražili povrat po toj osnovi, jer mi nismo radili adaptaciju – nego cjelovitu kuću koja je u vlasništvu mog supruga, a samo se veže na kuću od suprugovih roditelja. Kuća ima posebni ulaz i za nju smo trebali sve dozvole (Građevinska, Komunalno, i sl.) kao i za odvojenu kuću koja se bez problema smatra ‘gradnjom’.

U Pravilniku o porezu na dohodak (NN 14/03 - čl. 50, stavak 23) objašnjava se što znači ‘Gradnja’ i poziva se na Zakon o gradnji (NN 175/03 čl. 4).:

Po Zakonu o gradnji – zar dogradnja ne spada u rekonstrukciju, a rekonstrukcija u širi pojam - ‘Građenje’!

S obzirom da se Zakon o porezu na dohodak po pitanju tih pojmova referencira na Zakon o građenju – da li ‘rekonstrukciju’ i ‘dograđivanje’ možemo svrstati pod pojam ‘gradnja’?

Ja u svim tim člancima Zakona i Pravilnika o porezu na dohodak nigdje nisam pročitala da se za ‘dogradnju’ nema pravo dobiti povrat poreza! Da li ja tu nešto krivo čitam ili …! U čemu je problem sa ‘rekonstrukcijom i dogradnjom’ da je Porezna Uprava ne bi priznala? Da li je to samo stvar čitanja – što riječ ‘dogradnja’ ne piše u Zakonu o porezu na dohodak, makar spada u taj pojam po Zakonu o gradnji?

Da li bi mi mogli pojasniti po kojim zakonima (i člancima) nam Porezna uprava može odbiti povrat poreza za kategoriju ‘Kupnja ili gradnja prvog stambenog prostora sredstvima namjenskog stambenog kredita’ ako na Građevinskoj dozvoli piše ‘za rekonstrukciju i dogradnju obiteljske kuće u Varaždinu’?

 

Osim toga molila bi vas da mi pojasnite (i po kojem članku Zakona) da li ja moram biti vlasnik/suvlasnik te kuće koja je izgrađena, kako bi imala pravo povrata poreza. Jer je za sad vlasnik samo moj suprug. Ako da, da li bi problem riješili zajedničkim vlasništvom nad tom novom kućom?

 

Molim vas odgovor na maja.simunec@zaba.hr

 

Unaprijed se zahvaljujem na Vašem odgovoru!

S poštovanjem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija